Fosta șefă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud, Otilia Berbecar, care s-a pensionat între timp, a obținut, în instanță, suspendarea executării ordinului emis de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale prin care i-a fost încetat de drept raportul de serviciu.
Otilia Berbecar, care a condus timp de 25 de ani Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud, a ieșit la pensie în luna februarie (nr. 155584/04.02.2025), iar conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), publicată în Monitorul Oficial pe 29 ianuarie 2025, a fost obligată să se retragă întrucât instanța a decis că funcționarii publici care au primit decizia de pensionare nu mai pot continua activitatea în administrația publică, chiar dacă solicită suspendarea plății pensiei. Conform ICCJ, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, fără posibilitatea de prelungire sau cumul cu salariul.
Așadar, Otilia Berbecar a părăsit funcția după ce a primit decizia pensionare. În data de 21 martie a.c., printr-un ordin de ministru, a fost delegată în funcția de inspector șef, pentru 6 luni, Julia Stejerean, până la acel moment inspector șef adjunct în domeniul relațiilor de muncă.
În data de 31 martie a.c., Otilia Berbecar a dat în judecată Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale și a cerut suspendarea executării actului administrativ privind încetarea de drept a raportului de serviciu, iar o instanță a Tribunalului Bistrița-Năsăud a judecat pe fond cauza nr. 489/112/2025 în data de 15 aprilie.
Conform portalului instanțelor de judecată, instanța a admis cererea de suspendare a executării actului administrativ formulată de Otilia Berbecar, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale și a dispus suspendarea executării Ordinului nr. 379/21.03.2025 privind încetarea de drept a raportului de serviciu al reclamantei până la pronunţarea instanţei de fond, care este Curtea de Apel Cluj. De asemenea, a obligat Ministerul la plata în favoarea reclamantei a sumei de 2320 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința are drept de recurs în 5 zile de la comunicare.
Deocamdată însă, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale nu a repus-o în funcție, așteptând cel mai probabil comunicarea oficială din partea instanței.
În data de 11.03.2025, Otilia Berbecar a deschis un proces și împotriva Casei Județene de Pensii prin care a contestat decizia de pensionare nr. 155584/04.02.2025. Prima înfățișare va avea loc în data de 9 mai a.c.
Otilia se amuză pe seama proștilor. Incompetența din ministerele PSD PNL este incredibilă. Ăștia semneazå numai tâmpenii și îi câștigă oricine se judecă cu ei. Bravo, Otilia, te-ai prins de schemă, o să câștigi!
Ministerul Muncii a devenit cimitirul incompetentilor!
Ce bravo Otilia?Nu mai scăpăm in veci de căpușele și de lipitorile din sistemul de stat care au salarii exorbitante și care nu se dau dusi.Se știu de toate mizeriile acestea de mult timp dar nimeni nu face nimic pentru ca și cei care ar trebui sa facă ceva în aceasta privinta iau și ei salarii mari și nu se deranjează.Toti au spate.Ar trebui sa se verifice toate furtișaguri și mai tăiat di salariile și sporurile exorbitante de la stat și sa vedeți cum se aduna bani la buget.Sau sa trăiască și ei din minim pe economie sa vadă cum este.Multi dintre ei nici nu au ce cauta pe acolo și nici nu au competentele necesare dar au avut pile și bani ca să ajungă acolo.Asa funcționează sistemul.
Nu ne mai mira nimic: incompetenta este la ea acasa atat la Inspectia Muncii cat si la Ministerul Muncii!
Ei, daca ar trebuii dat concurs,pentru postul de director din randul angajatilor, o data la 3-4 ani altfel ar sta situatia!
Si tot odata la 3-4 ani cuncurs extern pentru angajati, la fel.
Asa avem o institutie de sinecuri aproape inutila in care huzuresc baietii pana la adanci batraneti!
Sarbatori fericite!
Domnule Florean in afara de pune jar pe foc ce ai mai făcut pentru bistrițeni? Că știm că ești ba la PNL ba la AUR , oriunde dar sa sa fii acolo .
Ovidiu Florean a facut pentru tara mai mult decat au facut toti parlamentarii judetului BN in 35 de ani. Datorita lui Florean se baga acum 10 miliarde de euro la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Inginerul senator Florean a dat tonul independentei energetice a Romaniei, pentru ca idiotii de la Bucuresti habar nu aveau cu ce se mananca treaba asta.
Dulce ca mierea este salariul patriei.
Auzi colo : 25 de ani șef la ITM ?!
Ce isprăvi a făcut madam, ce management performant a exercitat, ce revoluție a produs în sistem de a devenit indispensabilă (sic!) atâta timp ? Sau este vorba de Politic (de la Dinamo!)
De covid poate-om scăpa…
Pentru nea’ @Moldovan :
Daca aplicăm exercițiile de logic învățate cu forța in școală rezultă ca Dorel Florean a inventat banii europeni din pozitia de inginer, planurile de dezvoltare intocmite de canadieni acum peste 20 de ani privind construirea si punerea in funcțiune a reactoarelor 3 si 4 (P.S. așa a fost conceput de la început, pe modelul canadian aprobat de PCR) au fost lucrarea de licență pe vremea cand era subinginer Dorel Florean și concluzie finală inca avem iluminat stradal pe baza de petrol.
P.S. in 2017, Ro importa 15% energie si exporta 25%, 2025 import intre 25 si 35% si totuși raportul a devenit cu minus in anul cand Dorel Florean a ajuns senator, ciudat!
Legile trebuie modificate!
Pentru ca oamenii să poată fi dați afară mai ușor ! Se numește flexibilitatea muncii, în care oamenii se angajează, își găsesc alt loc de muncă, pleacă în al treilea loc, Într-o piață a muncii dinamică,
Ceea ce se întâmplă în România este grotesc!
Să nu poți să afară oamenii și să fii obligat să îți stea în gât până la pensie!
Așa nu ai cum să crești economic, să faci restructurări de personal, să te adaptezi la condițiile de piață care se schimbă!
Modificați legislația!
Asta-i madama care fugea de izoletă prin boscheții din spatele blocului să nu se facă de minune??? Cu ceva vreme în urmă când era începutul pandemiei covid! Halal om!!!!
De ce să vina tineretul care a făcut școala să ia salariul și să clădim societatea cu tineri???
Foarte bine să ia și pensie și salariu și toate alte beneficiile, perfect !!!
Interesant ce rapid se mișcă justiția în unele cazuri!
Dosare tergiversate până la prescrierea faptelor când este vorba de politicieni care au jefuit la propriu țara dar când alți indivizi nu le-a ajuns o viață postul călduț dau statul în judecată și ce să vezi: un doi apar sentințele!
Ăștia trebuie puși la zid ca Ceaușe.Nu merita altceva.
Se numește justiție?Cea care îi lasă să scape pe usa din dos pe toti furaciosii care fura sume colosale?Într-un final tot scăpa.Se tot amânat pana se prescrie.Este o moda.
No stați așa că până învață și ceilalți din alte instituții! Până a câștigat unul că apoi dau toți în judecată! Numai la noi se poate că o decizie a ICCJ care este obligatorie sa fie demondata de o instanță inferioara! Bravo Romania, tinerii cu facultate sa meargă la Kaufland iar pensionarii să revină cu pensie și salariu la stat!
Pai.Treaba asta o fac de mult.Si fura ca în codru care cum apuca.Este la moda.Nimeni nu îi oprește.Se acoperă și se ajuta unii pe alții.Banul la ban trage.Fiecare vrea cate o felie mare din tortul statului.Dar”nu sunt bani la buget” și ei se tot imprumuta,de primit primim dat putem sa și dam înapoi?Avem de unde.Important este ca cei bogați sa tot prospere și când este de dat înapoi, tot noi cei mai amărâți avem de suferit.Sa ne tina Domnul sa putem tot munci cat mai putem pe salarii de mizerie ca ei sa trăiască ca boierii și generațiile lor viitoare la fel.Nu ne invatam minte niciodată.Urmeaza iar o mare criza în care vai de noi dar căpușele nu vor suferii deloc ca ei au pus grosul de-oparte.
Costurile cu forța de munca sunt VARIABILE!
Îti crești sau reduci numărul de angajați după câte comenzi ai! Vara mai mult, iarna mai puțini, dimineața doar doi, seara când vine lumea la restaurant 10.
Cine vine să preia o fabrică din România, Vagoane Arad sau să deschidă o fabrică în România (Leoni) dacă legislația este greoaie și te împiedică să îți dimensionezi numărul de angajați în funcție de comenzi, de recesiune, de taxe vamale, de creșterea prețului la energie!????!
Voi ați prelua o fabrică, cu sute de angajați, și să nu poti da afara o parte dintre ei, dacă nu ai comenzi?
Aceleași reguli trebuie să fie și la stat !
Să poți reduce fără să fii dat în judecată !
Alo, Parlamentul ! Modificați legislația!