Actualitate

Camelia Tabără despre interviurile susţinute de candidaţii la funcţiile de directori

Concursul pentru ocuparea fucţiilor de directori şi directori adjuncţi în şcolile judeţului este în plină desfăşurare, zilele acestea fiind programate interviurile. Întrucât aceasta  este singura probă care poate fi contestată, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi-a luat toate măsurile pentru a asigurara transparenţa şi corectitudinea evaluării.

Timp Online a întrebat-o pe Camelia Tabără – inspector şcolar general- cum comentează subiectele de la proba scrisă, despre care unii dintre candidaţi au spus că nu au fost în măsură să arate cât de buni manageri şcolari pot fi: ”De la început am știut că vor fi asemenea întrebări la proba scrisă. Era ministru domnul Curaj și ne-a explicat care este rațiunea pentru care se va da un examen de acest fel. Ne spunea atunci că e o pondere de abilități minimale cognitive, pentru că e un om căruia îi vei pune în brațe un buget, o serie întreagă de chestiuni administrative și trebuie să dea dovada că face conexiuni minimale. Se pare că este o practică și în alte țări, pentru noi a fost o noutate. Eu spun că s-au descurcat foarte bine colegii, dincolo de presiunea momentului, sunt persoane adulte, respectabile profesional. A fost o apăsare emoțională extraordinară, dar s-au descurcat foarte bine. Candidații care au fost declarați respinși la proba scrisă pot participa la sesiunea următoare de concurs pentru directori, în primăvară, martie-aprilie cred că va fi. A fost o sesiune, dacă vrea să se înscrie în sesiunea următoare o poate face”, a a comentat inspectorul şcolar general.

Săptămâna aceasta a început şi proba de evaluare a CV-ului și interviurile care se desfășoară în trei centre amenajate: „Sperăm din suflet să avem o sută de directori, să nu piardă nimeni la această probă”, a spus inspectorul şcolar general.

„Fiecare își evaluează CV-ul și proiectăm exact documentele pe care fiecare candidat le-a încărcat în aplicația centralizată, după care e o analiză a proiectului de dezvoltare instituțională și sunt discuții de proiectare strategică vizavi de dezvoltarea fiecărei școli. Părinții, sindicatul și elevul acolo unde este cazul au calitate de observatori. Interviul este singura probă care poate fi contestată și am fost extrem de preocupați să nu ne scape ceva. Tot acest demers care implică atât de multă lume e destul de complicat de organizat, am pus la punct fiecare detaliu. Totul e înregistrat, totul e sub cameră video, informaticianul trebuie să se asigure că funcționează permanent și nu sunt întreruperi, practic evaluarea probei scrise și evaluarea CV-ului se face în prezența candidatului, pe borderoul de notare chiar semnează. Sunt foarte multe documente, sunt chestiuni care pot fi interpretate, se clarifică, trebuie să ai proiecte, participare în proiecte comunitare, care este un termen extrem de generos, am detaliat și noi fiecare chestiune referitoare la punctaj, iar discuția și analiza ofertei manageriale sunt diferite fiindcă specificul școlilor e foarte diferit. Vom fi deosebit de atenți acolo unde e competiție, acolo va fi prezent și reprezentantul ministerului ca să nu existe niciun fel de suspiciune cum că n-am fi fost foarte corecți”, a declarat Camelia Tabără.

Întrebată cum comentează situaţia directorilor care nu s-au înscris la concurs, Camelia Tabără a spus: „Este o chestiune personală pe care nu vreau să o comentez, este un moment al tău personal în care te decizi dacă mai vrei să fii director pe o perioadă de patru ani, este clar că acesta este un proiect pe care ți-l faci pentru următorii patru ani sau decizi să depui armele și să te întorci la catedră. Funcția de director este pe undeva râvnită, dar este una dificilă mai ales dacă ai în spate o școală grea, o funcție care necesită foarte mult timp și fiecare în plan personal, dacă la un moment dat cântărește avantrajele și dezavantajele față de tihna pe care o ai ca profesor la catedră, își alege altă variantă”.

Aici rezultatele la proba CV și interviu din 17.10.2016. Au fost admiși toți cei patru intervievați: Florin Croitor (Clubul Copiilor Sîngeorz-Băi) – 123,25 puncte, Carmen Deiac (Clubul Copiilor Beclean) – 135,5 puncte, Dorina Buia (Clubul Copiilor Năsăud) – 129,875 puncte, Mircea Gătej (Palatul Copiilor Bistrița) – 139 puncte.

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți în unități de învățământ preuniversitar din Bistrița-Năsăud continuă în perioada 17-27 octombrie cu analiza CV-urilor și interviul în fața comisiei. După evaluarea scrisă, 82,64% dintre candidați s-au calificat pentru aceste probe, care se vor desfășura la Biblioteca Inspectoratului Școlar Județean, CDI-CNLR Bistrița și sala de ședințe a ISJ. Cei 100 de candidați rămași în cursa pentru un post de conducere vor susține probele dupăgraficul pe care îl puteți accesa aici.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS