Actualitate

Centru de excelență în informatică după model japonez. Unde va funcționa

Un centru de excelență în informatică, unde elevii vor învăța disciplina după model japonez, va funcționa în curând și la Bistrița. Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a ales pentru implementarea acestui proiect Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”.

Proiectul ”Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației” – care pornește de la modelul japonez de a preda această disciplină și de la necesitatea înființării în țara noastră a unor licee-CETI care să ofere elevilor o pregătire avansată, calificată și centrată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativității – este o idee lanbsată în 2017 care abia abia acum va fi pus în practică.

”În urma unui acord între Guvernul României și Guvernul Japoniei, vor fi dotate 60 de centre de excelență în informatică, cel puțin unul la nivel de fiecare județ, iar la nivelul județului Bistrița-Năsăud, propunerea noastră a fost Colegiul Național Liviu Rebreanu. Proiectul a început undeva în 2018 – când eram eu inspector de informatică – a fost lăsat baltă până acum două luni când am avut o videoconferință cu ministerul și ne-au solicitat să invităm și conducerile școlilor în care se va implementa proiectul. Le-au dat detalii despre când sosește aparatura, despre ce trebuie să facă. La CNLR, vor avea așadar și un laborator performant de informatică”, a spus inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie la postul local AS TV.

Potrivit proiectului manageriat de Ministerul Educației și Cercetării, fiecare laborator din Centrele de Excelență în Tehnologia Informației (CETI) va fi dotat cu câte 26 calculatoare și o tablă smart pentru extinderea platformei de pregătire a elevilor pentru concursurile de informatică.

”Proiectul are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX – XIII capabili de performanțe înalte (profil matematică – informatică), prin înființarea și operaționalizarea a 60 de Centre de Excelență în Tehnologia Informației. Prin intermediul acestui proiect derulat de Ministerul Educației Naționale cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante și o tablă interactivă”, se anunța atunci.

Școlile în care se amenajează aceste laboratoare au obligația să facă următoarele:

  • Un program deschis de cel puțin 10 ore/săptămână adresat copiilor din comunitate interesați să participe la activități, pe o durată de cel puțin doi ani de la data punerii în funcțiune a centrului.
  • Fiecare cadru didactic-resursă, format în cadrul programului de pregătire asigurat de către partenerul din Japonia, să asigure formarea a minimum 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de către experții japonezi. Aceștia vor fi considerați, la rândul lor, persoane-resursă pentru activitatea centrului și pot realiza activități de pregătire cu propriii elevi, pe baza cunoștințelor asimilate în cadrul programului de instruire.

Noul laborator va fi amenajat în clădirea principală a CNLR care va fi inaugurată, după reabilitare, în luna aprilie.

Foto cu caracter ilustrativ

4 comentarii

  • Aici o să se retragă Bogdănel, va fi centru de „ecelență” în digitalizare.

    Sau el are loc la „claud”, în Unirea?

    Oriunde ar fi, un asemenea talent nu poate fi irosit.

    17
    8
  • Sunt IT-ist de 10 ani, in momentul acesta este o prostie sa te apuci de invatat programare, invatati copii biologie si un pic de chimie si la medicina cu voi, meseria asta v-a avea clienti mereu, nu vor pleca in India ca e mai ieftin.

    • @ Horatiu
      Ca sa nu mai spunem de AI.
      Da, acum e la inceput, dar si avioanele erau la inceput facute din lemn si panza si dupa ceva timp au aparut motoarele cu reactie germane. Evolutia e indubitabila.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.