Actualitate

Ce soluții propun autoritățile pentru scăderea prețurilor RCA, acum ”exagerat de mari”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va înainta, luni, Ministerului Finanţelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru poliţele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar şi o altă propunere care vizează renunţarea la taxa de 1% aplicată companiilor de asigurări.

”Societăţile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuţii cu principalele societăţi de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să-şi facă o poliţă RCA, Autoritatea va renunţa la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor. Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi, luni, le vom înainta Ministerului de Finanţe. Vrem să avem stabilitate pe piaţa RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piaţă”, a declarat într-o intervenţie la Digi 24 Valentin Ionescu, director general în cadrul ASF.

Acesta a precizat, răspunzând unor întrebări, că tarifele ar urma a fie raportate la cele din luna martie a anului trecut, iar în aceste condiţii tarifele pentru poliţele RCA ar urma să fie „ceva mai mici” decât cele din ultimele luni.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat vineri că sunt necesare o serie de soluţii care să conducă la o scădere a preţurilor pe piaţa asigurărilor, o diversificare a jucătorilor şi mai mult decât atât o întărire a acestor reglementări, pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu o situaţie precum cea generată de decizia ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins România.

Ministrul a mai spus că vor fi discuţii inclusiv cu Parlamentul, chiar săptămâna viitoare iar Autoritatea va veni cu mai multe soluţii din care să fie alese cele mai bune.

”La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluţii pentru toţi asiguraţii din piaţa de RCA din România, soluţii care pot cuprinde diverse căi de acţiune, pe de o parte pentru cei asiguraţi la compania care a fost sancţionată de către Autoritate (..) deoarece este instituţia care reglementează şi monitorizează şi gestionează această piaţă, iar în funcţie de soluţiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluţii cu care să vină, astfel încât românii să fie protejaţi”, a spus ministrul.

”Toţi vedem că preţurile la aceste asigurări sunt extraordinar de mari şi cred că trebuie să venim cu o serie de soluţii care să conducă la o scădere a preţurilor pe piaţă, o diversificare a jucătorilor din zona aceasta şi mai mult decât atât poate o întărire a acestor reglementări pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu această situaţie”.

În județul Bistrița-Năsăud erau înmatriculate la sfârșitul anului trecut 142.290 de vehicule.

CITEȘTE ȘI:

Etichete

13 comentarii

 • Masinile s-au scumpit. O mașina care anul trecut costa 20.000€ se vinde acum cu 25.000 €.
  Salariile mecanicilor au crescut, apa, curentul, taxele locale etc. la fel.
  Si atunci de ce sa nu crească si RCA, ca sa poată asigura plata reparațiilo, care sunt din ce in ce mai scumpe?
  Cum credeți ca o firma poate repara o masina daca asiguratul plateste doar 700 lei (140 €). pe an
  In 10 ani plateste doar 1400€ !!!
  Ce poate repara un Service Auto cu 1400€ la o mașina?
  Plafonarea duce la falimente. – cheltuieli mari cu reparațiile, încasări mici datorită plafonări.
  Faliment!

  10
  24
  • Hai lasa ca tu tzi cu ursu’!!!
   E exact cum ai spune ca in spitale e dezastru ca platim asugurari mici iar cand apare un spital privat PROSPERA!!!
   E bine ca parea ta sa treaca la „asa nu comentariu” pentru ca vina e a celui ce Administreaza…
   EU DE DXEMPLU PLATESC RCA SI CASCo fara sa beneficiez de ceva bani de zeci de ani…si ca mine sunt milioane!!!

   25
   3
  • As fi de acord cu tine daca la sfarsit de an daca nu am avut nici un incident SA PRIMESC BANII INAPOI DE LA CARTELA RCA

   12
   1
  • Ia bani de la mine !
   Platesc trei asigurări (autoutilitara 3,5 t , mașina de teren pentru deplasare la ferma , mașina de familie ) , de 35 de ani niciun accident , nicio despăgubire , doar am cotizat , niciodata nu a platit asiguratorul niciun leu pentru mine !
   Si ca mine sunt multi !
   Pune-l sa plătească tarife mari pe ala care si-a luat ieri permisul si deja a spart patru garduri !

 • La mine in restaurant DSP si DSV sunt prezente si nu pot sa fac nici o miscare gresita in bucatarie .
  ASF ul reprezentatii statului sa verifice activitatea firmelor de asigurari cu zeci de mii de euro DIN BANII NOSTRI (avand procent din fiecare asigurare platita de noi) nu a facut nimic si 100%A STIUT de aceste dezastre lasand ca acesti hotzi sa ne jupoaie din toate partile.
  Exact ca in energie: PROSTII PLATESC.
  Nici o demisie….asta spune multe…SUNTEM SINGURI pentru ca,,, NU STIM O BOABA DE FRANCEZA.

  19
 • În ultima vreme, pentru aparținătorii unui decedat în accident de circulație s-au dat daune și de 500 mii euro. Și astfel de cazuri , incluzând și răniții, cu rentele lor, sunt mii. Un sigur caz grav mănâncă valoarea 5000 de polițe. Iar numărul accidentelor a crescut, valoarea pagubelor de asemenea, fără să vorbim de numărul șoferilor făcuți pe ochi frumoși – care au îmbătrânit și tot nu știu conduce preventiv. Au crescut toate prețurile la toate cele, astfel că și firmele de asigurări au argumente să ceară majorarea poliței.Altfel or să iasă de pe piața acestui gen de asigurări și rămâne cine rezită, instituind monopolul.

  4
  8
 • Ai fost plecat mai mult timp… si acum ai ajuns acasa ?
  Esti suparat pe noi?
  Sau ai fost la biserica si ti a dat canon sa te descarci …?
  Care e concluzia ta, da sau nu?

  10
  1
 • Daca manopera la service ar fi una reala si nu triplata poate ar fi mai ieftine RCA-ul. Daca nu s-ar face smecherii cu accidente si nu s-ar mai declara dauna totala la masini care necesita schimbata doar portiera, aripa sau capota. Unii fac smecherii pe banii asiguratilor.

  12
 • Sunt de acord cu toate comentariile pro și contra. Dar doar în on-line nu putem să facem ceva. Cel puțin în România. Ne plângem, suntem revoltați,dar de plătit plătim. Plătim și ne plângem. Cu atât am mai rămas. Din păcate.

  • Platim zeci de mii de euro la nemernicii baieti destepti din AGENTIILE INVENTATE DE STAT _ STAT ESUAT ASA CUM SPUNEA MARELE SEF DE STAT _ SA NE REPREZINTE SI APERE INTERESELE CETATENILOR…cand colo ce sa vezi : pe langa salariile fff mari ne trage si teapa
   Sa nu ti bagi toti dumnezeiii jn gura lor de hotzi in toate zilele de post???
   Fiti buni macar in post ca jn rest astia isi bat joc tot anu
   LEGI SI PARLAMENTARI DE KKKAT
   DOAR SA FURE SA APERE JNTETESUL PRETENILOR
   NOI?
   De CARUTa fara ASFURI9

 • Vorbiti sa va aflati in treaba.La o dauna cu vatamare corporala unde depagubirea poate ajunge la 200.000-300.000 eur de persoana accidentata ce face un om simplu???Voi vedeti doar daunele minore sau totale la o masina.

  1
  2
 • Am auzit că cei de la ASF nu au decât 16 salarii anual, bineînțeles de mii de euro. Nu pot să spun lunar, pentru că ei mai iau câte un salariu la Crăciun, Paște, de intrarea în vacanță. Cel de „performanță” se subînțelege!
  Soluția este aruncarea peste bord a asemenea instituții și a celor care le votează asemenea salarii!
  Apoi se poate discuta.

  • Dacă cei de ASF, pe lângă cei 12000 euro lunar/net, mai au încă 4 salarii, cum susține Claudiu Năsui – membru în comisia de buget finațe a Parlamentului, orice soluție venită de la ASF este o glumă amară.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.