Dacă mergeţi în ţări din Uniunea Europeană de Revelion sau la schi, nu uitaţi să luaţi cu voi cardul european de sănătate, iar dacă nu îl aveţi puteţi obţine un certificat provizoriu de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud care are aceeaşi valoare.
Preşedintele-director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a explicat că Imprimeria Naţională, cea care are contract cu Ministerul Sănătăţii, nu a mai primit comenzi pentru noi carduri europene din 12 decembrie a.c., iar la finalul acestei luni contractul se va încheia.
Ca urmare, până la încheierea unui nou contract, CJAS-urile eliberează pentru cei care pleacă în străinătate şi au nevoie acum de card aşa numitele certificate provizorii care înlocuiesc acest card european.
„Acest certificat are aceeaşi valoare ca şi cardul, deci pacienţii vor fi primiţi oriunde dacă au nevoie de servicii medicale. Undeva, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2019, vom începe să transmitem din nou către Imprimeria Naţională comenzile de carduri. Asiguraţii să nu intre în panică. Certificatul are aceeaşi valoare, este un formular european acest certificat recunoscut peste tot în UE”, a spus Camelia Ilişuan.
Potrivit sursei citate, statul român nu mai are datorii către spitale din alte ţări şi nu s-a întâmplat ca românii să nu fie trataţi corespunzător, ba dimpotrivă: „Chiar nu am mai auzit de nicio situaţie. Dimpotrivă. Sunt unii care merg fără card şi primim de la spitalele unde ajung solicitări să le trimitem măcar un certificat provizoriu. Sigur că noi trimitem prin fax, prin mail, iar oamenii sunt trataţi acolo. Am primit şi din Italia, şi din Austria, din toate ţările. Se duc şi nu se gândesc că li se întâmplă ceva. Se pot întâmpla accidente, sunt unii cărora li s-au întâmplat accidente vasculare cerebrale, unii care au avut nevoie de urgenţă să li se pună stenduri pentru afecţiuni cardiace. Nu că merg acolo că sunt răciţi. Deci sunt lucruri serioase şi au nevoie chiar de spitalizare de o săptămână-două”.
Camelia Ilişuan a mai adăugat că asiguratorii privaţi sunt recunoscuţi de instituţiile sanitare din străinătate dacă sunt în contract cu ele şi dacă asiguratorul respectiv a fost şi bun platnic. „Dacă nu, pacientului i se cere să plătească acolo şi să-şi recupereze de la asigurator banii în ţară. În schimb, cu cardul european lucrurile s-au aşezat. Nu am mai avut probleme. Nu am auzit de niciun caz de ani întregi să fie respins”, a spus Camelia Ilişuan.
Cardul european de sănătate se eliberează gratuit în baza unei cereri şi e valabil 1 an.
Adaugă comentariu