Actualitate

Ce se întâmplă cu patru foste puncte termice

ACTUALIZARE Solicitarea unei firme din Năsăud de a obține drept de folosință a terenurilor pe care sunt patru foste puncte termice este din nou pe agenda Consiliului Local Bistrița, după ce proiectul a fost blocat de liberali în mandatul trecut, în ședința din aprilie a.c., după cum Timp Online a scris aici. De această dată, având în vedere majoritatea clară obținută de PSD, hotărârea va fi adoptată.

”Șase puncte termice au fost câștigate în proces de către lichidator, care le-a vândut unor persoane juridice. O firmă a cumpărat patru puncte termice, a devenit proprietara clădirilor, dar ca să și le poată intabula și apoi să facă lucrări trebuies să primească și un drept asupra terenurilor, administrate de noi. CL trebuia să spună da, în limitele date de documentele de urbanism existente, adică nu poți să faci ce vrei unde vrei. Opoziția nu a fost de acord în mandatul trecut, era nevoie de 14 voturi și nu s-au obținut. S-a blocat, au rămas clădiri degradate. Intrăm din nou cu solicitarea firmei respective. Firma trebuie să respecte PUZ, se merge în general pe varianta clădirilor de birouri acolo”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

În Bistriţa sunt 30 de spații în care au funcţionat puncte termice şi care au fost trecute, împreună cu terenul aferent, din administrarea SC Proditerm SA în proprietatea publică a municipiului. Ulterior, un număr de șase puncte termice, fără terenul aferent, au fost înscrise în evidenţele de carte funciară în proprietatea Proditerm, fără ca acest lucru să fie adus la cunoştinţa Consiliului Local, care era unicul acţionar al societăţii, respectiv: PT 1 – str. Lalelelor, PT 2 – B-dul Decebal, PT 5 – Aleea Margaretelor – Plopilor, PT 15 – Aleea Merilor, PT 21 – Aleea Turturelelor și PT 28  – str. Mihai Eminescu. Pentru aceste șase imobile înscrise în proprietatea societăţii, Primăria a promovat acţiune în instanţă pentru radierea dreptului de proprietate înscris, dar printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj, acţiunea a fost respinsă ca inadmisibilă.

Aceste construcții, cu terenul aferent, figurează în inventarul bunurilor aparținând domeniului public al municipiului Bistrița, însă în evidențele de carte funciară, suprafața de teren aferentă construcțiilor figurează în proprietatea Statului Român, iar construcţiile în proprietatea Blacteea Com SRL din Năsăud.

Printr-o adresă, firma Blacteea, în calitate de proprietar asupra construcțiilor fostelor puncte termice nr. 1, 2, 5 și 21, a informat Primăria Bistrița că doreşte să renoveze și să schimbe destinațiile celor patru construcții și solicită acordarea unui drept de superficie asupra terenurilor de sub construcții în vederea eliberării autorizațiilor de construcții necesare lucrărilor. În demersul de a renova, moderniza și schimba destinația construcțiilor celor patru foste puncte termice, societatea a solicitat Serviciului Urbanism eliberarea unor certificate de urbanism, fiind eliberate certificatele de urbanism.

Prin urmare, Consiliul Local Bistrița aprobă în ședința următoare trecerea acestora în proprietatea privată a municipiului Bistriţa şi instituirea unui drept de superficie (n.r. – de proprietate și folosință) asupra terenurilor aferente construcţiilor în vederea exploatării acestora. Cele patru foste puncte termice vor deveni spații comerciale.

Dreptul de superficie va fi acordat pe o perioadă de 25 ani, începând cu data de 01.07.2016, cu posibilitate de reînnoire, conform prevederilor legale. Cuantumul taxei anuale de superficie a fost calculat pentru fiecare teren în parte, la un preț de vânzare practicat de 125 euro/mp, raportat la suprafața aferentă construcției şi amortizat în 25 de ani, rezultând o sumă totală de 34.864 lei/an, conform anexei nr.2 la prezenta hotărâre. Suma se poate plăti anual, până la 31 martie a anului curent pentru anul în curs sau sub formă de rate lunare cu termen de plată 25 a lunii pentru luna în curs. Suma se va indexa anual cu indicele de inflaţie comunicat de Comisia Naţională de Statistică. Pentru perioada 01.07. – 31.12.2016 taxa va fi în sumă de 17.432 lei.

”Am câștigat în instanță, după ani întregi de procese, 26 dintre cele 32 de foste puncte termice din oraș. Abia de acum încolo putem vorbi concret ce facem cu ele și ce destinații vor avea. Am pierdut șase dintre ele, dar asta este situația. Ele au fost câștigate de executorul judecătoresc și au fost vândute persoanelor interesate să le valorifice. Pentru celelalte nu prea ne-am înțeles în Consiliul Local, altfel de mult erau rezolvate. Ne-am înțeles pe foarte puține. Cele care sunt private au regimul proprietății private. Nu pot să-i spun celui care a cumpărat un punct termic de la executorul judecătoresc să facă ce vreau eu. Pentru cele care sunt ale noastre, cinci dintre ele au destinații clare. Cel de pe str. Gării va fi transformat într-un Dispecerat Operativ al Poliției Locale, poate reușim să îl finanțăm cu fonduri europene. Cel de pe str. Nicolae Bălcescu va fi Centru de promovare pentru energie regenerabilă. Cel de pe Aleea Trandafirilor va fi Centru multifuncțional pentru activități sociale și Centru pentru ONG-uri. Pe O. Goga va fi Centru de zi pentru persoane vârstnice. În Ștefan cel Mare va fi sediu administrativ pentru Ocolul Silvic Bistrița, pe Cerbului va fi Centru de rugăciune, pe Colibiței va fi Centru social cu multiple valențe. Sigur, vor fi proiecte în CL în care vom stabili. Pe Vișinului dorim să facem bazin de înot școlar. E nevoie de obiective sociale, culturale, educaționale, deoarece sunt amplasate în cartiere de blocuri, oamenii au nevoie de astfel de spații în apropierea lor”, a spus Ovidiu Crețu.

6 comentarii

  • Ma intreb cum o firma privata ca cea sus mentionata poate sa ajunga proprietar pe niste cladiri care apartin orasului? Cum au ajuns in proprietatea S.C. Blacteea??? Au fost organizate licitatii de cumparare? Care a fost pretul? De ce s-a facut totul asa pe ascuns si suntem pusi in fata faptului implinit? Daca ar fi fost organizata o licitatie publica asa cum era normal aceste cladiri ar fi putut fi vandute pe bani frumosi! Cam cat s-a pierdut prin aceasta „vanzare” si cam cu cat a fost pagubit oarsul? O alta escrocherie de proportii!

    • Scrie in articol „Ele au fost câștigate de executorul judecătoresc și au fost vândute persoanelor interesate să le valorifice”. Nu le-a castigat firma, le-a castigat executorul. Cred ca problema este la Proditerm si executor mai degraba decat la SRL-ul care le-a achizitionat ulterior. Oricum atata vreme cat nu reprezinta un interes politic nimeni nu va verifica…

    • Si asa spatiile dintre blocuri au fost transformate in parcari, poate asa copii au unde se juca..

  • Eu nu cred ca doar in anii electorali s-au reabilitat constructii sau s-a realizat ceva in orasul Bistrita… Tot timpul primarul Ovidiu Cretu a avut grija ca orasul nostru sa arate impecabil si ar trebui sa ne mandrim cu asta….

    • Centru de rugaciune? Te doate mintea nu alta. Destinatii care de care mai exotice si mai nepotrivite precum mintea acestui primar. Si in centrele pentru ong-uri va intra clientela..aia care ia bani la fiecare sesiune de licitatii. Poate fluiera Cretu. Dictatura s-a lasat peste oras in aburi rosii…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS