Actualitate

Cum vor fi folosiți stâlpii de pe pietonal, ce se va întâmpla cu cortul. Crețu: ”În anumite locuri va fi ca în Spania”

Primarul Ovidiu Crețu a precizat ce se va întâmpla cu cei 16 stâlpi înalți ridicați pe toată lungimea pietonalului Liviu Rebreanu, la sfârșitul anului trecut, pentru a susține instalațiile de iluminat festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Îi aranjăm ca să fie cum trebuie și atunci poate o să vă placă. Putem să punem aici praporii de la festivalul medieval, putem să-i ornăm în mod corespunzător. Ei pot fi suporți pentru elemente decorative care să dea farmec orașului”

El a precizat că pietonalul Liviu Rebreanu rămâne în perioada următoare ”așa cum este, cu terase și cu tot ce trebuie”.

Nu zona medievală este specifică spațiilor verzi, spații verzi trebuie să existe în parcuri, locuri de joacă, alte spații. Sigur că nu vom tăia copacii care sunt aici, dar când vor ajunge la bătrânețe probabil vor fi înlocuiți cu copaci mai mici, până la nivelul etajului, astfel încât frumusețea clădirilor să poată fi admirată și vara. Dacă vă uitați acum, sunt anumite clădiri frumoase, cu un farmec medieval, care vara nu se văd absolut deloc. Ele trebuie văzute și iarna și vara”

Teatrul de vară, cortul de evenimente al municipalității, va fi mutat de pe pietonal în această lună, ”deși sunt foarte multe solicitări să fie păstrat”.

Eu am spus că acest cort putea să stea până când amenajăm Piața Centrală, care va dura doi-trei ani. Foarte multe lume a spus că nu e bine. Va fi o parcare acolo. S-ar putea ca el să fie instalat pe o perioadă de o săptămână, spre exemplu. Camera de Comerț ne-a solicitat deja pentru un târg la vară să îl instalăm. Sigur că da. Târgurile în general sunt în centru, când le-am spus că s-ar putea muta înapoi la Sala Polivalentă au spus că nu mai vine niciunul dintre cei care au venit la târg în centru și au găsit un vad foarte bun. Cortul nu este un elemnnt definitiv, este o soluție de compromis pe o anumită perioadă, ca să aduci viața în centrul istoric. Nu e normal ca aici să fie un muzeu, ci oameni, prin activitate comercială sau alte activități. Sigur, nu poți ține un cort definitiv, noi l-am folosit pentru că nu am avut sala de spectacole de la Palatul Culturii. O să-l mutăm după 20 aprilie. Îl depozităm undeva, nu îl instalăm, nu avem soluție chiar dacă au fost câteva solicitări. Nu îl putem duce într-o zonă industrială, ca să se întâmple ce acolo

Crețu a spus că o propunere pentru denumirea Pieței Mici a fost ”Piața Diligenței”, pentru că aici oprea diligența care mergea spre Bucovina.

Vă amintiți cum era Piețișorul, inclusiv niște arbori obosiți în zona asta. Am luat niște măsuri mai radicale și am venit cu plantarea a 12 ginkgo biloba, un cerc de ginkgo biloba care toamna fac frunze galbene-aurii, încadrați pe două laturi cu teii care înverzesc și înnegresc frunza. Sper ca aceste locuri, Piața Dominicană, Piețișorul, celelalte locuri în care am adus o notă de farmec în plus față de ce era, să atragă oamenii și să-i facă să socializeze. Cred că se va întâmpla și la noi ca în Spania, unde în astfel de locuri ad-hoc se întâmplă spectacole, concerte, sigur, de mici dimeniuni. Bistrița merită astfel de lucruri și bistrițenii sunt doritori de așa ceva”

”Așa cum în străinătate monumente importante au stat ani de zile cu mashuri pe ele, vreo trei ani Poarta Brandenburg a stat cu mashul pe ea, de nici nu îți dădeai seama de la distanță, așa poate fi și la noi pentru că mai avem în centrul istoric construcții. Oamenii care locuiesc în centrul istoric trebuie să înțeleagă că au mai multe obligații, valoarea unde locuiesc este alta. Dacă nu se pot descurca, având o pensie mică, e firesc să vândă și să cumpere un apartament. Eu cred că asta este normal, în aceste zone să fie oameni care să-și părmită să întrețină. Nu este ușor să întreții o casă veche, traiul nu este simplu. Mai avem case de-ale noastre unde avem chiriași și trebuie să le aducem la un stadiu frumos”, a mai comentat el.

Ovidiu Crețu a menționat că la începutul lunii mai bibliotecile stradale vor fi alimentatate cu noi cărți. ”Acum sunt golite, spălate, aranjate și apoi le reumplem. Iarna m-am gândit să le golim de tot, nimeni nu stă în decembrie pe bancă să citească. Stocul de cărți îl avem”.

