”Aici, în capătul judeţului, am inaugurat un obiectiv important pentru comuna Romuli, realizat pe Măsura 313, în valoare de 85.395 euro. Sunt lucrări de calitate, necesare pentru a promova un turism civilizat. Am angajat deja două persoane cu studii superioare la Centrul de informare turistică. Este un pas dintr-un proces pe care noi dorim să-l realizăm: să punem bazele unui turism montan. Acest proiect se suprapune foarte bine peste un alt proiect pe care îl avem în derulare cu fonduri europene, ”Turism în Țara Năsăudului”, pe care îl vom finaliza această vară. Se vor monta info chioşcuri, se vor face trasee montane. Pe viitor, dorim trasee şi pentru biciclete şi ATV-uri, un parc de aventură. Aici la Romuli, în zona de munte, avem ce arăta, suntem poarta de intrare în Parcul Naţional Munţii Rodnei, limita regimentului de graniţă a fost la Romuli. Avem şi alte proiecte pentru viitor, pentru a dezvolta turismul. Am început destul de bine şi am pus la punct infrastructura, 95% din comuna Romuli este racordată la apă şi canalizare, drumurile forestiere sunt puse la punct, iar DN 17 C se va face şi el în viitorul apropiat”, a declarat primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa.
El a precizat că deschiderea unor agropensiuni face parte din proiectele imediate. O altă idee este construirea unui abator cu produse naturale 100%. ”Mă bucur că exact la intrarea în judeţ avem un investitor serios din Maramureş şi a deschis o frumuseţe de motel, cu circa 40 de locuri de cazare. Avem prinse în proiecte, prin GAL Țara Năsăudului, şi deschiderea unor pensiuni. Undeva în toamnă o să vedeţi că şi la Romuli vor fi locuri de cazare, la agropensiuni. Vrem să punem bazele unor astfel de agropensiuni care să se bazeze efectiv pe mâncare tradiţională şi ecologică. Vreau să promovez inclusiv un abator local cu produse naturale 100%. Vrem să ne concentrăm pe produse bio 100%. O să vedeţi că într-un viitor nu foarte îndepărtat o să fie la mare căutare produse made in Romuli”.
Moniţa a adăugat că Primăria Romuli a trebuit să demonstreze funcţionalitatea unor proiecte cu bani europeni. ”Nu putem face o clădire şi să o lăsăm acolo uitată de Dumnezeu. Ni s-a solicitat să demonstrăm că proiectele implementate de noi prin Măsura 322, Căminul cultural, grădiniţa, nu sunt simple clădiri ridicate”.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a spus că la Romuli, ”care veghează graniţa de nord a judeţului”, se justifica înfiinţarea unui Centru de informare turistică. ”Este un moment de sărbătoare la Romuli, recepţia la terminarea lucrărilor la un proiect important şi justificat. Am văzut şi Centre de informare turistică în locuri unde nu prea îşi au rostul, nu prea au ce informa. Cei care verifică ar trebui să se uite în ce zone se fac, ce acces este acolo. Administraţia comunei Romuli este un exemplu de urmat, un model, nu cred că a ratat nicio o oportunitate pentru a dezvolta comunitatea. Sper ca acest Centru de informare turistică să fie interconectat într-o etapă viitoare cu un Centru judeţean de informare turistică, care să ofere oportunităţile zonei, ale judeţului. Noi lucrăm la unele studii de fezabilitate pentru proiecte importante în turism la nivelul judeţului şi aşteptăm deschiderea POR. Acum mai este un singur deziderat la Romuli: modernizarea DN 17 C. Cei care lucrează la documentaţiile tehnice au intrat chiar în Romuli venind dinspre Bistriţa, mai este puţin şi vor fi terminate. Suntem prinşi în Master Planul de Transport cu DN 17 C şi DN 17 D şi voi fi liniştit când vor fi semnate contactele de finanţare pentru execuţie”, a spus el.
Moldovan a afirmat că ”sunt şi alţi primari performanţi în Bistriţa-Năsăud, dar cu siguranţă Ioan Moniţa este printre premianţi”: ”Premiul oferit comunei Romuli spune tot: cea mai performantă administraţie din România din punctul de vedere al modului în care au fost scrise şi implementate proiectele. Sunt mândru că o administraţie din Bistriţa-Năsăud a ajuns la astfel de performanţe. Domnul primar a fost invitat în luna mai la Bruxelles, unde va fi dat ca exemplu de cum trebuie gestionate lucrurile. Domnul primar face cu mult mai mult decât scrie în fişa postului. E un model de a face administraţie. Aici comunitatea ştie ce vrea. Ioan Moniţa este genul de primar care intră pe geam dacă îi închizi uşa, iar dacă îi închizi şi geamul şi uşa, găseşte hornul. E un lucru de laudă pentru toţi primarii de pe Valea Sălăuţei cum arată malurile Sălăuţei în comparaţie cu altele. E un model de urmat şi de ceilalţi. Acum două luni, la Romuli administraţia a făcut lună şi bec, dar nivelul de civilizaţie al celor care circulă pe DN 17 C încă lasă de dorit, o să găsiţi pe marginea drumului ba o sticlă de suc, ba o cutie de Red Bull. Sper ca lumea să înţeleagă cât de importantă este protecţia mediului pentru viitorul nostru”.
Eugen Gheorghe
DA…aveti ce arata ! Gunoaiele de pe SOMES. Pe masura 313. HALAL sa va fie !..si cand te gandesti ca va trebuie TURISM. Turismul se institue dupa ce aplicati legile de MEDIU si va faceti curat. Ai priceput primarele ?
PT A PUTEA FACE TURISM TREBUIE SA AI CE LE ARATA TURISTILOR, SA AI PEISAJE FRUMOASE, PT A AVEA PEISAJE FRUMOASE TREBUIE SA AI PADURI, ….ORI AICI DEJA INTRAM PE TEREN MINAT….PADURI…IOC.
Romuli o comuna cu un primar gospodar si cu un potential turistic enorm. Iar ptr ecologistul sa sti ca Romuli nu e pe valea Somesului. Mai invata putina geografie si apoi critica un primar destoinic. Felicitari si conducerii CJ pentru implicare.
Romuli e pana la urma una dintre primele localitati traversate de catre cei care intra in judet dinspre Maramures. E firesc sa ai acolo un centru de informare turistica. Odata cu modernizarea DN 17C, va fi asigurata si infrastructura rutiera pe aceasta cale de acces in judet.
DA ASA ESTE DOMNUL ”TIC” dar sa nu uitam ca la Sieu -Odorhei a fost SMA,CUASC ”pentru cei ce cunosc prescurtarile” UN BARON a terfelit cladirea sa pentru primarie ani de zile c.red ca merita un centru de informare.In parc in sirioara unde domnul cretu are ceva pentru sat si sfatosul de Balan ëco”.In numele lui viorel carlejan domnul Radu.ori in agris,ciar si in bretea etc…..Dar cu METELETE ALA numa sa-l duci de mina .Domnul RADU M oldovan vopseste-l pe dl Jenor mai util este decit prostu.
bravo cit primesti
daca ma mai intrebi o data -ti spun.
Felicitari Ioan Monita pt toate proiectele realizate pt comuna Romuli..daca toti primarii Romaniei ar fii asa gospodari am ajunge mult mai departe…se vede implicarea Cj in tot ce inseamna proiecte in judetul BN…