Actualitate Recomandări

Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time este neconstituțională. Ce spune despre pensiile speciale

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean este de părere că orice om afectat de supraimpozitarea contractelor part-time se poate adresa instanţei de judecată. El a precizat că această ordonanţă este o încălcare a libertăţii muncii şi că nu este normal ca un om care lucrează două ore să plătească taxe egale cu un alt om care lucrează opt ore.

Augustin Zegrean a explicat luni, la B1 TV, că nu Avocatul Poporului trebuie să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei privind supraimpozitarea contractelor part-time, ci orice om afectat de prevederile acesteia.

”Nu Avocatul Poporului este singurul care poate să sesizeze Curtea cu o ordonanţă neconstituţională. Orice cetăţean care este afectat printr-o ordonanţă poate să se adreseze Justiţiei pentru apărarea drepturilor şi intereselor sale legitime şi este chiar o procedură specială pentru a ajunge cu o astfel de sesizare la Curtea Constituţională. Mai întâi se adresează la instanţa de contencios, cere anularea ordonanţei de către instanţa de contencios administrativ şi, în cadrul acelei proceduri, poate să sesizeze şi Curtea Constituţională. S-a practicat de câteva ori în România această modalitate şi uneori chiar a reuşit”, a declarat Zegrean.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a precizat că în Constituţie este un articol care se referă la obligaţiile fiscale.

”În ce priveşte impozitarea aceasta a contractelor part-time, este un Articol 56 în Constituţie care spune că legislaţia trebuie să asigure o aşezare justă a sarcinilor fiscale, deci unde se vorbeşte despre obligaţiile fiscale ale cetăţenilor este un alineat care spune despre aşezarea justă a sarcinilor fiscale, ori nu cred că un om care lucrează două ore, să zicem, poate fi obligat să plătească taxe şi impozite egale cu un om care lucrează opt ore. Sigur, taxele şi impozitele se calculează la venitul obţinut, în niciun caz la durata muncii. E imposibil să spui că, dacă lucrezi la un angajator două ore şi la altul alte două, fiecare dintre ei trebuie să plătească integral ca şi cum ai lucra opt ore, nu se poate. Este greşită şi sigur nu se va aplica în felul acesta, nu cred că va rămâne aşa pentru că, totuşi, Justiţia funcţionează în România. Eu cred că nici nu va trebui să ajungă la Justiţie, cred că îşi vor da seama că nu e posibil să facă aşa ceva”, a adăugat Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus că în Cosntituţie se precizează că avem dreptul la muncă, nu avem o obligaţie.

„Dacă tot vorbim de muncă, noi avem în Constituţie un articol la drepturile fundamentale, acolo este amplasat Articolul 41 (…). Noi nu avem obligaţia de a munci, noi avem doar dreptul (…). Avem dreptul la muncă şi acest articol spune, nimeni nu poate fi împiedicat să îşi aleagă munca pe care el o doreşte, deci dacă omul doreşte să muncească la doi patroni sau la patru, sau la 10, este problema lui. Este o încălcare a libertăţii muncii, a articolului care reglementează libertatea muncii. Statul nu are obligaţia să îţi asigure un loc de muncă, nu a îndrăznit statul român să îşi asume prin Constituţie o astfel de obligaţie pentru că e greu în condiţiile de astăzi când există şi atâţia şomeri, dar nici libertatea muncii nu poate fi îngrădită”, a mai declarat Augustin Zegrean, citat de News.ro.

Augustin Zegrean a declarat lcă problema pensiilor speciale poate fi rezolvată prin elaborarea unei legi a pensiilor corectă și predictibilă, așa încât fiecare, atunci când își alege o meserie, să știe ce salariu și ce pensie va avea. 

”Dacă lumea cere eliminarea pensiilor speciale, pot s-o facă deoarece în Constituție spune că poporul român e suveran, suveranitatea aparține poporului, care se exercită prin organele sale alese sau prin referendum. Dar trebuie să respecte toate regulile, de la adunarea semnăturilor până la votarea legii în Parlament. E complicat, am mai avut multe încercări unele eșuate, foarte puține reușite, pentru că procedura e destul de complicată. Tot la Parlament se ajunge, că Parlamentul votează legea. Dacă vrea o face, dacă nu, nu. De cele mai multe ori Parlamentul nu a vrut s-o facă. Există posibilitate de a se face o lege a pensiilor corectă. O lege corectă, nu să modificăm în fiecare săptămână Legea pensiilor. Au fost nenumărate modificări la Legea pensiilor și au reușit să nemulțumească pe toată lumea. S-ar putea face o lege corectă a pensiilor, o lege predictibilă și previzibilă ca omul, când își alege o meserie, să știe că va avea acel salariu și acea pensie. Vedeți că sunt niște slogane electorale de fiecare dată din 4 în 4 ani: tăiem pensiile speciale, rezolvăm dosarul Revoluției, dosarul 10 august…”.

9 comentarii

 • Iar baga capul în poză asistatul social Zăgrean cu a lui nesimțite și nemeritate pensii speciale, singurul lui merit e că a dat ticăloasa erată care la scăpat pe Petrov de demitere.

 • Dacā aveam impozitare progresivă nu se ajungea in aceasta situație.
  -primii 2500 lei nu se impozitează (nici impozit, nici CAS, nici CASS). Toți banii sunt ai tăi.
  – suma care trece peste 2500 lei se impozitează cu 40%
  -suma care trece de 30.000 lei se impozitează cu 50%.

  In acest fel salariile part time scapă de impozitare.

  Peste tot in lume, cei cu salarii mari plătesc marea majoritate a impozitelor.
  Cei mai bogati 1% dintre locuitori, platesc 10% fon totalul taxelor incasate de către stat.
  Cei mai bogați 10% dintre salariați, plătesc 30% din totalul taxelor încasate de către stat.

  Nu mai impozitati salariile mici si contractele pârț time.

  • O gândire de om retardat! Ia hai sa facem un calcul: 2500 de lei=2500 de lei, 2501 de lei = 1500 de lei. Cap ai probabil sa nu-ti ploaie în gat!

  • Cu excepția Elveției si a Irlandei toti fac la fel. Impozitează !
   Vreți liberalism, mergeți in Elveția sau in Irlanda. Monaco, Andora sau Luxemburg, dar astea nu sunt state, sunt paradisuri fiscale pt ca tenismenii, cicliștii, piloții de formula 1 să nu plătească impozite.

   @Bistriteanul
   La salariu de 2501 lei platesti impozit pe suma care depășește 2500 lei, adică 1 leu.
   Impozitul este de 40 bani!

 • Ia spune le la saraki nea Augustine…asa i ca daca vrea mushkiu matale si al altor cativa ca matale ,pensiile speciale se pot lasa mostenire urmasilor inca trei generatii?

 • Pentru un om de rind, întreb?
  Daca miine (Doamne ferește), ar fi un războiu cei ce sunt cu pensii speciale trebuie sa fie în prima linie, sa înțeleg, chiar as vrea un răspuns de la autorități competente sau se merge pe dictonul Pamintului”La plăcinte înainte, la Război inapoi”.
  Domnule fost președinte CCR mai consultativa nepoții, ar fi bine sa le cereți și lor părerea, dumneavoastră și cei cu care va consultați sunteți tot mai „Putini” ei sunt „Tot mai mulți”. Cu tot respectul pe care îl am va rog sa va vedeți de privilegii, noi actualii nu suntem de avort cu ele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.