Actualitate

Ce se întâmplă dacă schimbăm furnizorul de energie? Punctul de vedere al distribuitorului

(INTERVIU CU ALEXANDRU ROMAN) Liberalizarea pieţei de energiei electrică şi gaze naturale îşi face simţită prezenţa şi la Bistriţa odată cu apariţia unor furnizori noi care promit facturi mai mici cu până la 20%. Mulţi oameni au însă rezerve să schimbe furnizorii de teamă că, în cazul unei avarii, nu vor avea cui cere ajutorul. Despre acest subiect, am discutat cu directorul Sucursalei Bistriţa-Năsăud a Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Alexandru Roman, care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări:

Reporter: Domnule director, se liberalizează piaţa energiei, iar multă lume se întrebă dacă va fi o problemă în momentul în care va alege alt furnizor decât cel clasic, în speţă Electrica Furnizare. 

Alexandru Roman: Din punctul de vedere a ceea ce ANRE reglementează nu e niciun fel de problemă. Se poate alege oricare dintre furnizorii atestaţi de către ANRE.

Ce se întâmplă în cazul unei probleme, gen avarie?

Din punctul de vedere al operatorului de distribuţie nu se schimbă absolut nimic. De altfel, distribuţia nu are o relaţie contractuală directă cu clientul, ci furnizorul are. Fiecare dintre distribuitori are contract direct cu Enel, Electrica Furnizare, ce o fi, iar aceste companii, la sfârşitul lunii, ceea ce înseamnă cota parte din tarif de distribuţie, ne-o virează nouă în baza serviciului prestat pentru distribuţie.

De mulţi dintre aceşti furnizori noi care au apărut recent pe piaţă nu a auzit nimeni până acum. Ce se întâmplă dacă falimentează vreunul dintre ei?

După ultimele reglementări, fiecare dintre furnizorii dintr-o anumită zonă este declarat furnizor de ultimă opţiune, iar dacă un client rămâne fără furnizor sau acel furnizor dă faliment, în cazul nostru Electrica Furnizare e obligată să îl preia, sigur la un tarif reglementat. Din ceea ce ştiu eu nu există nicio firmă locală care să fie autorizată pentru furnizare, dar ştiu că există prin Cluj. Din 2017, toţi vom fi obligaţi să trecem de la reglementat la eligibil. Ideal ar fi ca toţi cei care vor să treacă de la reglementat la eligibil (acest lucru înseamnă că e liber clientul să îşi aleagă furnizorul de la care cumpără energie electrică -n.r.) să ceară de la Electrica Furnizare o ofertă de eligibil şi să facă o comparaţie între oferte.

Să înţeleg că, în momentul în care un consumator vrea să devină client eligibil şi anunţă Electrica Furnizare în cazul nostru, compania ar putea să îi facă o ofertă mai bună? 

Până la urmă este obligată să vină cu o ofertă. La solicitarea lui de a deveni client eligibil, Electrica Furnizare trebuie să îi dea această ofertă. Acum, dacă este mai bună sau mai puţin bună faţă de ce oferă alt furnizor, asta este o altă discuţie. Singura veste bună este că nu se întâmplă nimic dacă oamenii schimbă furnizorii. Eu am făcut o comparaţie. Am cerut pentru propriul meu loc de consum oferte de la mai multe companii – nu neapărat că vreau să mă mut- dar am constatat că diferenţele sunt nesemnificative.

De unde poate veni totuşi reducerea tarifelor cu care sunt ademeninţi deja oamenii? 

E posibil ca un anumit furnizor să ofere clientului un pachet de servicii: şi electricitate, şi gaz. Acel furnizor are apoi două contracte de distribuţie, unul de energie electrică şi altul de gaze naturale, dar el, în relaţia cu clientul are un singur contract şi o singură factură. Diferenţa între preţurile Electrica Furnizare şi restul furnizorilor vine din modul în care fiecare participă pe piaţă şi se duce spre cumpărarea de la un anumit producător a energiei. De fapt, ei ce fac? Sunt pe piaţă, pe bursa OTCOM, îşi caută pachete de energie, fie în bandă care este mai ieftină, fie profilată pe o anumită curbă de consum şi fiecare ia de pe piaţă ce energie găseşte. La acest pachet de energie achiziţionat de pe piaţă, Electrica Furnizare îşi adaugă nişte tarife reglementate de ANRE, tariful de transport, distribuţie, sunt câteva certificate şi accize la fel la toţi furnizorii şi mai are propriul lui cost ca şi furnizor. Este adevărat că o structură mai mare cum e Electrica Furnizare care are 4-5 puncte de lucru în Bistriţa cu casierii, cu oameni angajaţi are alte costuri faţă de alt furnizor care stă într-o garsonieră cu două computere şi o secretară şi preferă, în relaţia cu consumatorul, plăţile online. Deci lelea Floare din Ciosa nu o să poată deveni clientul unui astfel de furnizor neavând unde să plătească, dacă vrea, factura direct.

Ce credeţi că se va întâmpla în 2017, oamenii se vor grăbi să schimbe furnizorii? 

Ca întotdeauna, în prima fază este o reticenţă. Pentru 2-3 lei, unii preferă să nu umble de colo-colo sau să nu aibă cu cine discuta dacă are o problemă pe care vrea să se ducă să şi-o lămurească chit că fiecare dintre furnizori are obligaţia să aibă partea de informare clienţi cât mai bine pusă la punct. Pe de altă parte, pe site-ul ANRE se găsesc toate informaţiile legate de modul în care poate fi schimbat un furnizor şi care sunt paşii.

De ce nu se prea vorbeşte despre asta? Până la urmă, în 2017 va trebui să ne alegem furnizorul. 

Până la urmă, dacă nu solicităm celor de la Furnizare să fim trecuţi de la reglementat la eligibil, vom fi trecuţi automat pentru că nu vom mai fi în zonă reglementată. Trecerea la eligibil nu ar trebui să vină cu o scumpire, însă, dacă pe plan internaţional va fi un preţ foarte mare la gaze care fac şi ele parte din mixul de producere de energie electrică, s-ar putea să nu găsească energie ieftină pe OTCOM. Sunt unii care şi-au asigurat pe tot anul cantitatea de energie necesară pentru a-i satisface pe toţi şi atunci e ok.

Revenind însă la problema avariilor. Dumneavoastră, distribuitorul, înţeleg că intervenţi la fel, deci nu mai întâi rezolvaţi problemele clienţilor Electrica Furnizare şi apoi ale celorlalţi. 

Nu, nici într-un caz. Pentru noi nu există niciun fel de ierarhizare a intervenţiei în funcţie de furnizor. Avizul tehnic de racordare îl transformăm în certificat de racordare. Acesta nu mai vorbeşte despre consumatorul X de pe strada Y, ci despre imobilul racordat cu următoarele caracteristici tehnice. Şi noi mergem pe locul de consum şi pe client.

Despre noile oferte de pe piaţă, Timp Online a scris AICI. 

CLICK AICI PENTRU LISTA FURNIZORILOR DE ENERGIE ELECTRICĂ AUTORIZAŢI DE ANRE 

12 comentarii

  • Spargerea monopolurilor din piață trebuie să ducă și va duce la reducerea prețurilor și la prestarea unor servicii mai bune ! Protecția consumatorilor și nu numai…trebuie să vegheze să nu se facă înțelegeri între furnizori, pe seama consumatorilor !

    • razi si te minunezi
      e tot asa ca la telefoane si televiziune
      daca ai insomnii te gandesti la tot felul de nebunii
      daca nu ….alegi ce e mai ieftin
      a explicat foarte bine domnul … e un domn…distributia si furnizarea e diferita si la ei!!!

  • Si distributia si furnizarea is varza, salarii f mari si freaca menta toata ziua. Cand nu mai au chef de frecat menta pe 3-4000 lei luna se pensioaneaza anticipat si mai iau din banii nostrii cate jumate de miliard de lei vechi, de asta is mai scumpi ca restu. Doar DNA ii mai poate calma cred.

  • Buna Ziua.Doamnelor si Domnilor am facut un calcul matematic,si din surse sigure dumneavoastra si alte 7 milioane de romani,in ultimii 10 ani a-ti pompat si conturile furnizorului de energie electrica si gaz suma de 13,85 milioane de lei.
    Fiecare dintre dumneavoastra a-ti pierdut milioane de lei,bani cu care am fi putut pleca intr-o vacanta.Cu totii meritam o vacanta sau va-ti fi putut lua elentrocasnice sau orice altceva in casa,ori va-ti fi putut investi banii in VIITORUL COPIILOR DUMNEAVOASTRA.Banii luati din buzunarul tau,ingrasa acum profitul furnizorului de energie electrica si gaz metan.
    Ca sa nu mai fii furat de catre furnizor si in viitor trebuie sa faci ceva.De acum ai libertatea si dreptul de a alege de la cine sa cumperi energie electrica si gaz natural.
    Pentru mai multe informatii AGENTUL NOSTRU DE VANZARI va poate tine la curent.
    AGENT DE VANZARI:VOICU VALENTIN,
    TELEFON:0746540299

  • Domnule director, va felicit! Obligatia operatorului de distributie este sa informeze clientii si sa faca toate diligentele pentru a evita confuzia in randul clientilor. Trebuie sa ramaneti consecvent si rezultatele reale vor apare! Mult succes!
    Doina Vornicu

  • Povesti .Daca e libera piata de ce sa nu alegi unde este mai bine.Acuma face si electrica oferte.Pina acuma iti raspudeau” daca nu iti place mutate” la cine ca nu aveai.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS