Social

Ce se va întâmpla anul acesta cu Biserica Evanghelică din Jelna

Guvernul Ungariei va continua să finanţeze şi anul acesta, prin Fundaţia Teleki, lucrările de conservare a Bisericii Evanghelice din Jelna despre care specialiştii spun că adăposteşte o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma. Suma va fi mai consistentă, anunţă managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş.

„Biserica de Jelna este acum în faza de conservare. Nu se mai pot executa lucrări. S-au executat lucrările contractate cu firma de la Satu Mare pentru 2016. Avem prins în buget pentru 2017 continuarea lucrării, respectiv reparaţia învelitorilor de şarpantă şi celelalte lucruri. Partenerii noştri din Ungaria au promis mai mult sprijin anul acesta decât cel precedent, inclusiv câteva lucrări care ar ataca pictura, fresca de la care a pornit toată această poveste. Jelna e în regulă. Sperăm ca, după ce se va încheia această etapă, să redăm circuitului turistic a sitului întreg, însă acest lucru presupune un alt proiect. Sperăm să-l putem depune fiindcă e vorba de proiectare şi execuţie. Asta însă va presupune o altă etapă”, a spus Gavrilaş.

Anul trecut, guvernul de la Budapesta a alocat 5 milioane de forinţi pentru salvarea Bisericii Evanghelice din Jelna, echivalentul a 15.000 de euro, bani cu care au început lucrările de conservare a monumentului istoric. Ministrul secretar de stat dr. Puskas Imre din Ungaria a fost anul trecut la Jelna să vadă cum arată monumentul care risca, altfel, să se prăbuşească. Despre vizita sa, Timp Online a scris AICI. 

Potrivit unor documente păstrate de Muzeul Brukental din Sibiu, Biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas.

6 comentarii

  • Si uite cum guvernul maghiar tine la tot ce se poate lega de istoria si numele lor. In schimb guvernele romanesti in frunte cu anti- romanul MRU (mihai razvan ungureanu) a dat de pomana averea lui GOJDU cu toate ca in actele lui aceste bunuri erau donate Statului infantil Roman. Vai de neamul asta !!!

  • Fundatia avocatului EMANOIL GOJDU care avea mai multe cladiri in centrul BUDAPESTEI si care-i ajuta pe romanii dotati intelectual care nu aveau posibilitati de a studia in strainatate, a fost data de pomana in 2005.Averea lui GOJDU a fost nationalizata de guvernul bolsevic maghiar insa Romania nu si-a facut timp sa recupereze aceste bunuri care- i apartineau. VEDETI CE PROST ESTE STATUL ROMAN ?

  • Ai dreptate MARIUS BALAN! Pana nu ne strang „nojicile”(nu stiu daca termenul e cel adecvat!HORIA,CLOSCA si CRISAN!) si nu ne vom revolta ca sa scapam de ele,vom fi doar „ROBI PE PAMANTUL NOSTRU”!…e posibil sa fim robii propriilor nostri romani,stapani fara de voie ,fara nelegiuire si fara de mila!

  • Biserica Evanghelica din Jelna este parte a Patrimoniului istoric si cultural national. Ea apartine istoriei Jelnei, Nosnerlandului si Transilvaniei. Este o rusine ca a ajuns o ruina ca urmare a nepasarii si furaciunilor conjudetenilor nostri. Este o rusine ca comentatori ca cei de mai sus o iau alaturea pe tarla introducând alte subiecte si inducând judecati false in privinta unui monument cu care ar trebui sa ne mandrim. Comentarii de genul celor de mai sus nu fac decat sa justifice nepasarea si inactiunea tuturor oficialitatilor statului roman fata de obligatia conservarii patrimoniului cultural al Transilvaniei. Daca biserica din Jelna tine de guvernul maghiar mereti ma si furati si voi doua caramizi de acolo ca sa va razbunati pe guvernul bolsevic maghiar si anti-romanul MRU si apoi opriti-va sa va-nchinati la kitsch-ul ridicat de patriotii de azi in curtea casei popii. Rusine sa va fie obrazului!

  • Gabriel esti total pe langa subiect.Atata sti sa rusinezi fara sa faci o legatura intre ce am vrut sa subliniez.

  • Sa vina vecinul tau sa-ti repare in propria curte ca tu nu esti in stare sa pastrezi ceea ce au construit altii este un lucru rusinos si chiar jignitor pt noi ceilalti care stam in aceeasi curte. Nu stim sa pastram ce au construit alti, indiferent ce biserica este.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.