Primarul Ovidiu Crețu a spus care sunt șansele ca proiectul de 10 milioane de euro intitulat ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” să fie finalizat anul acesta.
”31 decembrie, ora 24.00, ar trebui să fie data de finalizare a proiectelor cu bani europeni. Din păcate, la toate proiectele există lucrări de făcut, ele trebuie să se încheie, noi am declarat că proiectul cu pasajele și Casa de Cultură vor fi finalizate anul acesta, cu rezerva unui procent de 2% care e posibil să nu se finalizeze. În mod normal, ar trebui să se finalizeze pentru că din fericire timpul permite, săptămâna asta vrem să testăm și fântânile arteziene pe care nu le-am testat până acum pentru că nu au venit toate echipamentele. Vremea ne permite, așa că șanse de a termina există, dar să spun că 100% sau 98% nu o pot face”, a declarat Ovidiu Crețu.
Obiectivul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei), care se încheie în acest an, este acela de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Proiectul presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene.
Proiectul prevede modernizarea a 24,149 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, modernizarea a 7,350 m rețea de iluminat public stradal și arhitectural, reabilitarea “Punţii lui Keinzel” din zona Codrişor, reabilitarea reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, înlocuirea și completarea mobilierului urban, amenajarea Pieţei Mici, amenajarea a 5 fântâni arteziene pe traseul axelor turistice, crearea unui punct de informare în centrul istoric.
Printre lucrări: desfacerea îmbrăcămintei vechi de pe traseele celor trei axe și montarea de pavaj din piatră cubică cu rigole de colectare a apei, înlocuirea capacelor de canalizare cu capace noi ce conțin emblema orașului medieval, reabilitarea iluminatului public prin crearea unui nou iluminat ambiental, punerea în valoare a gangurilor boltite lasând zidăria pe alocuri aparentă și cu iluminat din pavaj, inserții în pavaj și ziduri nou propuse a unor elemente de stilistică plastică din piatră cioplită sau bronz, noi elemente de mobilier urban împreună cu obiecte sculpturale si fântani arteziene/ambientale, mobilarea spațiului public cu bănci, coșuri de gunoi, jardiniere, rastel pentru biciclete, stâlpi cu steagurile breslelor, flori, stâlpi cu indicator de străzi, cișmele, statui.
Cretu sufera de boala exagerarilor, nu stie cand trebuie sa se opreasca. Dupa nebunia mutarii statuilor si a mutilarii arborilor cu drujba, a intrat in febra bolii fantanilor arteziene. Cinci la numar sunt prevazute numai pe traseul celor 3 axe turistice din centrul istoric. Dintre cele cinci fantani, doua vor fi pe axa atrelor si anume una pe Pietonalul Liviu Rebreanu si alta in fata Casei de Cultura. Trebiuie amintit ca inainte cu mai multi ani a existat cate o fantana arteziana atat in Piata Centrala, in fata Bisericii Evanghelice cat si in fata Casei de Cultura, care insa au fost desfintate, pentru a castiga spatiu. Reampasarea lor in aceleasi locuri din centrul istoric care si asa este destul de ingust, sete inutila, sporind senzatia de inghesuiala, in timp ce alte spatii din oras, mult mai generoase precum Piata Eminescu sau chiar Piata Petru Rares raman nemobilate cu astfel de amenajari urbane.
Acesta ERA un PASAJ si inca unul reprezentativ. Acoperirea sa, pe motiv ca mai exista exemple de spatii acoperite la noi sau in lume, dovedeste imaturitate in abordarea urbanistica si ignorarea specificului local, indiferent care sunt interesele vecinatatilor fata de acest spatiu.
nu sant fan Cretu dar ceea ce s-a realizat in Bistrita in ultimii ani nu s-a mai realizat pana acum iar ca sa vi cu tot felul de chitibusii si sa spui ca mai trebuia pus o piatra sau o caramida mi se pare penibil si caraghios,imi pare rau pentru adversari dar chiar nu au dreptate
Cred ca inaugurarea fântânilor arteziene de Craciun ar fi cireasa de pe tortul manifestarilor.
poi la ce iarna si temperaturi avem , nu e exclus ! 🙂