Contextul pieţei construcţiilor şi măsurile de eficientizare operaţională, implementate în ultimii ani, au avut un impact pozitiv în evoluţiile realizate, anunţă compania Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţă construcţiilor şi instalaţiilor.
Alexandru Stânean, director general Teraplast (foto): ”Anul 2015 a început promiţător, am reuşit să creştem peste estimările bugetate pentru perioada ianuarie-martie, o perioadă care, în domeniul construcţiilor, este considerată extrasezon. Evoluţia Teraplast se datorează evoluţiei sectorului construcţiilor, dar şi îmbunătăţilor semnificative ale performanţei operaţionale. Suntem optimişti cu privire la evoluţia pieţei şi, implicit a companiei, în următoarea perioadă a anului, deoarece semnalele sunt pozitive, atât din zona proiectelor publice, cât şi din zonă proiectelor private. Suntem convinşi că am ieşit din zona de scădere şi că, în acest moment, Teraplast este unul dintre jucătorii puternici de pe piaţa materialelor pentru construcţii şi instalaţii. Cu toate acestea, există şi ameninţări legate de evoluţia preţurilor principalelor materii prime, care înregistrează creşteri abrupte, pe fondul scăderii ofertei la nivel european. Mai multe combinate producătoare de PVC şi PE au oprit sau au redus producţia”.
Teraplast a realizat în primele trei luni din 2015 o cifră de afaceri totală de peste 46 milioane lei, în creştere cu 12% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 7% mai mult decât valoarea bugetată pentru acest indicator în trimestrul I 2015.
Cifra de afaceri din perioada ianuarie-martie 2015 încorporează venituri inclusiv din linia de business tâmplărie termoizolantă, transferul de activitate pe compania Teraglass realizându-se doar începând cu luna aprilie 2015. Linia de business tâmplărie termoizolantă a avut în primele trei luni din 2015 o contribuţie de 13% în cifră de afaceri totală a Teraplast, restul business-ului fiind generat de instalaţii, granule şi profile tâmplărie. În perioada analizată, profitul net al companiei s-a cifrat la 4,7 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,2 milioane lei în primul trimestru din 2014 şi mai mult cu 3,2 milioane lei faţă de valoarea bugetată pentru acesta perioadă.
Evoluţia profitului net a fost susţinută în principal de îmbunătăţirea semnificativă a performanţei operaţionale, Teraplast realizând în primele luni din 2015 un profit operaţional în valoare de aproape 4 milioane de lei, faţă de o pierdere de 0,6 milioane lei în perioada similară din 2014. Din valoarea realizată pe partea operaţională, aproximativ 0,5 milioane lei reprezintă venituri din tranzacţii nerecurente. Profitul net a fost de asemenea susţinut de îmbunătăţirea rezultatului financiar, ca urmare a veniturilor obţinute din dividende. În perioada ianuarie-martie 2015, Teraplast a încasat de la subsidiara Politub dividende în valoare de 1,5 milioane lei, că urmare a repartizării profitului din anul 2014. EBITDA este de asemenea în creştere faţă de ianuarie-martie 2014, acest indicator cifrându-se la peste 7 milioane de lei în primele trei luni din 2015, comparativ cu 2,5 milioane lei anul trecut.
Teraplast a realizat în primele trei luni din 2015 investiţii totale în valoare de peste 2,3 milioane lei. Pentru întregul an compania şi-a propus un program de investiţii în valoare de peste 18,9 milioane lei, cea mai mare parte a acestor sume fiind orientate înspre achiziţia de echipamente. Grupul Teraplast a investit în perioadă 2007-2014 peste 200 de milioane de lei în dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie.
Actuala componenţă a Consiliului de Administraţie al Teraplast este următoarea: Dorel Goia – preşedinte, Magda-Eugenia Palfi-Ţîrău, Emanoil Viciu, Răzvan Ştefan Lefter şi Teofil-Ovidiu Mureşan.
Foto: Teraplast
Da, asa sa fie …sa spunem ca dupa cifre ati iesit din scadere. Dar tot din cifre adica din cererea si oferta de pe bursa……..nu cred. Ca pina la urma si adta e un indicator foarte important din moment ce v-ati listat. Nu ??? Nu am vazut nicaieri o analiza a acestui pret , ca sa vedem ce ,, crestere,, aveti. Dar o fac eu in 2 vorbe :v-ATI LISTAT (ati oferit) la 1 leu acu cativa ani buni , iar acum este tot intr-o scadere(graficul ca si pretul). Asta este. Ultimul pret a fost vineri la 0,3030 . Deci …..! In alta ordine de idei ete bine ca sinteti pe piata si ca ati yrecut hopul crizei. Este laudabil si de apreciat. Si eu detin act. Cam de la pretul fe 0.2300 ada ca va adtept cu rezultate bune in viitor si da nu uit :la 1 leu voi desface o samp. In cinstea dvs. . O zi buna.