Două firme și o persoană fizică pe terenurile cărora comisarii Gărzii de Mediu au găsit deșeuri din construcții depozitate necorespunzător au fost amendate luna aceasta cu suma totală de 14.300 de lei, informează instituția, care atrage atenția că va continua să verifice ce se întâmplă cu acest tip de deșeuri.
În săptămâna 31.03-04.04.2025 comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Bistrița-Năsăud au realizat controale neplanificate la persoane fizice și juridice din municipiul Bistrița, proprietare de terenuri pe care s-au identificat deșeuri (rezultate din activitatea de construcții clădiri) depozitate necorespunzător. În urma acestei acțiuni au fost sancționate două persoane fizice și una juridică. Cuantumul acestor sancțiuni a fost de 14.300 lei.
Atragem atenția tuturor că aceste acțiuni vor continua deoarece s-a constatat faptul că deșeurile din construcții sunt gestionate necorespunzător pe foarte multe șantiere.
Conform OU 92/2021, art. 21, ”gestionarea deşeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea populaţiei şi fără a dăuna mediului, în special:
- a) fără a genera riscuri de contaminare pentru aer, apă, sol, faună sau floră;
- b) fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor;
- c) fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.”
În cadrul fiecărei activități deșeurile generate se sortează, deșeurile valorificabile se depozitează separat și se predau agenților economici valorificatori ( autorizați) în vederea valorificării.
Depozitarea deșeurilor se face în recipienți etanși, pe platforme balastate/betonate nicidecum direct pe pământ.
Deșeurile menajere/ deșeurile municipale se predau către operatorul de salubritate pe bază de comandă sau în baza deciziei de impunere privind taxa de salubrizare, emisă de primăria din localitate, după caz.
Deșeurile de constucții se predau către Supercom SA pe baza de comandă, iar persoanele fizice pot preda pană la 200 kg/gopodărie/an gratuit la cele 5 puncte de transfer ale Supercom SA din județ sau la cele două puncte din Bistrița: str. Narciselor, lângă fostul Netex și în Viișoara lângă Heidenfeld.
Abandonarea, depozitarea în afara spațiilor special amenajate și eliminarea deșeurilor se sancționează cf. OU 92/2021, art. 62 lit. b ”cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul încălcării dispoziţiilor art. 11 şi art. 20 alin. (3)-(6)”.
Bravo! Date amenzi cat de mari sa nu existe muc de țigară că alții doar așa se învață! Nu se poate sa ne bate joc de natura !
Poate mai dați câteva și la domnii primari de pe Someș că unii dintre ei aprind gunoaie sau le îngroapa!
Situatia respectiva este scapata de sub controlul autroritatilor si institutiilor statuluyi roman.
Numai in jud BN sunt peste 6.000 depozite ilegale de astfel de materiale aruncate peste tot intre localitati in special pe cararile clandestine care duc la ape,paraie,paduri,valcele.
Daca facem o simpla plimbare cu masina prin judet le observam chiar si la marginea soselelor in santuri si la marginea terenurilor agricole.
Este pacat ca CJ-ul nu a vrut sa inteleaga si sa aprobe cumpararea unui CONCASOR de capacitate mare si nu a inteles ca toate UAT-urile sa aiba amenajate rampe speciale unde lumea sa transporte aceste deseuri cu sortare la fata locului. Am depus cereri de doua ori la CJ pe bugete dar pauza .
Doar 200 de kg anuntate de Supercom pentru ridicare este fix o frectie la piciorul de lemn adica 4-5 saci de moloz,tigle etc.
Cine demoleaza o casa veche ,o sura etc oare numai cu 200 kg. se lucreaza ?
Restul sunt fulgi de nea care se topesc singuri ?
Suntem caraghiosi de-a dreptul cu o astfel de organizare.
– persoanele fizice pot preda pană la 200 kg/gopodărie/an GRATUIT!!! Pentru mai mult, platesti.
Cumva se dezgheață și instituția asta adormita. Sperăm să nu se pună la nani după sărbători! Îmi doresc să vad știri din astea zilnic și mai mult sa le vadă cei in culpa ,poate așa se gândesc de doua ori când merg la camping și aruncă doza de bere unde le vine cheful .
Dar ce ii interesant că mulți din cei ce fac dezastru pe unde merg ,când merg in străinătate stătu chitit și cuminți!!!
Langa Centrul Militar Bistrita paralel cu bd.Republicii sunt lasate de ani buni deseurile rezultate din demolarea si constructia fatadei de la intrare.
Iarna se vede f usor cand mormanul de moloz nu este ascuns de vegetatia din spatiul verde .