Proiectul centralei fotovoltaice a companiei Rombat de la Bistrița, de 4,2 MWp și aproape 20 de milioane de lei, finanțat din PNRR, despre care compania a spus la momentul lansării că este probabil cea mai mare investiție “în regim de prosumator” din Transilvania, a primit autorizația de înființare de la ANRE.
Autorizaţia de înfiinţare solicitată de societatea Rombat S.A. pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Bistrița a fost aprobată de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în ședința Comitetului de Reglementare de zilele trecute. La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar valoarea totală a proiectului este de 19,6 milioane de lei.
Parcul fotovoltaic va include 5.538 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, bifaciale, amplasate la sol, și 2.304 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, monofaciale amplasate pe acoperișul halei. Cu ajutorul a 42 de invertoare de 100 kW și un post de transformare, această instalație va contribui la o reducere anuală a emisiilor de CO2 de aproximativ 1.082 de tone echivalent pe an.
”Sustenabilitatea este inserată în ADN-ul Rombat. Suntem consecvenți în respectarea promisiunilor privind implementarea planurilor strategice asumate”, a declarat atunci Alin Ioaneș, director general al Rombat.
La o dezbatere pe teme de energie verde, organizată de curând la Bistrița, Alin Ioaneș a exprimat însă și unele temeri legate de ”cursa înarmării cu energie verde”.
”Zona de green energy stă sub semnul sustenabilității, iar de aici a pornit întreaga cursă a înarmării cu energie verde, iar sustenabilitatea nu înseamnă doar energie, înseamnă un concept mult mai vast care cuprinde atât modul în care producem această energie, modul în care o gestionăm, dar, în același timp, cuprinde și partea de recycling, adică modul în care închidem acest cerc în acest concept de 360 de grade, astfel încât, în momentul în care discutăm despre energia verde ar trebui să ne gândim din start la tot acest ciclu. Vedem că toată lumea e disperată să facă investiții în fotovoltaice, să aducă energie curată în zona de panel de aprovizionare, dar mai avem și următorul aspect: producem energie verde, ce facem cu ea, cum o utilizăm? Ne trezim în situația în care producem energie verde, dar nu o putem utiliza pe toată, nu avem unde să o furnizăm sau o furnizăm la un cost aproximativ zero sau la un preț foarte scăzut, astfel încât investiția în aceste panouri poate nu își mai face acel sens pe care noi l-am calculat inițial, astfel încât toată această paradigmă trebuie gândită per ansamblu să vedem dacă facem acea investiție, cât de mult utilizăm acea energie, dacă avem stocare, ceea ce ne ajută foarte mult.
În același timp, toate lucrurile acestea vin cu un cost. Și aceste panouri sau alte surse de energie verde au o durată de viață. Ce facem cu ele? Există un sistem pentru recuperarea acelor componente? Revenim la sustenabilitate. Să nu ne trezim că poluăm mai mult. Prin urmare cred că trebuie să ne gândim cum integrăm aceste elemente într-un cerc al sustenabilității și să venim cu o ecuație corectă din toate punctele de vedere”, a explicat managerul Rombat.
3,42 invertoare?
O sa scada pretul la baterii.
Conditia asta e, dau ajutor de stat din bugetul consolidat pentru a reduce pretul la bayerii. Va scadea si abonamentul pe linia 2. Va scadea si pretul la paine…. ca nooo….masinile ce aprovizioneaza cu paine au baterii mai ieftine..si contributia de la bugetul statului la partide va scadea…totul scade in urma acestei investitii…chiar si intensitatea soarelui….o sa umblam KA KArtita!
Dupa implementare o vinde cu 100 milioane in plus…