Actualitate

Inspectorul general, despre schimbările preconizate la liceu: Spaima mare este…

Școlile vor avea o putere mai mare de decizie în ce privește materiile pe care le vor studia elevii, în special din clasele terminale. ”Mi se pare o abordare corectă. Trebuie să îi responsabilizăm pe directori”, a declarat inspectorul general Vasile Șteopoaie, potrivit căruia profesorii de Istorie și de Geografie nu ar avea de ce să își facă griji.

Intenția Ministerului Educației și Cercetării de a scoate Istoria României și Geografia din programa obligatorie pentru profilul real în clasele terminale de liceu a fost comentată de inspectorul general la postul local de televiziune AS TV.

”Comparativ cu planurile cadru actuale, școala va avea mai multe materii la dispoziție, fie din materiile care fac parte din trunchiul comun, fie opționale. Dau un exemplu pentru matematică-informatică și filologie. Fiecare plan cadru este structurat astfel: trunchi comun, ceea ce înseamnă că materiile respective le studiază toți elevii de la toate profilele. La matematică-informatică fac două ore de Matematică în plus, la filologie fac două ore de Română în plus. Și mai este și acel curriculum la decizia elevilor din oferta școlii, CDOȘ fostul CDȘ, care este definit astfel: la clasa a IX-a și a X-a sunt mai puține ore în acel curriculum, iar la clasele a XI-a și a XII-a sunt 5-8 ore. În momentul de față, numărul minim de ore este de 28 și tot așa va rămâne. Mie mi se pare o abordare corectă, coerentă. Spaima mare este generată de faptul că se dă o putere mai mare de decizie unității școlare, ceea ce mie nu mi se pare un lucru rău. Trebuie să îi responsabilizăm pe directori, fiecare să vadă interesul școlii și al comunității și să își asume anumite decizii. Avem reticența aceasta la schimbare, dar va trebui să o depășim”, a explicat Vasile Șteopoaie.

Inspectorul general a adăugat că aceste planuri cadru nu vor intra în vigoare la 1 septembrie 2025, ci din anul școlar următor, la 1 septembrie 2026. ”După finalizarea acestor planuri cadru, vor trebui refăcute toate programele școlare. Aici e marea discuție despre Istorie și Geografie despre care s-a spus că nu se vor mai face. Cum să nu se facă din moment ce se dă Bacalaureatul din aceste materii? Bacalaureatul se va da numai din disciplinele din trunchiul comun”.

Conform sursei citate, Geografia este în trunchiul comun la clasele a IX-a și a X-a și nu este la clasele a XI-a și a XII-a la profilul matematică-informatică. Disciplinele la alegerea elevilor pot fi opționale care sprijină profilul și opționale care sprijină filiera complementară profilului. ”Deci ești obligat ca, din acele 2-5 ore, să le dai la filiera complementară profilului și atunci la matematică-informatică poți da ore de Istorie, de Geografie, de Limbă română sau ce este nevoie. Frica mare a fost aceea că dispar normele și își pierd posturile. Nu se va întâmpla lucrul acesta pentru că, mai ales la Istorie, de anul trecut a intrat o oră pe săptămână al clasa a XI-a Istoria Holocaustului predată tot de profesorii de istorie, iar de anul acesta, la clasa a XII-a a intrat o oră pe săptămână de Istoria comunismului. Dimpotrivă, la Istorie va crește numărul de ore”.

Geografia nu e prinsă în planul cadru la clasele XI-XII la anumite profile cum e cel real, dar poate fi cuprinsă la CDOȘ: ”La filologie, la clasele a XI-a și a XII-a, Geografia are câte două ore. Nu se vor pierde ore nici aici. Dacă nu vor avea la profil matematică-informatică ore, vor avea în schimb la profilul filologie, unde au două ore acum și pot avea trei prin noul plan cadru. În majoritatea liceelor teoretice, a colegiilor naționale, este și profil real și umanist. Nu se plânge nimeni de Biologie. Clasele de filologie nici acum nu fac în a XI-a și a XII-a Fizică, Matematică, Chimie și Biologie”.

În ce privește Religia, ea rămâne în continuare cu o oră pe săptămână fiind cuprinsă în Legea învățământului preuniversitar. Copiii sau părinții dacă nu sunt majori pot depune cere să nu o studieze.

Școlile vor decide ce materii se vor studia în fiecare liceu în Consiliul de administrație din care fac parte, în afară de profesori, părinții, reprezentanți ai Consiliului Local, dar și elevi dacă sunt majori.

Vasile Șteopoaie a dat și câteva exemple de opționale pot apărea la profilul matematică-informatică: Astronomie, Robotică, AI, Istoria marilor descoperiri științifice, Probleme ale lumii contemporane. Opționale pot propune și cadrele didactice.

Dezbaterile publice pe marginea noilor planuri cadru se vor încheia în 6 martie 2025.

13 comentarii

  • Normal ca spaima este mare. Orice reforma serioasa care ar incuraja meritocratia ar reprezenta o amenintare pentru veniturile din meditatii si pentru sistemul comunist bazat pe grade didactice si pe vechime.

    Din punctul meu de vedere, la profilul real matematica-informatica de exemplu, ar trebui ca programa scolara sa contina matematica, fizica, informatica la nivel intensiv, precum si ore de chimie, de biologie, de limba engleza si optional la alegere o alta limba straina. Totul pe model universitar, curs teoretic + practica in laborator, in total 30 de ore saptamanal.

    In rest, afara cu religia, muzica, desenul, istoria, geografia din programa profilurilor reale pentru liceu. E suficient daca elevii studiaza aceste materii timp de 4 ani in scoala generala.

    36
    39
    • Religia nu are ce căuta în liceu. Și muzica în clasele a XI a și a XII a, poate chiar în tot liceul. Problema la învățământul românesc este că nu-i centrat pe elev, ci pe profesori

      22
      6
  • Ferească Dumnezeu de asemenea gîndire !
    Stați liniștiți că ,oricît credeți că se vor scoate anumite materii și se vor lăsa numai acelea ” zis ” de profil scumpii dv copii nu vor fi mai deștepți chiar de loc !
    Țineți le partea și bagatile in cap prostiile astea că ” vai ” ce greșeală mare de veți face !

    Dar nu o sa vedeți !!!

    Lăsații să muncească fiinca de aceia sint niște leneși și preocupați de toate prostiile și timpeniile din lipsa de activitate !
    Nu vedeți ce generații de copii și tineri avem !
    Vai de mama noastră și de capul tariisoarei acestea cu așa oameni !
    Am fost campioni in lume cu oameni pregătiți și de valoare ,iar acum am ajuns de risul lumii cu asemenea generații ce voi părinții sunteți vinovați !
    Nu exagerez deloc ,Sint un părinte ce mă pot mîndri cu copii ce i-am oferit oameni de valoare peste hotare .
    Romanii erau cei mai apreciați !
    Să luați aminte ,și să nu vă mai corcoliti și să le băgați în cap copiilor că ” vezi ” Doamne vor pieri de atîta carte !
    Vai de capul ei școală ce se face acum și vai de capul lor de copii care numai de școală nu au ei chef !
    Orice alt ceva …. Știm cu toții ce le place lor în vremurile acestea !

    29
    16
    • Doamna, pe la scoala ati fost? Se vede ce scoala se facea pe vremea lui Ceausescu. Majoritatea nu sunteti in stare sa scrieti o fraza fara minim doua-trei greseli gramaticale grave si apoi veniti sa tineti morala cum ca „in ziua de azi nu se mai face scoala”. Habar n-aveti unde sa puneti cratima, virgula, litera mare, semnul exclamarii, etc. In mod normal daca s-ar fi facut scoala cum trebuie „pe vremuri”, n-ar fi trebuit sa treceti de clasa a VIII-a. Comunistii au crescut gradul de scolarizare, dar gradul de analfabetism functional a scazut cu maxim 10-20% fata de interbelic. Asta e adevarul!

      21
      27
  • Fără sa cunoaștem istoria, riscam sa o repetăm… asta ii avantajează pe actualii politicieni!!
    Genul de discurs xenofob și rasist tipic Georgescu, sau AUR s-a mai auzit în istorie și nu a dus la nimic bun!!
    Asa ca, afara cu istoria din programa, că rămân politicieni fără joburi!!

    18
    16
    • Istoria nu trebuie scoasa din programa scolara, ci trebuie schimbat modul in care se preda. Ce rost are sa predai o lectie si apoi sa-i notezi pe elevi in functie de cat de bine reproduc anumite date sau evenimente? Asa se invata istoria? Nu e evident ca acest mod nu functioneaza? Eu am inceput sa citesc carti de istorie din curiozitate dupa terminarea studiilor superioare. Cu timpul am inceput sa urmaresc documentare pe platforme online despre diverse teme istorice si am ajuns chiar sa urmaresc dezbateri intre istorici.

      16
      10
  • Domnul Șteopoaie e numit în funcție de PNL, fără concurs. Ca soldat credincios al partidului, preia narativul oficial al echipei Deca-David.
    Despre politicile concertate de punere „pe chituci” a educației după 1989, citiți cartea lui Mircea Platon – „Deșcolarizarea României”, să vedeți că există un fir roșu ce merge de la reformele lui Marga din anii ’90 până la ceea ce vedem azi.
    Tâmpirea tineretului prin abuz de ecrane, internet mobil și social-media a fost explicată, cu ani buni în urmă, de Augusto Cury, pedagog și psihiatru brazilian.

    36
    7
  • @Bistritean
    Memorarea stă la baza oricărei învățări. La Istorie înveți date de evenimente, prevederi ale unor constituții ori tratate, anii de domnie ai unor regi etc. La o limbă străină înveți cuvinte noi, declinare de substantive, conjugare de verbe etc. La Biologie începi cu structura celulei, treci la tipuri de țesuturi, înveți părțile componente ale unei plante, ale corpului uman etc. Plecând de la această acumulare de date ești apoi capabil de sarcini mai complexe – să redactezi un eseu ori să exprimi o opinie susținută de argumente, să te faci înțeles în limba străină studiată etc.
    Fără memorare nu se poate învăța nimic. Ca să te poți exprima aici, și matale ai memorat lucruri, începând cu literele alfabetului.

    15
    1
    • Nu-l băga in seamă.Ăsta e un trol căruia îi vin postările la troacă și pentru a posta și a combate pe cei care nu sunt de acord cu linia oficială ,nu trebuie să memoreze sau să învețe.Trebuie doar să bage râtul in troacă și sa grohăie pe 5 lei postarea .Acum e nasol că s-au tăiat fondurile la factcheckeri și la troli,a rămas el,fuckchecker,și acum vomează fără plată ,din frustrare că au trecut vremurile bune.Cu ceva vreme in urmă era pro vaxperforare,apoi slăvar și acum e pro și îi face pe toți cei care nu agrează propaganda oficială ,putiniști și filo-ruși.Fiind ocupat cu dezbaterile intre istorici ,a pierdut discursul lui JD Vance de la Munchen și a pierdut prilejul să il facă și pe vicepreședintele american putinist.E rău la mațe,atacă abject pe toți cei care au curajul sa îl contrazică.

    • Corect, memorarea sta la baza oricarei invatari. In schimb dezvoltarea gandirii logice te duce la urmatorul pas si anume la a face conexiuni intre ceea ce ai memorat interior, la a dezvolta idei noi, etc. Modul in care este conceputa Istoria ca materie scolara nu are nicio treaba cu stimularea gandirii critice, deci evident ca este perceputa ca un chin de catre aproape toti elevii, motiv pentru care nu raman cu nimic dupa 8 ani de „invatat” Istorie.

      @citizen Se pare ca la tine n-a functionat vaccinul, nu ti s-a modificat ADN-ul. Cat despre „slavar”, imi mentin parerea si ii admir pe ucraineni pentru modul eroic in care rezista criminalilor de rusi. Tu probabil ca te tragi dintr-un neam de fricosi si de sclavi comunisti, care si azi ar fi ramas cu Ceausescu pentru suta aia de lei in plus. Cat despre atacat alte persoane, dreptul la libera exprimare imi permite sa fac asta cand toti agramatii si analfabetii functional vin sa ne aminteasca de „cat de bine era pe vremuri”.

  • Britanicii se chinuie să învețe LATINA ( o limba moarta) …și noi scoatem istoria etc ! Vai,vai….de „cultură generală” a generațiilor viitoare!
    ––––– ”
    „Deoarece limbile romanice provin direct din latină, vocabularul și gramatica sunt similare și ușor de transferat, ceea ce face ca limbi precum: spaniolă, portugheză, franceză, italiană, română și catalană, dacă nu aproape imediat, cel puțin destul de ușor de înțeles. Prin urmare, studiul limbii latine este ca și cum ai studia șase limbi deodată, fără efort!”
    (Sursa:theGuardian)

  • Cunosc mulți elevi care au fost la profilul Informatică și au urmat Medicina. Cu noile planuri cadru nu vor mai putea să facă acest lucru căci în clasele XI- XII Biologia este scoasă. Care este motivația pentru care scoți disciplină de real de la profilul real. Nu există nici o altă disciplină care să fi fost tratată așa în cadrul profilului.

    • Care-i logica prin care un elev de la profilul Matematica-Informatica ar merge la Medicina? La acest profil Biologia oricum nu se mai prea face in clasele XI-XII, iar cei care aleg sa dea admitere la medicina oricum au nevoie sa studieze Biologie si Chimie in medie cam minim 20 de ore pe saptamana. La biologie-chimie, elevii ar trebui sa aiba in programa scolara intre 4-6 ore (curs+practica in laborator) de Chimie, Fizica, Biologie, iar la finalul liceului ar fi mult mai bine pregatiti atat pentru admitere, cat si pentru Facultatea de Medicina in sine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.