Casa de Căsătorii va fi mutată de la 1 mai la Palatul Culturii

11 comentarii

  • Dupa ce a trantit o fantana in forma de SARCOFAG in mijlocul pietonalului Liviu Rebreanu, acum cautand o utilitate stalpilor de pe aceeasi strada, Cretu a venit si cu PRAPORII. Astfel, prin asocierea „Sarcofagului” cu „Praporii”, Cretu a reusit sa creeze un tablou sumbru de inmormantare chiar in centrul „Bistritei europene”.
    Dupa cum spune un proverb, „prostul nu stie dar le nimereste”. Numai ca in cazul lui Cretu, le-a nimerit ca orbul in Braila.
    Imediat dupa ce a ajuns primar l-a apucat nebunia cu mutarea statuilor dupa mintea lui cea proasta. Asa s-a intamplat cu bustul lui Cuza, pe care l-a mutat de la IJP in Piata Unirii desi numele pietei se trage de la Marea Unire de la 1918 si nu are nimic cu domnitorul Cuza. Cretu le cauta cu „Lumânarea”. Astfel a fost mutata statuia lui Petru Rares din piata cu acelasi nume pentru a face loc monumentului controversat in forma de Sula taman langa Prefectura, de parca ar fi vrut cu tot dinadinsul sa confere expresie materiala sintagmei „SULA SI PREFEFTURA”.

    • Cred ca tuturor ne scapa niste mici amanunte!!! Toata lumea il face prost pe Cretu si ca nu-l poate infuenta nimeni, nici Floare Gaftone nici Peteleu sau alin seserman sau altii si altii!
      Uite ca omul (primarul) ne spune clar cine-l influenteaza… de ex Camera de Comer, banuiesc ca presedintele Vasile Bar (doar nu dna Pop! :-p) – el zice ca are vad acolo si ca e bun cortul…probabil tot asa a ajuns la varianta cort!!!
      Atia-s oamenii care ii dau sfaturi primarului si de care acesta asculta… oamenii din umbra… cel de la CCI, cel de la Spital, cel de la Aeroport, cel de la Cultura si altii…. astia conduc Bistrita… nu primarul sau secretarul sau consilierii sau viceprimarii…. OAMENII DIN UMBRA!!!

    • Mi-a placut tabloul de inmormantare creat prin asocierea dintre fantana in forma de sarcofag de pe pietonal cu praporii ce vor atarna de stalpii din mijlocul strazii. In loc de comentariu merge mai bine poezia lui George Bacovia, intitulata DECOR:
      Copacii albi, copacii negri
      Stau goi în parcul solitar
      Decor de doliu funerar …
      Copacii albi, copacii negri.

      În parc regretele plâng iar …

      Cu pene albe, pene negre
      o pasăre cu glas amar
      Străbate parcul secular …
      Cu pene albe, pene negre …

      În parc fantomele apar …

      Si frunze albe, frunze negre;
      Copacii albi, copacii negri;
      Si pene albe, pene negre,
      Decor de doliu funerar …

      În parc ninsoarea cade rar …

    • Piata Diligentei se potriveste la fix!Acolo parca „Plaian cu diligenta”(bistritenii de peste 50 de ani si-l amintesc ,caleasca mortuara si doi cai) inainte sa incarce „marfa” de la capela din Piata Morii!

  • Niste frustati cu comentarii de doi bani. Voi nu aveti de lucru se vede. Puneti mana si treceti la treaba, si cand o sa realizati ce a facut Cretu pentru oeasul acesta mai vorbim. Nici un Primar de pana acum nu are atatea realizari cate are Cretu, si voi comentati de-a moaca… Toata lumea ce trece prin Bistrita se minuneaza de cate lucruri frumoase s-au realizat, de schimbarile orasului, de curatenie, etc. Degeaba comentati cu rautate cautand „nod in papura’, Cretu este un Primar adevarat, si va fi ales din nou. Oamenii nu sunt orbi sa nu vada oricat va chinuiti voi sa-i minimalizati realizarile prin comentarii fara sens si substanta. CRETU va fi Primar sigur. MERITA!!!

    • Dar cu ce pret? Si cate se mai puteau face si nu s-au facut pt ca nu il lasa incapatanarea…Oricum, este primarul cu cele mai multe studii de fezabilitate, de impact, de ce o mai vrea el dar fara final…Daca nu a fost centura care sa ocoleasca orasul, atunci mai bine nu a facut-o si exemplele pot continua…Nu se uita!!!!! Vine campania electorala si votul!!!!

    • Ai dreptate.
      toata lumea se minuneaza …de schimbarile orasului.
      Dar nu s-a schimbat chiar tot…
      Mai lipseste ceva….
      PRIMARU!

  • Crețu propune pentru Piața Mica denumirea de ”Piața Diligenței”, pentru că aici oprea diligența care mergea spre Bucovina. Mai degraba ar trebui denumirea de ”Piața Inteligenței”, pentru ca asta lipseste la Primarie. Ani la rand, Zilele Orasului s-au tinut pe 16 Iulie, amintind de prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, aparuta la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. In anul 2014 cand s-au implinit 750 de ani de la ptima atestare documentara a Bistritei si dupa ce lumea era deja obisnuita cu ziua de 16 IULIE, Cretu a mutat data zilelor orasului in 22-24 August, vrand parca sa-si arate nostalgia dupa perioada comunista si dupa ziua de 23 August. Astfel, a fost ratat prilejul de a sarbatori un moment jubiliar de 750 de ani de istorie a orasului Bistrita. Evident, cu acel prilej o piata din oras, poate chiar Piața Mica putea primi denumirea de „BISTRITA 750” daca primarul era destept (dupa cum nu a fost).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.