Recomandări Social

Cea mai veche școală din Beclean se va schimba complet la față. Cum va arăta

(FOTO) Școala Gimnazială ”Grigore Silași”, atestată documentar în 1902, va fi reabilitată și modernizată, anunță primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

”După construcția Campusului Școlar al Colegiului Național Petru Rareș, modernizarea Școlilor din Figa și Coldău, a Liceului Agricol, reabilitarea grădinițelor din oraș, fiind în plină desfășurare și lucrările la Școala Gimnazială de pe strada Petru Maior (“școala nouă”), acum a venit rândul să fie modernizată și reabilitată din temelii Școala Gimnazială Grigore Silași din centrul orașului Beclean. Investițiile în infrastructura educațională sunt foarte importante, reușind astfel să asigurăm tuturor copiilor din Beclean acces la învățământ de calitate!”, a scris Nicolae Moldovan.

Potrivit site-ului unității de învățământ, Școala Gimnazială ”Grigore Silași” este cel mai vechi așezământ cultural din Beclean (1902). Școlile cu predare română și maghiară din Beclean s-au unit în anul 1949 în cadrul aceleiași instituții care a funcționat într-o proprietate a contelui Bethlen. Între anii 1954-1960 s-au construit patru corpuri de clădire, iar în 1956 școala, până atunci gimnazială, s-a transformat în Liceul Metalurgic Beclean. Acesta s-a mutat în noul local în 1981, iar Școala Generală Beclean, astfel denumită atunci, a rămas școală cu clasele I-VIII pe vechiul amplasament. A primit numele fostului elev Grigore Silași în anul 1997. Grigore Silași (n. 27 ianuarie 1836, la Beclean și decedat în 17 ianuarie 1897 la Năsăud), a fost preot greco-catolic, filolog, folclorist, membru de onoare al Academiei Române (1877).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.