(FOTO) De 1 Decembrie, în Piața Centrală din Bistrița, printre reprize de ploaie, a avut loc un ceremonial militar-religios la care au luat parte președintele CJ Radu Moldovan, primarul Bistriței Ovidiu Crețu, prefectul Ioan Țintean, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Iulian Berdilă, parlamentarii Doina Pană, Ioan Deneș, Daniel Suciu și Stelian Dolha, șefi de instituții, consilieri locali și județeni.
Festivitatea a cuprins acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național, oficierea unui serviciu religios, iar după ce prefectul Ioan Țintean a dat citire mesajului premierului Dacian Cioloș și președintele CJ Radu Moldovan a ținut un discurs, a fost depusă la statuia poetului Andrei Mureșanu o coroană de flori din partea tuturor participanților: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistriţa, parlamentarii judeţului, conducerea instituţiilor din sistemul naţinal de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, veterani de război şi cadre militare în rezervă, conducerea serviciilor publice deconcentrate, preşedinţi de formaţiuni politice, preşedinţi de asociaţii şi ONG-uri.
AICI O GALERIE FOTO DE LA MANIFESTĂRILE DE ZIUA NAȚIONALĂ!
Alocuțiunea președintelui CJ Radu Moldovan:
”Mai avem doar 3 ani până la sărbătorirea a 100 de ani de la cel mai important deziderat al poporului român, pentru care milioane de înaintași au murit pentru a-i grăbi venirea: Marea Unire!
Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei poporului nostru, iar măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid! Ci, este o faptă de curaj a întregii națiuni române! Mânați de același gând, peste 100.000 de oameni din toate colțurile țării au venit la Alba Iulia să scrie istorie odată pentru totdeauna!
Dacă citim istoria acelei perioade, ne dăm seama că nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a arăta lumii întregi că România este o țară, nu un teritoriu! Avem momente în istoria noastră, când societatea românească a ştiut să fie unită, și să lupte în interesul ei și nu al marilor cotropitori. De la revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821, continuând cu revoluția pașoptistă și cu unirea lui Alexandru Ioan Cuza din 1859, fiecare atitudine de independență și iubire de neam au constituit bazele construcției statale desăvârșite la 1 decembrie 1918.
Astăzi, lumea se schimbă cu o viteză amețitoare. Europa și lumea întreagă trece printr-o perioadă greu de definit. Lumea occidentală, așa cum o știam cu toții până în urmă cu câteva luni s-a modificat profund și sincer să fiu, nu știu câți oameni au habar încotro se îndreaptă. În acest context, este important ca noi toți să fim atenți încotro merge țara noastră și cum ne raportăm la provocarea schimbărilor din afara țării. Personal, am o sugestie ispirată de Nicolae Bălcescu – ”ne este întipărită credinţa că mântuirea de orice domnire străină nu se putea realiza decât prin unitatea noastră, a tuturor românilor”!
Dragi prieteni, nici pe departe nu este momentul să fim fataliști sau să ne plângem. Țărișoara noastră, așa cum e ea, cu bune și cu rele este a noastră și așa va rămâne. Noi îi aparținem în aceeași măsură în care ea ne aparține. Nici noi nu am ales-o, dar nici ea nu ne-a ales pe noi! Putem da vina ușor pe politicieni sau pe oricine, de lucrurile care nu sunt bune în țara asta, dar să nu uităm că noi, toți, ne alegem conducătorii. De asemenea, noi toți, prin modul în care ne creștem și ne educăm copiii și tinerii, suntem făuritorii României de mâine. Dacă ceva nu ne place atunci când ne uităm la România de mâine, cred că primul lucru care ar trebui să îl facem, ar trebui să ne uităm la noi înșine!
Consider că prea ușor și prea des ne blamăm țara și concetățenii, prea des vedem paiul din ochiul celui de lângă noi și nu căutăm soluții să schimbăm noi înșine ceea ce poate fi schimbat! Eu cred că trebuie să iubim România pur și simplu! Nu e perfectă, nu e America și nici Germania sau Franța, dar e țara în care noi ne-am născut și suntem stăpâni! Iar dacă nu ne simțim cu adevărat stăpâni aici, trebuie să luptăm să devenim așa!
Cei care au fost plecați chiar și câteva luni la muncă în afara țării, iar eu știu cum este acest sentiment, își pot aminti cât de greu este să nu auzi vorbind românește, să nu simți bucuria revederii cu cei dragi și să îți lipsească locurile în care ești iubit și respectat! De noi depinde să nu facem din România o țară străină nouă și tot de noi depinde să lăsăm copiilor noștri o țară în care să le fie drag să trăiască!
Dragii mei bistrițeni, vă mulțumesc pentru ceea ce faceți zi de zi ca județul Bistrița-Năsăud să crească și ca România să se dezvolte! Nimeni din lumea asta, în afară de români, nu va lupta pentru ca românilor să le fie bine! Nu va veni nimeni la porțile țării noastre să se ofere voluntar să dezvolte România! Lucrul acesta îl putem face doar noi! Eu unul, nu mai cred doar în povești și în cuvinte frumoase!
Am ales să nu folosesc cuvinte meșteșugite atunci când am pregătit acest discurs. Am ales să spun ce gândesc! Lucruri în care cred și care mă fac să lupt în fiecare zi, cu gândul că după mine va rămâne ceva bun pentru ceilalți oameni. Ce am spus mai devreme, sunt o parte din gândurile care pot să le exprim public și care mă motivează să lupt zi de zi!
Domnul Nostru Iisus Hristos a zis ucenicilor săi după Înviere: ”Îndrăzniți! Eu, am biruit lumea!” Haideți să îndrăznim, dragii mei, pentru că oricum nu avem ce pierde! Să nu ne fie frică să spunem ce gândim! Pentru că dacă noi toți, cei care credem sincer în națiunea noastră, vom tăcea, vor vorbi alții în numele nostru! Și vă spun sincer, că nu ne va face plăcere ce vom auzi!
Admir truda şi eforturile oamenilor de bine, care muncesc zi de zi și construiesc lucruri concrete pentru cetăţenii acestui judeţ! Îi respect și admir pe acei oameni care se trezesc de dimineață în fiecare zi și muncesc din greu, pentru a lăsa ceva în urma lor! Îi admir și am încredere în acei tineri care învață și își doresc să evolueze și să devină din ce în ce mai buni!
Admir oamenii care muncesc pentru țara asta, indiferent unde: în industrie, învățământ, sănătate, armată, administrație sau în alte locuri, respect dreptul tinerilor educați de a spune ce trebuie făcut în continuare în țara asta! Ei merită ascultați și ei merită să fie repere în țara noastră!
Vă mulțumesc oameni buni pentru tot ce faceți pentru această țară și acest județ! Sunt mândru să fiu român, sunt mândru să fiu bistrițean și simt nevoia să spun, de fiecare dată când mă adresez oamenilor care îi respect cel mai mult pe lumea asta, cetățenilor județului Bistrița-Năsăud, un vers al regretatului poet Adrian Păunescu: ”dacă nu aș fi fost român, aș fi fugit în România”!
Dumnezeu să binecuvinteze țara noastră și pe noi toți! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”.
Și la Năsăud a avut loc un ceremonial de Ziua Națională, de la care nu au lipsit președintele CJ Radu Moldovan, vicepreședintele CJ Dorin Popescu, parlamentarii Doina Pană, Ioan Deneș, Daniel Suciu și Stelian Dolha, prefectul Ioan Țintean, primarul Mircea Romocea.
”Minunata zi de astăzi, 1 Decembrie, am început-o la Năsăud. Aici, împreună cu domnul prefect Ioan Țintean, cu vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Popescu și cu domnul primar Mircea Romocea am depus jerbe de flori la monumentul eroilor din Parcul Central. Alături ne-au fost și parlamentarii județului nostru, colegii mei Ioan Deneș, Daniel Suciu și Doina Pană, precum și sute de oameni de bine din frumosul oraș al academicienilor! Le doresc tuturor năsăudenilor un sincer și călduros La mulți ani cu ocazia Zilei Naționale a României!”, a menționat pe Facebook Radu Moldovan.
În 2015 se împlinesc 97 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, care a avut loc la Alba Iulia. La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea).
Simplu si usor de spus,d-le presedinte;frumos discurs desi va suspectez(de fapt, sunt sigur) ca nu va apartine!Nu pot decat sa-mi amintesc cuvintele lui Eminescu:
„E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Insirând cuvinte goale
Ce din coada au sa sune.”
Si luati aminte,tot el scria:
„Pentru-a tale proprii patimi,
Pentru propria-ti viata,
Unde ai judecatorii,
Nenduratii ochi de gheata?”
Chiar asa?Trebuie sa-i iertam pe politicieni,”saracii”,ca si ei gresesc…Cat timp o fac pe banii nostri,pe viitorul copiilor nostri,PAS!
Concediati-va consilierul de imagine,d-le Moldovan!Ziua Nationala este printre putinele ocazii cand,obligatoriu,ar trebui sa purtati camasa alba.Tinuta este potrivita la o cabana dar nu intr-o astfel de conjunctura.Putin respect,totusi!
De unde respect la un reprezentant psd? In primul rand, intr-o astfel de tinuta nu se respecta pe el. Si nici tinutele pompoase nu sunt de apreciat, nici macar la cucoanele psd.Tara e in doliu.De COLECTIV, s-a uitat?De tinerii manipulati s-a uitat?
Daca citim istoria acelei perioade descoperim ca Proclamatia de Unire de a fost citita de Episcopul greco-catolic IULIU HOSSU, viitor Cardinal!!! Nici nu v-ati deranjat sa-i rostiti numele si mai vorbiti de ziua de 1 Decembrie 1918. Va mai declarati si voi mari patrioti, v-ati temut sa nu deranjati ortodoxia??? Daca era un ortodox cu siguranta il aminteati. Ati sarbatorit degeaba aceasta zi……
Felicitari pentru comentariu.
Pe Hossu nu-l pot pesederiza. Iar Radu Moldovan dupa ce va trece pe la DNA va fi un ortodox fatalist.
La multi ani , Romania ! Din cand in cand mai scriu cate un comentariu cand ceva ma impresioneaza, pozitiv sau negativ. Azi mi-a placut o chestie si vreau sa o impartasesc. Nu imi place ingramadeala si de asta am urmarit parada din primul rand, pe strada Dornei . Nimeni nu s-a inghesuit, toata lumea a vazut defilarea . Dar nu asta vreau sa va spun, ci faptul ca printre cei de acolo am observat-o pe doamna Doris Moldovan, Era cu fiica dumneaei , povestea cu toata lumea .Mi-a placut pt ca nu s-a inghesuit cu sleahta de politicieni, a stat printre noi cei de rand si si-a luat fetita cu ea . Cu ce sunt politicienii mai presus incat sa stea cocotati pe scena ? Cu ce sunt ei mai speciali ca noi ? Gestul doamnei Moldovan este o bila alba pt dansa. In rest va doresc numai bine !
Bine Doris,daca nu te-a bagat nimeni in seama,te bagi singura.Asa e ai dreptate,e bine ca ti-ai luat fetita cu tine,dar cel putin la fel de bine era,daca nu-ti lasa-i si sotul pt.,,crocodili”,pacat de parintele Moldovan,care macar ti-a dat voie sa-i porti numele,desi nu meritai.PAREREA MEA.
Nea Ion , mai bine taci ! E post si din respect tac , dar spun doar ca va inselati . Aparentele insala, stiu ce vorbesc pt ca oarecum la un moment dat am suferit si eu din cauza ” activitatilor” parintelui. Doar ca e popa nu inseamna ca doamna e de vina ! Incetati sa vorbiti ca si cum ati fi a toate stiutori ! Iar pe mine cetateanul de rand chiar nu ma intereseaza ce face politicianul intre patru pereti , ma intereseaza sa faca lucruri pt noi cei care i-am votat.
Daca era la putere partidul dumneaei, Doris Moldovan era pe scena.
Vrajeala ieftina , exact asa a aparut si Basescu la parada , cu nepotul in brate …pfff… Acu cativa ani plesnea un copil de langa scena …pdl- istii astia sunt mai cameleoni decat insasi cameleonul ! Dar se pare ca vrajeala asta mai tine , la unii cetateni. La anul in campania electorala va aparea si Olteanu cu copilul ( Crinutei ) in brate , asta daca o fi printre noi , adica in libertate .
Dragi bistriteni,am participat astazi la festivitatea sus mentionata.A fost frig ,a fost frumos ,am stat pana la 6 seara,dar am o mare nedumerire:de ce o portie de fasole costa 10 lei pentru bistriteanul de rand si 0 lei pentru bistriteanul purtator de bon semnat de Radu Moldovan?Rog raspunsuri pertinente!Multumesc!
da, asta m-am mirat si eu. dar vezi tu ca …………..incilcite sint caile ….!!! si am mancat 3 portii. si dvs. ati dat 30 lei. nu e drept.
A fost o manifestare frumoasa, bine organizata, iar in ciuda vremii urate de astazi totul a iesit cat de bine se poate. Din tot evenimentul, singurul lucru care as dori sa se schimbe, in viitor, este innoirea (atat cat se poate) sau modernizarea parcului auto al armatei.
P.S. La partea cu fasolea, ce era criticata mai sus, nu pot spune nimic deoarece consider ca era pregatita, in principal, pentru cei care au posibilitati mai reduse material. In consecinta nu am fost pe la locul de servire a mancarii, cu atat mai mult cu cat riscam, din ce am inteles anterior, sa il intalnesc pe Raul Adrian care a mancat 3 portii (iar asta spune multe despre caracterul de fomist)