Actualitate

Ce pot cumpăra profesorii cu prima de carieră didactică. Precizările Ministerului Educației

Un procent de până la 30% din cei 1.500 de lei, adică 450 de lei, se referă la acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice. Ce se poate plăti cu acești bani? Materialele didactice, biletele la spectacole sau abonamente la reviste.

Profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 au parte de primele de carieră didactică de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023. 

Cu 450 de lei, profesorii pot să își ia următoarele:

 • abonamente la reviste sau la servicii de publicare în reviste;
 • abonamente la muzee și bilete la spectacole;
 • abonamente la servicii online educaționale, inclusiv muzee virtuale si acces la platforme/ programe de formare continuă online;
 • rechizite școlare/ materiale didactice;
 • echipamente și materiale consumabile pentru activități didactice (hârtie, markere, foi de flipchart, jocuri educaționale, recuzită pentru spectacole școlare etc.).

”Pentru cheltuielile care intră în procentul de 30% (450 lei) pentru acoperirea altor nevoie didactice individuale este nevoie suplimentar dovezii de plată și de referat semnat de dvs, privind corelarea dintre produsul/serviciul achiziționat și nevoia didactică individuală specifică, în original”, se menționează în document. E suficientă dovada plății pentru achiziții de echipamente IT, cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.

Întrebare: Plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, respectiv a cursurilor postuniversitare, inclusiv a celor de reconversie profesională este considerată eligibilă?

Răspunsul Ministerului Educației: „Da. Documentul justificativ pentru acest tip de studii îl va constitui adeverința de înscriere în anul de studiu pentru care se face decontul. Ulterior, vor fi puse la dispoziție documente care atestă absolvirea anului de studiu pentru care se face decontul.”

La întrebarea dacă există o listă finală a comercianților la care pot fi utilizate primele pentru carieră didactică și carieră profesională, răspunsul Ministerului a fost că nu va exista o listă finală: „Aceasta se actualizează permanent și orice comerciant care își exprimă intenția poate fi introdus pe listă.”

Întrebare: Pot efectua cumpărături online folosind prima de carieră didactică?

Răspunsul Ministerului Educației: „În funcție de specificul comerciantului, cardul poate fi utilizat pentru achiziții atât în magazine, cât și online.”

În privința cursurilor achiziționate, cadrele didactice vor depune la școală certificatul/diploma de absolvire/participare la curs, în care este menționată perioada de derulare a cursului și dovada pății cu cardul Pluxee, după cum se arată în informarea primită de unitățile de învățământ.

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.

La Bistrița, Librăria Aletheia s-a înscris în program:

3 comentarii

 • Unde se pot face reclamații dacă la alimentarea cardului nu s-a primit nici o notificare ? Cine este vinovat ?
  De ce s-a alimentat cardul DOAR după 7 zile ?
  Se pot corecta aceste neajunsuri ? De către cine ?
  La următoarea alimentare a cardului va fi la fel fără notificare prin SMS și email ?

  10
  12
 • Se zice dă Dumnezeu îți dă, dar nu-ți pune-n traistă.
  Vouă v-a și pus, și degeaba.
  Costă mai mult cardurile și administrarea lor ca valoarea sumei.
  Lucru românesc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS