Social

Cel mai atractiv loc din Pasul Tihuța, Hotelul Castel Dracula, a fost închis

O veste mai puțin plăcută vine dinspre Pasul Tihuța care îi îngrijorează mai ales pe proprietarii de pensiuni și case de vacanță din zonă. Hotelul Castel Dracula și-a închis porțile de mai bine de o săptămână. Angajații au plecat, singurii rămași în zonă fiind doi paznici care nu le permit turiștilor să mai intre în incintă nici măcar pentru fotografii.

Informația este confirmată și pe site-ul internațional de rezervări online de unde Hotelul Castel Dracula a fost delistat.

Se pare că motivul pentru care s-a pus lacătul pe hotel, cel puțin deocamdată, sunt costurile mari cu întreținerea lui în timpul iernii, în zonă nefiind rețea de gaz, încălzirea fiind pe bază de electricitate.

Reamintim că în martie 2018, familia Moldovan, care deține Hotelul Castel Dracula din Pasul Tihuţa, a anunțat că îl scoate la vânzare la prețul de 7 milioane de euro.

Potrivit anunţului postat atunci pe mai multe site-uri de imobiliare, hotelul se întinde pe 4.097 metri pătraţi, are 66 de camere şi dispune un teren aferent de 16.576 metri pătraţi.

Construit în stil medieval, complexul hotelier dispune de un spațiu de cazare de 140 de locuri, distribuit astfel: 3 apartamente spaţioase, 63 de camere duble ce dispun de baie proprie televizor și telefon”.

Lucrările au durat șapte ani, deoarece hotelul era construit pe un vârf de munte, la 1.200 de metri, care a fost efectiv ras pentru a se putea construi acolo. Utilitățile au fost mult mai greu de instalat decât la un hotel obișnuit, iar prețul construcției a fost mult mai mare.

Ioan Moldovan, care a lucrat încă de la început în Hotelul Tihuța, își amintește că, imediat după deschidere, în 1983, unitatea s-a umplut de turiști străini, mai ales canadieni și americani, dar și de irlandezi, englezi, suedezi, spanioli, italieni sau francezi. „A făcut foarte multă valută, Ceaușescu, cu iubitorii lui Dracula”, spune Moldovan, care estimează că anual, în anii’ 80, veneau pentru circuite Dracula peste 5.000 de străini în România.

După ’89, hotelul și-a schimbat numele în Castel Dracula, iar foștii angajați l-au preluat în locație de gestiune. Moldovan, fost bucătar în hotel la momentul deschiderii, a ajuns în timp administrator și, ceva mai târziu, proprietar.  Chiar și acum, majoritatea turiștilor, adică peste 60%, sunt străini, de la americani și canadieni până la asiatici și europeni.

La începutul anilor 2000, ministrul de atunci al Turismului, Dan Matei Agathon, a încercat să-l exploateze mai mult pe Dracula, venind cu ideea construirii unui parc turistic cu acest nume, însă în apropiere de Sighișoara.

După ce la conducerea CJ Bistriţa-Năsăud a venit Radu Moldovan s-a vorbit din nou despre dezvoltarea zonei şi amenajarea unui parc tematic Dracula. Deocamdată, totul e la faza de proiect.

Reamintim că Alexandru Misiuga a primit titlul onorific de „Baron al Casei Dracula” după ce în anii 80 când deţinea funcţia de şef al turismului judeţean şi a lecturat romanul „Dracula” al lui Bram Stoker – a cărui acţiune se desfăşoară în ţinutul Transilvaniei – a denumit un hotel din Bistriţa, „Coroana de Aur”, aşa cum apare în roman, iar pe cel nou, construit în Pasul Tihuţa, l-a făcut după modelul unui castel medieval ca să corespundă descrierilor din roman.

Deşi nu l-a putut denumi din start „Dracula”, ci „Tihuţa”, după Revoluţie clădirea a primit numele care i se cuvenea de la bun început. Pentru curajul său, o asociaţie din Londra, a „draculiştilor”, l-a numit Baron al Casei Dracula şi i-a oferit însemnele ei, un inel cu cap de mort. De altfel, în semn de respect faţă Misiuga, ambasadorul Irlandei în România, Padraic Cradock, a participat atunci la dezvelirea statuii lui Bram Stoker din Pasul Tihuţa, amplasată în faţa Hotelului.

Bram Stoker a fost regizor de teatru, membru al Asociaţiei parapsihologice „Golden Dawn” din Londra, un avid scormonitor al vampirismului de obârşie irlandeză şi hindusă. Personajul principal al romanului său, „Dracula”, tipărit în milioane de exemplare, este un vampir, Contele Szekler, poreclit Dracula. Acţiunea romanului se desfăşoară în ţinutul Transilvaniei, despre care autorul afirmă următoarele: „Am citit că toate superstiţiile acestei lumi sunt adunate pe copita Carpaţilor, ca şi cum acolo ar fi centrul unui anume adânc imaginativ”.

În romanul “Dracula” a lui Bram Stoker, Borgo Pass joacă un rol important. Pe acest drum, tânărul avocat Jonathan Harker călătoreşte într-o trăsură din direcţia Bistriţa, până este preluat de caleaşca contelui vampir Dracula şi dus la castel. Scriitorul irlandez nu a fost niciodată în România, cu atât mai puţin în judeţul Bistriţa-Năsăud, el inspirându-se din descrierile consulului României în Scoţia, din povestirile germane despre Vlad Ţepeş şi din cărţile “Ţinutul de dincolo de pădure” al lui Emily Laszowska-Gerard respectiv “Castelul din Carpaţi” a lui Jules Verne, ultima carte având unele asemănări cu romanul ”Dracula”.

21 comentarii

 • Rămâne Pârtia de schi Struțul de pe Dealul Cocoșului și vestitul Wonderland, precum și o mare grămadă de datorii, ca să nu uităm de cele trei mandate de primar ale domnului Ovidiu Teodor Crețu !

 • Eu ,una am fost intodeauna curioasă, cum un fost bucătar la „complexul ” Dracula a ajuns proprietarul lui și nu numai ci și a hotelului „Coroana ” din Bistrița și a altor locații! Eu la lecturarea acestui mesaj , am crezut ca este vorba de fostul coleg de la CONCID , director adj. ce se numeste tot ,IOAN MOLDOVAN.☆ Concid. S.A o societate rezultată după reorganizarea fostei, Intreprinderi Județene de Constructii Montaj Bistrița-Năsăud!

  • Plus Hanul din Bistrita, ati uitat sa specificati… Asta a fost dupa revolutie, Macarie de la Aletheia cum credeti ca a ajuns proprietara pe toate spatiile comerciale din zona Mihai Eminscu si Bloc Dallas din zona cinematografului plus multe altele care acum sunt toate inchiriate, sau cum credeti ca a ajuns Dragan de la EMI sa puna mana pe majoritatea cladirilor istorice si nu numai din Bistrita (foste cinematografe si cladiri de cultura din oras), si lista poate sa continue mult si bine. ..

  • Acest Ioan Moldovan detine Hotel Coroana de Aur si Coronita, Hotel Dracula, Hotel Codrisor, magazinele Jupanu’, Combis SA (tot ce inseamna Hanul, Hala Decebal, Big-ul, Restaurantul de la Gara, depizitul de legume-fructe de la Podul Ghinzii, si altele… – ca spatii) + abatorul construit de el. Asta spre informare… intrebarea ta ramane valabila

  • Dar un fost chelner ajuns presedinte la judet?Dar veorica cu aspiratii de presedinte?Dar dracnea si toti banditii ciumei care au bagat tara in intuneric?

 • Pagubă-n ciuperci! Mai sunt restaurante și unități de cazare la Piatra Fântânele. Vedeți, de aia e bun capitalismul: dacă face patronul Moldovan o prostie – e paguba lui; dacă face Crețu o prostie – e paguba noastră.

 • Fostu bucătar de la coroana a mazilito din nou de fapt ie numai bucătar de meserie și mai mult nu poate taranu nostru , mult succes mai departe ,

 • Sincer eu mă bucur cînd un român reușește să dezvolte o afacere chiar dacă la început mai eludează legea,că până la urmă tot va intra in legalitate și va fi impozitat.Știm ca in SUA la inceputul capitalismului nu era-i intrebat cum ai facut primul milion,dar pe urmă se impozita fiecare cent.Era normal ca cei care lucrau in domeniu sa fie primii care cumpărau actiunile societatii.In schimb mă deranjează enorm situatiile in care tot felul de pârliti din străinătate au pus mâna pe industria noastra ,au distrus-o,iar banii au plecat din țară.În privinta d-lui Nelu Moldovan ,tot respectul,nu și-a batut joc niciodata de angajati,de calitatea serviciilor si a produselor.Cred că dacă cetatenii acestui județ ar avea doar 10% din cât are el ,am fi cel mai bogat judet din România
  PAREREA MEA!

 • #Veveritza… acelasi sex de care zici tu se face si la Coroana de Aur… doar ca mai stilizat, alti oameni si pe mai multi bani!!! Dar… H Diana a picat de pacalici… probabil dupa telefonul ala la 112 cu sechestrare.. oricum se stie ca acolo era cuibul curvelor de cand s-a deschis!

 • Nea ion far de neuron ! Ce te f…e grija cati bani are Moldovan ? Ca sa ai si tu asa ceva ar trebui sa te privatizezi nu sa stai la sotii idioate toata ziua pe acest online. Parerea Mea !

  • Cînd calul balan se transforma in măgarul marius,ajunge catîrul horea,adică ecologistul lu pește prăjit.
   PAREREA MEA!

 • Dl Balan
  E post . In post , omul se linisteste mai mult .
  Va știam mai înțelept .
  Noi va cunoaștem identitatea .. Alți is necunoscuți si pot împroșca .. dl Moldovan își urmează drumul /destinul ..
  Faptul ca răspundeți mereu , va face mic .
  Coborâți cu vârsta sau nu vreti sa urcați ?
  Cu respect

  Legat de acest subiect cred ca era util sa se fi făcut pârtia pe Bârgaie , altitudine mai înaltă .. dacă tot sa vrut in județ /Bistrita o pârtie . Drum bun , pensiuni , hotel … si era si o zona Dracula -Colibița . Pârtia Dracula ar fi avut mai multă viața intr-o iarna dacă era mai la munte .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS