Peste o mie de firme din județ au ocupat locurile I, II și III în Topul Județean al Firmelor, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud la Restaurant President. 10 companii au intrat în Topul Exportatorilor, iar 6 în Topul Creativității.
”În ciuda faptului că trăim într-o nebuloasă permanentă, economia județului Bistrița-Năsăud se învârte destul de bine. În 2022, s-au depus la Administrația Finanțelor Publice un număr de 8.370 de bilanțuri contabile, în plus față de anul trecut cu circa 500 de bilanțuri. Cifra de afaceri înregistrată în 2021 a fost 16,054 de miliarde de lei față de 12,7 miliarde de lei înregistrată cu un an înainte, o creștere de circa 26%. Pentru Topul Firmelor au fost analizate 3.049 de firme, iar 1.026 se clasează în cele trei locuri I, II, III”, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar.
Cele mai multe firme, 7.700, sunt microîncreprinderi, cifra de afaceri realizată de ele fiind de 3,3 miliarde de lei. Întreprinderi mici sunt 650 – cifră de afaceri 3,8 miliarde de lei, în timp ce întreprinderi mijlocii sunt 120, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de lei. Întreprinderile mari au obținut o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei, iar întreprinderile foarte mari – Leoni și RAAL – de 1,8 miliarde de lei.
Vasile Bar i-a felicitat pe toți managerii și le-a dorit mult succes în activitate.
”Județul Bistrița-Năsăud este unul mic, dar foarte viu atât din punctul de vedere al mediului de afaceri, cât și al investițiilor publice. Sunt la noi în județ companii cu care ne mândrim, începând cu Teraplast, Comelf, Leoni, RAAL și marile companii de construcții. Odată cu investițiile publice, în județ avem 5-6 companii de construcții care s-au dezvoltat și care ar putea participa în orice moment la proiecte mari de infrastructură, de la autostrăzi, magistrale de cale ferată și nu numai. Încercăm să continuăm să facem investiții publice. În ultimii 10 ani, acestea se cifrează la aproximativ 1,8 miliarde de euro, mă refer la investiții făcute de CJ și cele 62 de UAT care și ele, circular, au contribuit la dezvoltarea mediului de afaceri. E o perioadă complicată pe care nu o înțeleg nici eu, dar încă trăiesc cu speranța că se vor găsi soluții ca această criză energetică să fie estompată ca să putem depăși împreună iarna cu bine. Vă doresc sănătate, pace având în vedere ce este în Ucraina și sper ca statul român să vă încurce cât mai puțin”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
”Primăria Bistrița are un portofoliu impresionant de proiecte, dar și de șantiere. Orașul este un șantier. Anul viitor vor apărea altele, peste doi ani altele și peste trei, la fel. Între timp, unele se vor închide. E un lucru bun pentru mediul de afaceri pentru că practic firmele din județ beneficiază direct sau indirect de zecile de milioane de euro. Știu că vă confruntați cu un deficit de forță de muncă real calificată. Cred că putem face destul de multe lucruri împreună care nu s-au făcut până acum atât pe componenta învățământului dual, dar nu numai. Cred că avem nevoie de o mai bună conectivitate cu comunele din jurul Bistriței și vă spun că am semnat un contract pentru 20 de autobuze electrice pentru conectivitatea cu Livezile, urmează alte 20 pentru Șieu Măgheruș și 10 cu Budacu de Jos. Cred că putem susține mediul de afaceri bistrițean prin creșterea conectivității”, a transmis primarul Ioan Turc.
Deputatul Diana Morar a înmânat diplomele pentru exportatorii de top: Leoni Wiring Systems Ro SRL, RAAL SA, Italtextil Sărata SRL, Terasteel SA, Comelf SA, Intex SA, Fileca Industry SA, RCB Electro 97 SA, Tessitura di Sărata SRL, dar și firmelor din Topul Creativității: Teraplast SA, I.C.P.E. Bistrița SA, Romfulda Prod SRL, Betak SA, RAAL SA și Rombat SA.
Soferul si femeia de servici care deservesc chelnerul ,castiga mai mult decat 90% din salariatii firmelor din top.A reusit ciuma rosie sa inventeze tara in care bugetarii ,pensionarii si asistatii speciali castiga mai bine decat meseriasii din privat(bineinteles ca pe bani luati imprumut!! de o tara inapoiata condusa de smekeri)
Felicitāri premiantilor!
Este mai usor sa comentezi decât sā nu faci nimic . In clasa intâi fiecare elev am luat premiul intâi. Acelasi sentiment l-am avut si aseara când am fost invitat sā primesc o „diplomā si un trofeu“ . In timp ce noi ne bucuram de succesul nostru miniuscul de clasa intâi adevāratii premianti benchetuiau la Bauma unul dintre târgurile mari internationale unde primesc apreciere adevāratii premianti . Din pācate judetul nostru a fost reprezentat doar de RAAL. Felicitāri premiantilor dar sā nu ne imbātām de cap … in afara de firmele care lucreaza pentru stat aproape toti ne târâm de la un credit la altul cersim bunāvointa angajatilor si mila statului prin controlorii sāi.
România poate si merita mai mult
Poate CCI face mai mult pentru firmele membre?
Sa faci zarva mare ca premiezi cifra de afaceri la firme cu cele mai mici salarii din europa!!!