Actualitate

Ovidiu Crețu: 48 de milioane euro bani europeni au intrat în Bistrița. Ani favorabili

Primarul Ovidiu Crețu a făcut, ”pentru că este finalul unei perioade de finanțare”, bilanțul proiectelor cu fonduri europene derulate la Bistrița în ultimii opt ani: ”Între 2007 și 2013 am derulat 25 de proiecte cu finanțare europeană prin POR, valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 48 de milioane de euro. Proiectele sunt pe toate axele: șapte pe infrastructură educațională, cinci de reabilitare termică a blocurilor, trei de reabilitare a clădirilor din zona istorică, trei pe turism și agrement, trei de infrastructură stradală, două în domeniul social, un proiect de reabilitare spații verzi și unul de infrastructură de afaceri”.

”În total, zece clădiri reabilitate, modernizate și dotate, din care șase școli, un centru de artă tradițională, un centru de cultură, un centru pentru tineret, un centru de noapte pentru persoane fără adăpost. Beneficiarii lucrărilor: peste 5.000 de elevi. 32 de blocuri proiectate între 1950 și 1990, cu 2.270 de apartamente reabilitate termic și unde deja oamenii plătesc jumătate sau mai puțin de jumătate din factura anului precedent. 6 ha de spații verzi modernizate, 33 ha de pădure-parc amenajate ca zonă de agrement, 30.891 mp de străzi reabilitate, 7.927 mp de trotuare, 8.186 mp de parcări, 30 de ha viabilizate pentru afaceri (Parcul Industrial), 48 de zone supravegheate video pentru siguranța cetățenilor. Acestea au fost proeictele derulate în acești ani, niște ani favorabili pentru municipiul nostru, cu ajutorul fondurilor europene am reușit să rezolvăm multe din problemele orașului, sigur că mai rămâne să rezolvăm și altele de acum înainte. Am profitat de toate oportunitățile care ne-au stat la îndemână, reușind să aducem 48 de milioane de euro în Bistrița în această perioadă. Mulțumesc cetățenilor pentru sprijinul pe fiecare obiectiv, pentru modul în care au fost acceptate aceste lucruri, uneori a fost nevoie și de sacrificii”, a comentat el într-o conferință de presă.

El a adăugat că municipalitatea a încercat să acceseze și fonduri norvegiene și elvețiene, însă fără succes ”deoarece lucrurile n-au mers pe criterii valorice, repartizarea s-a făcut pe alte criterii decât cele de competență”.

Crețu a menționat că este o mândrie faptul că Primăria Bistrița a luat Marele Premiu, un premiu III și două mențiuni speciale trofee regio pmb 15la Gala Regio: ”Planul Integrat pentru Dezvoltare Urbană a cucerit Marele Premiu, trofeul anului 2015. Acest proiect cuprinde șapte proiecte individualizate: regenerarea urbană pe axele turistice, Parcul Municipal, Casa de Cultură, străzile din zona centrală, sisteme de supraveghere video, Centrul Comunitar pentru Tineret, ”Casa cu lei”. Suntem mândri că am reușit acest succes. Primăria Bistrița a câștigat tot la doi ani Marele Premiu. Ne bucură acest lucru”.

Lista celor 25 de proiecte derulate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013: 1. Reabilitarea şi modernizarea Centrului pentru Tineret CETIN – strada Liviu Rebreanu nr. 18; 2. Sisteme de supraveghere în vederea prevenirii criminalităţii în centrul istoric al municipiului Bistriţa; 3. Restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric de cat. A – str. Nicolae Titulescu nr. 8 – Centru de Artă Tradiţională „Casa cu Lei”; 4. Reabilitarea Centrului Municipal de Cultură „George Coşbuc” – Bistriţa, monument istoric din categoria „A”; 5. Reabilitarea şi modernizarea Parcului municipal Bistriţa; 6. Reabilitarea şi modernizarea străzilor din zona centrală a municipiului Bistriţa; 7. Regenerare urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3; 8. Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 1; 9. Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 2; 10. Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 3; 11. Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 4; 12. Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 5; 13. Reabilitarea şi modernizarea străzii Sigmirului şi a pasajului denivelat peste calea ferată – legătura între DN 17 şi DN – şosea ocolitoare, municipiul Bistriţa; 14. Centru de noapte şi cazare pentru persoane fără adăpost; 15. Consolidarea şi modernizarea şcolii generale Viişoara – municipiul Bistriţa; 16. Consolidarea şi modernizarea atelierelor şcoală – Liceul cu Program Sportiv; 17. Consolidarea şi modernizarea clădirii cu clasele I-IV a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”; 18. Ateliere şcoală – Grup Şcolar Forestier; 19. Consolidarea şi modernizarea internatului Colegiului Tehnic INFOEL; 20. Consolidarea şi modernizarea Corpului A (clădirea veche) a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”; 21. Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”; 22. Parc industrial Bistriţa Sud; 23. Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice de agrement şi a utilităţilor conexe – Pădurea Schullerwald; 24. Promovarea Turistică a Cetăţii Medievale Bistriţa; 25. Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bistriţa – vector al creşterii atractivităţii turistice locale şi naţionale.

Rezultate: 10 clădiri reabilitate, modernizate şi dotate, din care: 6 şcoli, un centru de artă tradiţională, un centru cultural, un centru pentru tineret, un centru de noapte pentru persoanele fără adăpost; 32 blocuri de locuinţe proiectate între anii 1950-1990 însumând 2270 de apartamente reabilitate termic; 14.202,78 mp de spaţiu pietonal din centrul istoric al municipiului Bistriţa, pavat cu piatră naturală; două pieţe publice reamenajate: Piaţa Mică şi Piaţa Dominicană; 3 axe turistice care permit traversarea centrului istoric din bulevardul Republicii până în Parcul municipal – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor dotate cu mobilier urban specific: bănci din piatră şi din lemn, ceas stradal, suporţi stradali pentru biciclete, indicatoare obiective turistice, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, ghivece pentru arbori, suporţi pentru flori şi jardiniere, panouri electronice de informare publică; reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural pe axele turistice; reabilitarea „Punţii lui Keinzel”; amenajarea unui Centru Naţional şi a unui punct de informare turistică în Piaţa Centrală; construirea a 5 fântâni arteziene diferite ca şi concept şi funcţionalitate; 6 ha de spaţii verzi modernizate: 2,5 ha alei reamenajate, 2.206 mp alee pentru biciclete şi role, amenajarea unei oglinzi de apă populată cu plante şi peşti ornamentali; 33 ha de pădure-parc amenajată ca zonă de agrement; 30891 mp străzi reabilitate, 7927 mp trotuare şi 8186 mp parcări; 30 ha viabilizate pentru dezvoltare afacerilor; 48 de zone supravegheate video pentru siguranţa cetăţenilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ Primăria Bistrița, Marele Premiu la Gala Regio. Cine a luat premiile I, II și III în BN

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat Conferinţa Finală Regio Transilvania de Nord, eveniment de închidere a Programului Operaţional Regional 2007-2013.

Cu această ocazie s-au înmânat 19 trofee celor mai reuşite proiecte finanţate prin Regio. Clasamentul a fost stabilit în urma unui concurs pe Facebook, în care s-au implicat peste 3.600 persoane, dar şi ca urmare a notelor acordate de juriul format din experţi ai ADR Nord-Vest.

Marele premiu a fost câştigat de Primăria Bistriţa, care a câştigat şi cele mai multe aprecieri pe pidu 1platforma socială pentru proiectul ”Bistrița Medievală în Bistrița Europeană! Planul Integrat pentru Dezvoltare Urbană” (revitalizarea centrului istoric prin 7 proiecte integrate: infrastructură urbană – 2, patrimoniu cultural – 2, social – 2 și mediu – 1, în total circa 20 de milioane euro). 

Premiile I, II și III au fost împărțite pe județe.

Premiul I a ajuns la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pentru proiectul ”Modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului de Urgenţă al judeţului Bistriţa-Năsăud”.

Premiul II a fost acordat Primăriei Năsăud pentru ”Reabilitare, modernizare, dotare Ambulatoriu de specialitate în cadrul Spitalului Orășenesc ”George Trifon” Năsăud”

Premiul III a fost câștigat de Primăria Bistrița pentru ”Consolidarea și modernizarea corp A (clădirea veche), Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”.

Alte 40 de proiecte au primit menţiuni speciale, pentru efortul de a implementa fondurile Regio în comunităţile din care fac parte. Printre ele, cele privind Parcul Industrial Bistrița Sud și Pădurea Schulerwald.

14 comentarii

    • Banii au zburat practic înspre Bistrița… Primăria nu a făcut nici un efort in acest sens. Bravo Maria! Pertinenta întrebare )))

  • Cu tot respectul, dacă comparăm Bistriţa cu Năsăudul suntem fruntaşi, dar dacă o comparăm cu Alba Iulia suntem codaşi. Ei au atras 150 de milioane de euro…

  • Cel mai Regio proiect?!?…ăștia au înebunit?… Ce vrea să înseame „Cel mai Regio proiect?!?”…

  • Mi-as dori sa vad implementate si niste proiecte ce tin mai mult de chestii practice (drumuri asfaltate, cabluri ingropate, parcari supra/subterane etc) si care aduc efectiv ceva nou.
    De renovat un parc sau o cladire ce exista deja nu e asa greu. Departe de mine sa minimalizez ce s-a realizat pana acum, dar trebuie sa fii orb sa nu vezi ca Bistrita devine un oras tot mai inghesuit, tot mai intortochiat, lipsit de parcari si de logica.
    Si mai mult, mi-ar placea ca cetatenii care contribuie la bugetul local sa aiba intr-adevar un cuvant de spus la cheltuirea lui.

    • Ai dreptate pe de-oparte , dar de abia s-au astupat sapaturile de la pasaje , schimbat tevi …si a fost mult tam-tam ca Bistrita e un oras de bombardament , acum sa o i-a de la capat cu sapaturi pt. a ingropa cablurile, iti dai seama ce isterii va provoca ? Pacat ca nu are o bagheta magica sau puteri supranaturale , asa … poate-poate… greu de multumit toata lumea la o nunta , d-apoi intr-un oras intreg . 🙂

    • Pentru asta iti trebuie viziune si determinare, daca tot spargi asfaltu si redecorezi orasul, ce te costa sa bagi toate cablurile in transeele deja sapate?

  • Cel mai REGIO va fi cand se va deschide santierul de distrugere a PIETEI CENTRALE. Va tine 2 ani, si se vor desfinta toate spatiile verzi, se va dala si betona intreg perimetrul. Aceasta va fi contributia administratiei din B-ta la reducerea incalzirii globale si la reducerea emisiilor de CO 2. Adica cu DRUJBA.

    • Abia aştept! Nu pot sta în calea dezvoltării unui oraş nişte copaci bătrâni, un petec de iarbă sau un cimitir (leoni-tărpiului). Haideţi domnule primar cu drujbele şi excavatoarele, remodelaţi oraşul nostru prăfuit şi concepeţi spaţii verzi noi, generoase, cu plante tinere!

  • Cretu se lauda numai cu ceea ce-i convine, ca si cum in mandatul sau nu ar exista si puncte negre. Iata doar unul dintre ele.
    La inceputul lunii septembrie, 2014, cu ocazia unei vizite la Bistrita, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul Ovidiu Creţu au semnat, contractul de finanţare pentru realizarea Campusului Şcolar al Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”. Dupa semnarea contractului, Liviu Dragnea a atras atenția asupra termenului-limită, care trebuie respectat în acest caz: ”Am semnat un contract de finanţare, o parte dintr-un program ambiţios al Guvernului de investiţii masive în educaţie. Vreau să vă atenţionez, domnule primar şi domnule director, că acest contract are termen de finalizare 15 luni, vă atenţionez că după decembrie 2015 nicio factură nu mai poate fi trimisă la Bruxelles şi vreau să fiţi atenţi, dar şi constructorul, ca termenul să fie respectat şi calitatea lucrărilor să fie ireproşabilă. Vom monitoriza calitatea lucrărilor”.
    Prin urmare, în cazul în care proiectul nu va fi realizat până la finalul anului, cheltuielile reprezentând lucrări neexecutate până la data susmenţionată vor fi suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016.
    Chiar si cu „axele turistice” incluse in programul „Regenerare urbană a centrului istoric Bistriţa” care se finanteaza din fonduri europene pe exercitiul financiar 2007-2013, exista riscul ca in cazul in care lucrarile nu se incheie pana la 31 decembrie 2015, o parte din banii europeni sa fie pierduti. Asa ca „mai usor cu pianul pe scari”.

  • Actuala administratie municipala este cea mai activa pe care a avut-o vreodata orasul acesta. A reusit in 8 ani cat n-au facut toti comentatorii in toata viata lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS