Mai vine iarna… iarna aceasta? Este întrebarea care se pune când mai sunt puține zile din luna ianuarie și se apropie fe-martie, în condițiile în care până acum am avut mai degrabă primăvară.
Meteo.BN încearcă să rezolve ”misterul”:
”Estimam bine acum vreo câteva zile, până la urmă a fost cu fulgi de nea. Destui cât, prin şi pe lângă munți, să se schimbe peisajul. Dar atât!
Următoarele două zile aduc, din nou, o încălzire accentuată a vremii, cu valori maxime de temperatură care vor depăşi 11/12°C la podiş.
Mâine e cam cu ploaie, dar luni aşteptăm chiar o zi de primăvară autentică, cu mult soare şi atmosferă foarte agreabilă!
Vremea va continua să se încălzească, din nou, duminică, va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă iar anomaliile termice pozitive vor atinge, astfel, 10/12°C. Cerul va fi noros în orele dimineții, când va ploua, apoi va deveni schimbător, astfel sunt condiții de ploi sub formă de aversă, pe tot parcursul zilei, cu mențiunea că acestea vor apărea local. În aceste condiții, temperaturile maxime se vor încadra în general, între 7 si 12°C, iar cele minime, în scădere, vor avea valori de la -3°C în depresiuni, până spre 2/3°C, la podis. La Bistrița, vremea va fi schimbătoare şi aici, cu cer temporar noros, cu ploaie în orele dimineții dar cu cer schimbător peste zi. Tot peste zi, ploile pot căpăta aspect de aversă. Maxima zilei va urca spre 10/11°C. Minima de la noapte va scădea spre 1°C.
De marți, vin primele semne de schimbare, mai întâi prin ponderarea regimului termic. Asta înseamnă că se va răci, se va simți mai bine în noaptea de marți spre miercuri când valorile termice vor aluneca spre -7/8°C în depresiuni și spre -4/5 la podiş. Totul, din datele de acum, pe un cer senin.
Apoi, din ce se vede deja de câteva zile, vine iarna! Toate modelele de prognoză converg spre o revenire a regimului termic la normal, cu maxime care de abia dacă vor trece de 0°C, ziua, izolat şi minime negative. În aceste condiții, aşteptăm şi ninsori, pe care însă le vom detalia odată cu apropierea fenomenelor. Hehe, iarna nu o papă lupu’!”.
Meteo.BN a informat ulterior:
”De la mijlocul săptămânii viitoare, vine frigul! Configurația sinoptică evidențiază, de miercuri încolo o blocare a activității atlantice, astfel, în arealul Arhipelagului Britanic se va consolida o zonă de presiune ridicată. Din experiența de peste 15 ani de când urmăresc astfel de circulații, pentru arealul județului nostru, asemenea condiții aduc doar un singur lucru: frig. Pentru că pe cuplaj cu depresiuni islandeze „azvârlite” le lângă aria de presiune ridicată pe direcție NV – SE, aerul rece dinspre nord este adus către noi.
În primă fază, vine frigul. Vom avea t° negative noaptea, treptat, de abia vom mai depăşi 0°C și ziua iar progresiv, arii de precipitații ne vor aborda.
Aşteptăm, după vineri, încolo, sisteme noroase care să aducă și ninsori, pe componente nord-vestice, care să aducă strat de zăpadă inclusiv in zonele joase de relief. Probabilitatea este mare și de invazii mediteraneene, care pe aer rece să aducă ninsori și viscol chiar și în zonele sud-estice ale României, aici, săptămâna 2.02 – 08.02 fiind foarte interesantă.
De aici câte ceva, prindem şi noi (omăt).
Una peste alta, după atâtea zile cu valori mult peste medie, revenim la normal, adică la iarnă”.
Foto: Facebook Parcul Național Munții Rodnei
Cum lupi nu prea mai sunt , pare putin probabil s-o mance (lupul!).Pare a fi o decalare cu o luna , doua. Sa nu ne miram daca va fi iarna in martie , eventual in aprilie. S-a intamplat si pe vremea lui Beniuc cand poetul si-a descris frustrarea in versuri sugestive ( Citez din memorie: „Ca ninge greu , in plina primavara / Si zace floarea de cires pe drum / Iar multe boabe n-o sa mai rasara…”). Din popor se stie ca daca iarna e usoara , vara va fi „rea” , aducand dupa sine recolte slabe.