Șase conjudețeni au reușit, printr-un program guvernamental pe care l-au accesat, să dea un tun de 160.000 de euro unei bănci care era parteneră a statului în programul Start-Up Nation România 2022-2023. După ce totul a ieșit la iveală, li s-a pus sechestru inclusiv pe două mașini marca Audi Q3 și Q8.
Între aprilie 2022 și aprilie 2024, șase persoane cu domiciliile pe raza județului Bistrița-Năsăud au înființat sub coordonarea unuia dintre membri – o femeie din Dumitra, conform Poliției – 5 firme care au fost folosite la accesarea programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici şi mijlocii Start-Up Nation România 2022-2023.
Administratorii a patru dintre societățile comerciale au obţinut fraudulos, prin utilizarea de documente fictive, 4 credite de la o bancă parteneră a programului, în valoare totală de 799.972 lei.
Femeia de 28 de ani din Dumitra – care ar fi condus tot grupul – a transferat banii astfel obținuți din conturile celor 4 societăţi către a 5-a societatea comercială, prin utilizarea de documente fictive. Ulterior, prin aceeași metodă, a virat banii în conturile lor și a scăpat de trei firme pe care le-a cedat unor persoane cu o situație materială precară.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița- Năsăud, împreună cu polițiştii din cadrul I.P.J. Bistriţa-Năsăud – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul şi a altor lucrători de poliţie judiciară din alte structuri ale poliției, au făcut 8 percheziții domiciliare atât în Bistriţa-Năsăud, cât și în judeţul Mureş. Au găsit şi ridicat documente contabile privind societățile comerciale implicate, precum şi 50.450 lei, respectiv 700 euro.
Opt persoane au fost duse la audieri și trei reținute. În final, magistrații au luat măsura controlului judiciar față de 6 inculpaţi.
Totodată, s-a pus sechestru asigurător asupra sumelor de bani ridicate şi asupra sumelor din conturile bancare ale inculpaţilor, precum şi asupra altor bunuri mobile şi imobile deținute de membri grupării, printre care două autoturisme marca Audi, tipul Q3 şi Q8, în vederea garantării recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiunile menţionate.
Cei șase sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat în vederea comiterii infracțiunilor de tentativă de obținere ilegală de fonduri, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, transmiterea în mod fictiv a părţilor sociale a unei societăți comerciale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
În Programul Start‑Up Nation România 2022–2023, prin care firmele noi au putut primi fonduri nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei fiecare, Bistrița-Năsăud a înregistrat un număr de 43 de proiecte aprobate.
Beneficiari au fost obligați să asigure din resurse proprii o contribuție de minimum 5% din cheltuielile eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile din proiect. De asemenea, altă condiție era ca beneficiarii selectați la finanțare să facă toate cheltuielile din resurse proprii după care statul urma să le deconteze cheltuielile eligibile.
Decontarea cheltuielilor eligibile s-a făcut într-o singură tranșă, conform mecanismului decontării cererilor de rambursare pentru care s-a făcut dovada achitării integrale a cheltuielilor aferente facturilor transmise.
Solicitanții au putut selecta una dintre cele 7 bănci partenere în program pentru contul de grant. Beneficiarii selectați la finanțare au putut să ceară de la banca parteneră și credit-punte, dacă nu dispun de lichidități proprii în implementare, precum și credit pentru cofinanțarea de minimum 5% necesară în proiect.
Programul Start‑Up Nation România 2022–2023 a avut următoarele bănci partenere, selectate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului prin ofertele depuse: Banca Transilvania, OTP Bank România, UniCredit Bank, Banca Comercială Română (BCR), CEC Bank, BRD ‒ Groupe Société Générale, Alpha Bank România.
Adaugă comentariu