Social

Cea mai mare broască din România, văzută lângă o pădure din Sărata

Cea mai mare broască de pe teritoriul României a fost observată de un iubitor al naturii la o margine de pădure de lângă Sărata. Norbert Demeter a fotografiat creatura care avea doi masculi pe cap și a postat-o în grupul Biodiversitatea și geodiversitatea în județul Bistrița-Năsăud.

Broasca râioasă brună (Bufo bufo) este o broască fără coadă din familia bufonide (Bufonidae) întâlnită în locuri umede prin livezi, păduri, culturi, în jurul așezărilor omenești (în crăpăturile zidurilor și în pivnițe). Este răspândită în nord-vestul Africii, cea mai mare parte din Europa și Asia temperată până la lacul Baikal. În Alpi se urcă până la 2200 m. Broasca râioasă brună este o specie cu mai multe subspecii geografice. În România trăiește subspecia Bufo bufo bufo, de la 300 m în sus, începând cu regiunea dealurilor, până la granița pădurilor de munte, ca și în Podișul Transilvaniei, fără a depăși 1 800 m altitudine. Are un corp voluminos, îndesat și umflat. În România este cea mai mare broască. Femelele au o lungime până la 13 cm. Masculii sunt mai mici având o lungime până la 8 cm.

În captivitate poate trăi până la vârsta de 36 ani. Partea superioară a corpului acoperită cu negi (tuberculi verucoși) de mărimi diferite, adesea spinoși; partea inferioară a corpului granuloasă. În dosul ochilor are câte o glandă parotoidă mare, ovală sau în formă de semilună. Glandele parotoide și glandele tegumentare a negilor secretă substanțe veninoase (bufotoxine) cu care se apără de dușmani. Spatele brun-cenușiu, brun-roșcat sau brun-închis, cu sau fără pete închise.

Abdomenul alb murdar este, de obicei, pătat brun-cenușiu. Irisul ochiului roșu-arămiu sau roșu-auriu, scrie Wikipedia.

Etichete

12 comentarii

  • Cred ca d-l Norbert Demeter a masurat dimensiunile acelei creaturi hidoase si probabil depaseau cu mult dimensiunile indicate in literatura de specialitate , altfel cum ai putea face o asemenea afirmatie (ca acel specimen de broasca ar fi cea mai mare din Romania) ? In legatura cu cei doi masculi (urcati pe capul broastei) nu stiu ce sa zic. Sa nu fi fost pui ! In mod normal , daca erau masculi , trebuia intai sa se infrunte pentru a-si asigura acceptul si dragostea „frumoasei” cu ochi bulbucati , apoi in mod normal ar fi trebuit sa caute alta parte anatomica. Dar poate asa sunt ritualurile de imperechere la broastele raioase. Nu le vom sti niciodata pe toate…

  • Nu lăsați câinii sau pisicile sa se joace cu broaștele astea (le pot găsi întâmplator in iarba ) ! Otrava secretata este foarte puternica si poate omorâ un câine de 30-40 kg ! !!

    • Voi prajiti pensiile speciale. Dupa ce o viata intreaga ai parazitat bugetul de stat nu mai prinzi decat scroafa Antena 3; sa prinzi broaste iti trebuie totusi un pic de minte.

    • Alea-s broaștele înghițite de nelu mexicanu și reînghițite de „primarul bideu” în campania electorală.

  • Poi dacă rușii aveau, în vremea comunismului, cei mai mari pitici din lume, noi de ce să nu avem cele mai mari broaște din România.
    Un cunoscut înghițitor de broskoy ce cred că ar pute-o înghiți și pe asta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS