Actualitate

Ce reguli de circulaţie încalcă tinerii. Campania ”Încotro? Dă şansă vieţii!” a ajuns la şcolile de şoferi

(FOTO) Tinerii care se văd cu permisul de conducător auto în mână apasă adesea prea mult pedala de acceleraţie, intră în depăşiri neregulamentare şi produc adesea accidente rutiere grave. E motivul pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă au ajuns, joi, să deruleze campania „Încotro? Dă şansă vieţii!”, la Sala Polivalentă, acolo de unde au plecat pe trasee, să susţină examenul, mai mulţi cursanţi ai şcolilor de şoferi.

 

„Campania noastră continuă. În publicul ţintă se numără şi viitorii şoferi. Încercăm să fim astăzi în preajma celor care urmează să dea proba practică pentru obţinerea permisului. Campania îşi propune să informeze viitorii şoferi cu privire la riscurile la care se expun dacă nu vor respecta prevederile Codului Rutier pe care tocmai le-au învăţat. Împreună cu colegii de la Poliţie şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă distribuim materiale informative prin care îi îndemnăm la condus preventiv ca să reducem numărul evenimente rutiere”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud, Marius Rus. 

Aici mai multe imagini.

L-am întrebat pe subcomisarul Viorel Morariu, de la Serviciul Rutier ce fel de reguli încalcă tinerii şoferi: „Chiar dacă cei care urmează şcoala de şoferi respectă în timpul pregătuirii regulile de circulaţie, în momentul în care sunt singuri la volan, cei mai mulţi apasă pedala de accelearţie nerespectând viteza legală pe sectoarele de drum. Întrucât nu au experienţă în conducere, produc multe accidente. Considerăm că şcolile de şoferi, instructorii, au un rol determinant în a-i învăţa pe conducătorii auto să aibă o conduită preventivă. Nimeni nu vrea să se întâmple accidente rutiere, asta este clar, dar şi părinţii sunt vinovaţi pentru că le cumpără tinerilor maşini de ultimă generaţie cu motoare foarte puternice. Noi nu avem pe raza judeţului autostrăzi decât drumuri naţionale modernizate, iar accidentele rutiere au loc tocmai pentru faptul că nu respectăm regulile de circulaţie. Atât viteza e cauză principală, cât şi depăşirea. Tinerii conducători auto nu au abilitatea de a aprecia exact dacă se pot încadra într-o depăşire, nu mai vorbim de cele pe linie continuă, neacordarea de prioritate pietonilor”.

Potrivit sursei citate, sunt foarte multe accidente pe trecerile de pietoni.

„Dacă pe prima bandă vine un autovehicul mai mare, cel de pe banda a doua nu vede, în primul rând, dar şoferul trebuie să se gândească de ce e oprit celălalt. E clar că e un pieton în traversare. Pe trecerile de pietoni avem foarte multe accidente de felul acesta. Noi sperăm ca aceste campanii de prevenire să îşi dovedească eficienţa şi credem că au şi un rol în a determina cât mai mulţi dintre ei să respecte regulile de circulaţie. Ei trebuie să conştientizeze că, într-o clipă de teribilism, pot deveni ei, cât şi alţii victime ale accidentelor rutiere cu consecinţe grave. Ca şi conducător auto, ţi se poate întâmpla să-ţi sară un pieton în faţă, însă dacă respecţi toate regulile de circulaţie, se va da clasare, dar dacă o singură regulă este încălcată – viteza- automat atrage culpa: vătămare corporală, ucidere din culpă, nu mai discutăm de conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.  În ultima lună, am avut un caz de şofer care a rămas fără permisul obţinut de două săptămâni. Circula cu 112 vde km/h în localitate. Noi căutăm să prevenim prin amplasarea de radare, dar acest proces de prevenire trebuie să fie mai amplu, să cuprinsă şi unităţile şcolare”, a declarat subcomisarul Viorel Morariu.

Ioan Bugnar, instructor auto şi reprezentantul celor 126 de instructori independenţi autorizaţi din judeţ, ne-a spus că atât el, cât şi colegii lui încearcă să-i înveţe cât mai bine pe viitorii şoferi regulile de circulaţie: „Sunt elevi foarte buni, care conduc preventiv, cunosc regulile de circulaţie, care iau examenul din prima, dar mai sunt şi alţii, în special de la ţară, mai puţin pregătiţi. S-a zvonit că va fi obligatoriu să aibă 11 clase, eu nu cred că e normal fiindcă fiecare are dreptul să facă şcoală de şoferi, însă cu cei mai puţin pregătiţi din punctul de vedere al capacităţii, noi ne străduim să îi ajutăm din toate punctele de vedere să iasă şoferi buni”.

1 comentariu

  • problema începe de multe ori tocmai de la pseudo instructorii cu care invata acesti vitezomani.
    mult prea multi iau carnetul fara a avea un minim de aptitudini necesare ca sa conduca o masina.
    care instructor renunta la bani si sa-i spuna în fata unui astfel de viitor sofer ca nu are ce sa caute la volan?
    niciunul, va spun eu…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS