Actualitate Recomandări

Ce sesizări de incidente electorale s-au înregistrat până acum la parlamentare

Actualizare: Alegeri parlamentare, ora 11.30 – Până la ora respectivă, nu au fost înregistrate incidente deosebite.

Au fost primite 2 sesizări de posibile incidente electorale dintre care unul nu se confirmă, iar celălalt este în curs de verificare, fiind vorba despre continuarea propagandei electorale în mediul online.

Peste 200 de efective au ca principală sarcină menținerea climatului de ordine publică la nivelul întregului județ, în timp ce 314 angajați sunt responsabili cu protecția secțiilor de vot.

În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.

Alegeri parlamentare, ora 08.00 – Efectivele Ministerului Afacerilor Interne, care au asigurat pe parcursul nopții, măsurile de protecție a celor 314 secții de votare constituite la nivelul județului Bistrița-Năsăud, le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot, cu sigiliile intacte.

În ultimele 24 de ore, au fost primite 5 sesizări de incidente electorale, acestea fiind în curs de verificare. Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale.

La nivelul județului sunt mobilizați peste 500 de polițiști, jandarmi, pompieri și lucrători de la alte structuri, dintre care 314 asigură protecția secțiilor de vot. În ziua alegerilor, angajații M.A.I. sunt angrenați, pe lângă misiunile specifice, în misiuni de menținere a siguranței publice, de asigurare a protecției secțiilor de vot, de însoțire a echipelor care se deplasează cu urna mobilă și de cercetare a sesizărilor privind incidentele electorale.

De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 6 posibile incidente electorale. Din totalul acestora, 3 sunt în curs de verificare iar 3 au fost soluționate, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu avertisment. Cele mai frecvente sesizări au făcut referire la afișajul electoral.

Care sunt contravențiile și infracțiunile electorale

Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cetățeanul care utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Nu intră în categoria bunurilor interzise, bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei.

Decizia BEC nr. 23D din 19.09.2024 care prevede că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.