Actualitate

Numărul de hârtii cerute de AJPIS Bistrița-Năsăud solicitanților de beneficii sociale s-a redus mult

Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bistrița-Năsăud a făcut pași importanți în ce privește digitalizarea serviciilor oferite populației care beneficiază în total 84 de forme de sprijin, a declarat directorul instituției, Ani Bob în ședința Colegiului Prefectural.

Potrivit sursei citate, AJPIS Bistrița-Năsăud asigură plata beneficiilor/drepturilor sociale unui număr mediu de 123.497 titulari, iuar prin inspecția socială sunt verificate și monitorizate 74 servicii sociale existente pe raza județului. Toate acestea se fac cu 33 de angajați ai instituției care, grație digitalizării, pot face toate operațiunile necesare în termenele prevăzute de actele normative.

”Până în 2016 nu aveam acces la bazele de date ale altor instituții, nici acum nu putem spune că este sistem integrat, dar avem acces pe bază de parolă la REVISAL, la ANAF pe 112, pe domeniul Patrinvent, toate cu parolă șia stfel încercăm să reducem cât mai mult numărul de documente care trebuie depuse de către beneficiari. Până în 2016 la un dosar de indemnizație pentru creșterea copilului erau cel puțin cinci adeverințe de la ANAF, de la ITM, de la angajator. Acum a rămas o singură adeverință cu veniturile de la angajator care este obligatorie conform OG 111, toate celelate verificări se fac prin accesul la bazele de date ale altor instituții”, a spus Ani Bob.

Astfel, pentru toți beneficiarii sau solicitanții de drepturi de asistență socială, AJPIS Bistrița-Năsăud pune la dispoziție pe pagina proprie de internet https://bistrita-nasaud.mmanpis.ro informații actualizate cu privire la: prezentarea principalelor beneficii de asistență socială sau principalele noutăți legislative, în format accesibil unui public cât mai larg, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe senzoriale.

”În 2020 s-a accelerat procesul de digitalizare, iar din acel an avem pe site-ul nostru și cerere online de modificare a beneficiilor. Inițial acestea se depun la UAT. Tot din 2020 există posibilitatea programării online, dar este mai puțin folosită fiindcă la noi li se rezolvă oamenilor problema pe loc”, a spus ea.

În vederea comunicării optime cu persoanele cu deficiențe senzoriale de tip surdo-cecitate, AJPIS Bistrița-Năsăud dezvoltă în acest moment un sistem de comunicare eficient între solicitant și ghișeul relații cu publicul, prin intermediul unui interpret mimico-gestual autorizat.

Realizarea comunicării se face prin sistem video pentru a evita deplasările suplimentare și doar cu sprijinul interpretului mimico-gestual pentru a respecta drepturile persoanelor cu dizabilități, aspect prevăzut de legislația actuală. unde sunt descărcate și păstrate după operare în arhiva electronică a instituției.

În Bistrița-Năsăud este un singur interpret mimico-gestual autorizat, Cătălin Mileșan, cu care AJPIS a început o colaborare.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială ocupă locul 2 în Ghidul celor mai bune practici din Administrația Publică din România în anul 2021, elaborat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, cu Strategia de digitalizare și robotizare automată a procesului de acordare a indemnizațiilor de sprijin, gestionate de ANPIS pe perioada pandemiei de Covid.

Etichete

9 comentarii

  • Foarte bine făcut, pași mărunți dar importanți…
    Ambele părți funcționează mai fluid atât AJPIS cât și cetățeanul….
    👍🏻

    3
    10
  • Asta e digitalizare romaneasca! S-au eliminat niste acte care trebuie aduse de catre cetatean, insa prelucrarea cererilor in primarii si emiterea tuturor actelor se face tot in stil traditional. Primariile fac anchete, cereri si dispozitii care ocupa sute de hartii , dupa care le trimit scanate AJPIS-ului. Digitalizarea inseamna sa nu mai folosesti hartie aiurea si registre in format fizic, nu sa trimiti prim email niste documente scanate. Capitolul cu indemnizatia pt cresterea copilului e o exceptie, pt ca in rest nu s-a schimbat aproape nimica.

    13
    • Eh, si digitalizarea asta, e de mai multe tipuri, la noi se face cu pasi mici. in 6 ani ajungem si acolo unde zici tu :)))

  • 123.000 de.nii de asistati sociali la un judet de nici 270.000 de.mii de locuitori…este imens. Aproape jumatate din judet traieste pe spatele altora..ingrozitpr

    23
    1
    • atentie mare de tot!!! din cei 123.000 care va oripileaza calculati cati sunt copii(acestia tot din categoria de asistenta sociala fac parte si sunt cuprinsi in aceasta cifra, primind alocatie, si mamemle cu indemnizatie de crestere copil, si batranii din centre)… deci aceasta cifra nu se refera la aia de pe 416 care de fapt sunt asistati social-lenesi de pe santuri! unii…ca unii chiar nu pot munci!

      8
      4
    • copiii aceia au totusi niste parinti care, ca alti multi parinti din lumea asta, din tari mult mai sarace, muncesc. Asa au muncit si ai mei parinti in anii 90 pe un salariu de mizerie dar nu am umblat dupa ajutoare sau la cersit.

      12
      2
  • e DE-A DREPTUL ÎNFIORĂTOR SĂ VEZI CÂTE SUTE DE FELUI DE ALOCAȚII, INDEMNIZAȚII, STILUMENTE ȘI ALTE CELE SE DAU ÎN BAZA A n LEGI, GENERÂND O MUNCĂ MAI SCUMPĂ CA VALOAREA PRESTAȚIILOR.
    mĂCINĂM ÎN GOL DÂÂND BANI DE LA CEI CE N-AU , CELOR CARE AU.
    aSTA-I COMUNISM CU FAȚĂ UMANĂ : DE LA FIECARE CÂT SE POATE TUTUROR DUPĂ RELAȚII !

    7
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS