Economie

Ce puteţi face ca să nu mai plătiţi apa de ploaie ce se scurge în pământ

Faptul că au de plătit bani în plus pentru apa de ploaie care se scurge de pe case adesea în pământ şi nu în sistemul de canalizare îi scoate din minţi pe mulţi dintre abonaţii Aquabis, cu atât mai mult cu cât, de luna aceasta, factura emisă de compania de apă va creşte cu 20%. Ne-am interesat însă ce puteţi face ca să fiţi scutiţi de plata pentru apa de ploaie.

De luna aceasta, Aquabis a scumpit cu 20% apa şi canalizarea, ceea ce înseamnă că, din august, vom avea mai mult de plătit pentru consumul de apă. Se întâmplă fiindcă a fost luat un împrumut pentru investiţii de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, una din obligaţiile beneficiarului (în cazul de faţă Aquabis) fiind aceea de a indexa anual preţurile, iar asta se întâmplă în luna iulie a fiecărui an, procedura urmând să continue încă doi ani de acum înainte.

„Prin contractul de împrumut pe care îl avem cu BERD a fost stipulată mărirea de tarif la începutul lunii iulie atât la apă, cât şi la canalizare, plus inflaţia. Astfel, de la 2,75 lei s-a ajuns la 3 lei pentru mc de apă, iar de la 1,65 la 1,99 de lei la canalizare. Bistriţenii nu plătesc cea mai scumpă apă. Suntem pe locul 12 în clasament în ce priveşte tariful în sensul că praticăm preţuri mici, dar la stabilirea tarifului apei trebuie ţinut cont şi de tehnologia tratării apei. Nu e totuna să iei apă de suprafaţă dintr-un râu să o tratezi sau să iei dintr-un lac, decantată. Noi avem un preţ de cost mai mare pentru a obţine un mc de apă potabilă decât Clujul, de exemplu, pentru că noi luăm apă dintr-un râu de suprafaţă şi cheltuielile cresc, pe când la Cluj iau apă din lac, decantată. La ei, tehnologia este doar de dezinfecţie”, a spus Ioan Şandru.

Directorul Aquabis a declarat că am putea plăti mai puţin pentru apă dacă Guvernul ar accepta să nu mai perceapă TVA de 24%, ci să asimileze apa unui aliment şi să ia TVA mai mic sau deloc, în acest sens fiind făcute deja unele demersuri de către asociaţiile de profil.

Pe de altă parte, la Bistriţa, aşa cum se ştie, costă mult şi apa de ploaie, iar mulţi cetăţeni se plâng de faptul că plătesc sume mari, deşi apa de pe casele şi din curţile lor se scurge direct în pământ.  L-am întrebat pe Ioan Şandru ce se poate face în astfel de cazuri-

„Regulamentul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este întocmit după regulamentul-cadru dat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice. Acest regulament prevede clar că, pentru apa de ploaie, se calculează tariful după suprafaţa construită (acoperişul clădirii, curte betonată sau pavată) care se înmulţeşte cu un indice 0,85 şi cu cantitatea medie de ploaie dată de Aquabis sediuInstitutul Naţional de Meteorologie pe luna anterioară. Pentru suprafeţe neconstruie este 0,005 înmulţit cu suprafaţa şi cu aceeaşi cantitate de apă de ploaie. Sunt într-adevăr multe reclamaţii din cauza apei de ploaie pentru că unii spun că nu au streaşinile legate la canalizare. Dacă le-ar avea, nu s-au mai aplica niciun indice. Asta în primul rând. În al doilea rând, la fiecare sesizare, noi trimitem persoane în teren ca să întocmească un proces verbal de constatare şi , dacă din punct de vedere tehnic echipa constată că nu are cum să ajungă apa de ploaie în canalizare fiind contra pantă, menţionează acest lucru în procesul de constarare, iar în factură consumatorul respectiv are menţionat că nu are nimic de plătit pentru apa de ploaie. În ce priveşte suprafeţele, acestea au fost luate din contracte, iar dacă abonatul reclamă că deţine altă suprafaţă, noi mergem să verificăm în teren să le măsură. Totul este să fim sesizaţi”, a spus Ioan Şandru.

Întrebat dacă oamenii au de plătit mult pentru apa de ploaie, directorul Aquabis a declarat: „Depinde. Vedeţi că, în ultima vreme, sunt tot ploi torenţiale de câte 25-30 de litri/mp. Dacă plouă la două zile, când începi să calculezi pe o lună, iese o cantitate imensă. La case e valoarea mai mare. La o casă, pot fi contorizaţi 3-4 metri cubi lunar, aşa încât factura poate fi mai mare cu până la zece lei”, a declarat el.

Aşadar, dacă vă confruntaţi cu situaţii în care vi se pare că apa de ploaie care se scurge de pe casa dumneavoastră ajunge în pământ şi nu în sistemul de canalizare, nu vă rămâne decât să sesizaţi Aquabis care va trimite o echipă să verifice la faţa locului cum stau lucrurile.

Cristiana Sabău

2 comentarii

  • Dar reparatiile pentru strazile pe care le faceti praf, de ce nu ni le puneti pe factura?
    Dar pentru faptul ca sunteti singurul furnizor de servicii din judet, care ne obligati sa ne deplasam la sediu luna de luna pentru plata facturii, pentru ca nu ati fost in stare sa dezvoltati un sistem de plata normal zilelor noastre, tot ploaia e de vina?
    Dar faptul ca la orice ploaie o parte din oras este inundata, aici sigur ca este ploaia de vina.
    Intotdeaua altii sunt de vina …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS