(FOTO) Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, primarul comunei Bistrița Bârgăului, Vasile Laba, și vicepreședintele CJ Dorin Popescu au făcut recepția spațiilor de servicii publice destinate acreditării localității Colibița ca stațiune turistică de interes local: punct de prim ajutor, punct farmaceutic și stație Salvamont, amenajate în incinta Școlii Generale Colibița, la parter, într-un spațiu de 118 mp: ”Ozon ca în Alpi la Colibița și statutul de stațiune turistică tot mai aproape de realitate!” (Radu Moldovan).
Amenajările au costat în total circa 210.000 lei. Valoarea totală a investiției: 218.964 lei. Constructor: SC Amicii Building SRL Tiha Bârgăului. Lucrările de modernizare au constat în refacerea tencuielilor, înlocuirea instalațiilor sanitare și termice, a tâmplăriilor existente cu uși și geamuri din PVC, înlocuirea acoperișului și realizarea izolației termice a spațiilor.
În cazul punctului farmaceutic, se va organiza o licitație publică de atribuire a spațiului către un operator economic acreditat. Aprobarea caietului de sarcini aferent și a prețului de pornire la licitație se va face prin hotărâre de Consiliu Județean. În cazul punctului de prin ajutor, se va angaja de către Primăria Bistrița Bârgăului un asistent comunitar care va fi plătit de DSP. Până în momentul de față a fost modificată organigrama Primăriei Bistrița Bârgăului și în cel mai scurt timp va urma examenul de angajare. În cazul punctului Salvamont, va urma dotarea spațiului cu echipamente și tehnică specifică și în cel mai scurt timp va fi deservit de Serviciul Județean Salvamont.
”Am făcut această investiție de la CJ pentru a sprijini Primăria Bistrița Bârgăului în dorința ca această zonă să fie declarată stațiune turistică de interes local. Una dintre condițiile puse de Autoritatea Națională pentru Turism este să fie un punct farmaceutic, unul de prim ajutor și unul Salvamont. Spațiile vor deveni foarte repede funcționale. ADI Turism a depus anul trecut întreaga documentație, care a fost acceptată, însă ținând cont de schimbările guvernamentale comisia nu s-a întrunit de două luni. Să vedem când catadicsește comisia să se întâlnească și să constate că totul e în regulă. Agenda mea nu conține niciun număr de la noii guvernanți, nici de la domnul Cioloș, numai în Gara de Nord dacă sun să întreb. Sper ca într-un termen rezonabil să primim avizele pozitive, iar Guvernul să dea hotărâre prin care această zonă foarte frumoasă să fie declarată stațiune turistică de interes local. Pentru stațiune de interes național sunt mult mai multe condiții, pe care acum nu le îndeplinim. Într-o etapă următoare vom face și acest lucru, dar până atunci agenții economici trebuie să înțeleagă că trebuie să-și declare locurile de cazare, trebuie să avem un drum cum trebuie, apă și canal”, a spus Radu Moldovan.
Președintele CJ a menționat că s-a comandat și primit un studiu referitor la calitatea aerului zonei. Conform acestui studiu, ”valoarea concentrației maxime de ozon masurată în Colibița este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentrație asemănătoare de ozon în aer si un aer la fel de pur se mai gaseste în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Munții Alpi”.
”Totul era la nivel de poveste, nu era niciun document care să susțină aceste afirmații privind calitatea aerului. La începuturile UMF Cluj, aici exista un sanatoriu în care erau tratați oamenii cu probleme psihice. Aerul de aici ajută foarte mult la recuperare și este foarte bun pentru pregătirea fizică a sportivilor. Avem un studiuc are ne confirmă că aerul este unul foarte bun. În România mai este într-u singur loc așa, la Soveja. Aerul de la Colibița, la o cotă de circa 900 de metri, se poate compara cu aerul din Alpi, la cote de peste 2.000 de metri”, a precizat Moldovan.
El a menționat că și anul acesta a fost bugetată la CJ suma de 1 milion de lei pentru cumpărarea unui teren la Colibița, unde să se amenajeze o zonă de camping, de picnic, cu acces la lac, plus un debarcader pentru sporturi nautice cu ambarcațiuni fără motor. ”Din păcate, doi ani la rând n-am reușit să găsim un teren unde să putem amenaja acea zonă”.
Șeful CJ a menționat că următoarele proeicte pentru dezvoltarea zonei sunt realizarea drumului Poarta Transilvaniei, cu fonduri europene și de la bugetul județean, și investiții în reațeaua de apă și canalizare prin etapa a doua a Master Planului.
În mai 2015, CJ a luat în administrare un spaţiu din incinta Şcolii Generale Colibiţa (o cotă parte din suprafaţa utilă a parterului clădirii şi din suprafaţa terenului aferent curţii), unde vor funcţiona un punct de prim ajutor şi mijloc de transport pentru urgenţe medicale, un punct farmaceutic şi serviciile de salvare montană. 150.000 de lei au fost alocați apoi pentru obiectivul ”Amenajare spaţiu pentru funcționarea unor servicii de interes judeţean”. ”Atestarea zonei Colibiţa ca şi staţiune turistică de interes local impune respectarea unor criterii obligatorii, precum asigurarea unui punct de prim ajutor şi mijloc de transport pentru urgenţe medicale, a unui punct farmaceutic (oficină locală de distribuţie) şi a serviciilor de salvare montană. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Bistriţa Bârgăului doresc relansarea staţiunii climaterice Colibiţa, fapt ce implică efectuarea demersurilor specifice legate de respectarea normelor legale”, a motivat atunci Consiliul Judeţean.
Si cu mega hidrocentrala primarului Laba ce se mai aude. Ca ani la rand a blocat dezvoltarea Colibitei penstru aceasta fantasmagonie.
D – LE MUTU ,SAU MUTYU CA NU AM ÎNȚELES CUM VA STRIGA LUMEA ?! CINE EȘTI SI CE REPREZENTI PENTRU COMUNA BISTRIȚA BARGAULUI ???? NOI ȘTIM CINE ESTI CHIAR DACĂ TU ARĂTI O ALTA FATA .. TE-A TRIMIS CORUȚIU LA PLIMBARE SI FACI PE ȘEF DE CAMPANIE LA RĂZVAN CERCEJA ?!?!?! ȘTIE PARTIDUL P N L. CE AI ACTIVAT ÎNAINTE ???CRED CA NU ?! SPUNE-LE LA OAMENI DIN JUDEȚ (…) ACUM EȘTI CEL CORECT.??? SAU ESTI IN FALIMENT SI DATOR CA CEL PE CARE- L REPREZINȚI !!!! comentariu editat
Laba si turismul, sau marmota invelea ciocolata 100% adevarat! Ba de caind ati facut studiile a mai scazut concentratia de ozon cu grija marelui Tcal care cu ajutorul ocolului silvic rade padurile comunei Bistrita Bargaului!
Domnule presedinte al CJ BN, va rog sa va documentati mai bine cand vorbiti despre calitatea si efectele benefice ale aerului de la Colibita. In perioada interbelica, Societatea Caritatea din Cluj, condusa de inimoasa Olivia Deleu (cumnata strabunicului meu) impreuna cu multe femei inimoase din Cluj, au cumparat doua vile din Colibita, pe care le-au transformat in sanatoriu pentru tratarea studentilor si elevilor bolnavi de TBC. Calitatea si efectul terapeutic al aerului de la Colibita, nu este o legenda urbana, este un lucru dovedit.
ce face actuala putere
Stati linistit dl Munthiu, ca la cum circula camioanele cu lemn in zona se revine rapid la normal. Scuzati umorul negru.
…da, despre tratarea tbc era vorba. E corect. Cu neamurile mai vorbim. Pe documente. În ce priveste locatia pentru camping, cineva imi spunea, mai an, ca ar putea vinde primarul Laba si inca doi, trei apropiati, un teren foarte potrivit, linga lac. Ramine sa se inteleaga baietii la pret! Moldovan cu Laba. Asta daca se doreste!
Atentiune; Laba o labareste cu mhc-ul. Daca nu beliti ocii s-ar putea sa iasa ceva.
Si in ALPI se c… lumea in lac ?
Raducu s-a molipsit de la Cretu, cand compara Colibita cu statiunile montane din Alpii Austrieci. Realizarea punctelor de prim ajutor, farmaceutic şi salvamont, reprezinta conditia obligatorie dar nu si suficienta pentru ca localitatea Colibita sa devina statiune turistica fie chiar si de interes local.
Mai intai trebuie rezolvate neregulile din jurul lacului Colibita, despre care s-a facut atata agitatie. Nu-i suficient ca s-a format si o comisie care sa faca ordine condusa de subprefectul Ovidiu Frenţ avand în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor. Prea multa vorba si prea putine fapte, iar lucrurile nu s-au schimbat. Realitatea e ca in Colibita multi proprietari de terenuri si vile au ingradit si ce nu le apartine. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica sub aspect urbanistic si arhitectural. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. De aceea ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii unor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri. Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Pana atunci insa, poate fi trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului.
Deocamdata Colibita e un sat de vile!
Nu stiu ce statiune va fi Colibita numai pe un mal al lacului ????? Pe malul sting nu este facut nimic cu toate ca sunt peste 150 de case si cabane. Nu este curent, drum, apa si canalizare, etc. si atunci cum sa fie STATIUNE ?????
Poate ne explica cineva ?
Trebuie facu aces la lac si tot I care au facut garduri pana in apa sa le sparga .poti merge la pescuit dar nu ai aces la lac tot sunt propretati private nui normal din borna in borna apartine a apele romaine .