Clădirea de pe strada Gării, în care a funcționat pe vremuri Biblioteca Județeană, pentru cumpărarea căreia de către administrația locală s-au strâns semnături, ”merită salvată”, a spus primarul Gabriel Lazany în ședința Consiliului Local de miercuri, răspunzând unei solicitări a ecologistului Marius Bălan.
Marius Bălan a prezentat în ședința Consiliului Local petiția semnată de peste 30 de șefi de instituții, reprezentanți ai cultelor și ai unor organizații nonguvernamentale care cer ca fostul sediu al Bibliotecii Județene să fie răscumpărat de administrația locală.
”Datorită municii noastre, acei rechinași din Cluj (proprietarii clădirii -n.r.) au renunțat, în premieră, la a mai cere a opta oară – de șapte ori au fost refuzați – avizul de demolare a fostei Biblioteci, o bijuterie carea împlinit anul trecut 120 de ani, făcută de Demetrius Ciuta, avocat de onoare al orașului. Imobilul este de o importanță strategică în acel perimetru. Nu ne putem face că nu înțelegem valoarea lui. Să nu îmi spună nimeni că acel imobil e un putregai care trebuie demolat. Este o casă solidă care trebuie salvată pentru interesul general al bistrițenilor. Eu vă rog foarte tare, domnule primar, numai în dumneavoastră îmi stă speranța, să aveți în vedere și achiziționarea acestui imobil. Știu că banii se fac greu, dar aveți acolo 1695 de mp în CF, la zi, dați dublu firmei din Cluj în zona Zăvoaie, în zona Wonderland unde Primăria agreează să se facă 10 blocuri nu unul, iar imobilul să aparțină Primăriei. Apoi, terenul viran din fața Trezoreriei statului nu mai poate fi acceptat sub privirea bistrițenilor. Acolo e un teren desfundat ca la CAP, plin de tină și roțile mașinilor cară pământ și mizerii pe tot Bulevardul Republicii”, a spus Marius Bălan, care a vorbit în numele Asociației Bistrița Civică și al ecologiștilor.
De asemenea, Marius Bălan s-a referit și la Piața Mihai Eminescu.
”Vedem că generosul perimetru din Piața Mihai Eminescu este în atenția domnului primar – chiar îmi doresc să susținem pe domnul primar privin cumpărarea acelui mastodont comunist de beton și să se facă o parcare cu 900 de locuri, îmi doresc să aibă succes administrația Lazany să ducă la bun sfârșit acest proiect – însă am o temere mare că, odată cu aceste lucrări, parcul Mihai Eminescu, având 87 de ari și 104 locuri de parcare la sol, va fi distrus iremediabil. Noi vrem să obținem de la dumneavoastră un document clar scris că, de la bordura magazinului Profi încoace nimeni nu se leagă de cei 40 de ari de iarbă, restul e beton, și de arborii existenți acolo, acei caiși ornamentali care nu vrem să fie ciuntiți, batjocoriți și scoși de acolo”, a spus Marius Bălan.
Primarul i-a răspuns: ”Fosta Bibliotecă Județeană este o clădire de patrimoniu care chiar merită să fie salvată și va intra în atenția Consiliului Local. Vom iniția o discuție și cu proprietarii să vedem dacă sunt dispuși să vândă sau să facă schimb sau să găsim alte posibilități legale de a intra în posesia ei. Pot să garantez că proiectul din Eminescu este mai ecologist și mai verde decât orice se va face în Bistrița. Intervențiile nu vor afecta parcul din Eminescu, îl vor extinde pentru că se va transforma în parc și actuala parcare existentă și zona de deasupra parcării supraetajate. Va fi un parc pe două nivele”.
În ședința Consiliului Local de miercuri, cu 18 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și o abținere a fost adoptată o hotărâre prin care au fost declarate de utilitate publică locală zona delimitată de strada Gării, Bulevardul Decebal, strada Mihai Eminescu și Bulevardul Republicii pentru ca municipiul Bistrița să ”obțină fonduri pentru realizarea de lucrări în vederea regenerării urbane a unor zone ce reprezintă suprafeţe semnificative din oraş, cu potențial economic, turistic, social și de mediu, situate în zona centrală a orașului care au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea nivelului de trai”.
Utilitatea publică se declară în baza art. 8 a legii Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică care stipulează că: „Declararea utilității publice se face numai după efectuarea unei cercetări prealabile și condiționat de înscrierea lucrării în planurile urbanistice și de amenajare a teritoriului, aprobate conform legii, pentru localități sau zone unde se intenționează executarea ei“.
Eu nu as cheltui bani sa cumpar cladirea asta, nu-i vad utilitatea, sunt bani aruncati doar pentru nostalgiile unora, practic ar fi a treia investitie nefericita dupa partie si pasajul din Decebal. In schimb, peste drum, sunt de acord cu achizitia si demolarea cladirii din Eminescu. Un parc si o parcare sunt extrem de utile, plus faptul ca scapam de o ruina. Da, e o ruina si fosta biblioteca dar acolo se poate rezolva lasand proprietarul sa-si realizeze proiectul imobiliar.