Actualitate

Ceremonie la Bistrița de Ziua Independenţei, Ziua Victoriei și Ziua Europei

Pentru a sărbători Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, la Bistrița, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș va avea loc un ceremonial militar și religios.

Ceremonia publică de luni 9 mai va începe la ora 11.00 și va cuprinde alocuțiuni, depunerea unei coroane de flori și defilarea gărzii de onoare.

* În 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu a rostit, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei și care a fost votat a doua zi, în plenul camerelor reunite. Anul trecut, în Parlament a fost adoptată o lege prin care 10 mai devine Ziua Independenței Naționale a României * În 9 mai 1945 s-a semnat, la Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial. Actul a fost semnat la ora 00.16, acesta fiind motivul pentru care aliaţii occidentali au marcat Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar țările din est au sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului în 9 mai. * Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene. Decizia susţinerii acestei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Etichete

6 comentarii

  • 8 Mai este Ziua Victoriei în Europa
    *
    Toata Europa sărbătorește Ziua Victoriei în Europa în data de 8 Mai înca din 1945. Doar câteva din țarile din orbita Moscovei mai sărbătoresc în zilele noastre Victoria sovietică, la data de 9 Mai impusa de Stalin.

    Dintre țările Uniunii Europene singura care marchează ziua victoriei in 9 Mai este Bulgaria, țară cu un președinte prorus și care în 1963 cerea să devină a 16 republica sovietică. După 1990 țările care și-au dorit sa scape din orbita Moscovei: Polonia, Cehia, Slovacia, Tarile Baltice, Ungaria au abandonat sărbătoarea comunista. Pana si Republica Moldova a marcat în anii trecuți Ziua Victoriei in Europa pe 8 Mai. Doar Romania si Bulgaria au rămas neclintite. Bulgaria din interes pro-rusesc, Romania din inerție, comoditate și multă prostie.
    Oare când o să renunțam la minciună și la reflexele comuniste și o să marcăm și noi Ziua Victoriei in Europa la 8 Mai, Ziua Europei la 9 Mai și Ziua Independenței în data de 10 Mai?
    **
    La 2 mai 1945 Helmuth Weidling a capitulat și a predat Berlinul necondiționat sovieticilor. Hitler se sinucisese în 30 Aprilie trupul lui Hitler fiind găsit de trupele sovietice și identificat folosind amprente dentare.

    La 7 mai 1945 la ora 02.41, la Reims, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa, Germania a capitulat fără condiţii. Actul a fost semnat de către generalul Alfred Jodl, şeful operaţiunilor Statului Major german. Generalul american Bedell-Smith, şeful Statului Major aliat, şi generalul Susloparov, şeful misiunii militare sovietice în Franţa, au contrasemat documentul, la fel ca şi generalul francez Sevez, invitat în ultimul minut să semneze ca martor.

    Semnarea actului capitulării l-a înfuriat pe Stalin care dorise o capitulare în capitala Reichului învins şi ocupat de Armata Roşie. De aceea s-a semnat un al doilea act al capitulării la scurtă vreme după ora 0:00 a zilei de 8 mai într-o suburbie a Berlinului. Ceremonia semnării a avut loc la sediul Statului Major al armatei sovietice într-o vila din Karlshorst, unde se află în zilele noastre Muzeul Rus de război. După ce mareșalul Jukov a deschis ceremonia, reprezentanții germani feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului amiralul von Friedeburg, din cadrul Kriegsmarine, şi generalul Stumpff pentru Luftwaffe au semnat Actul final al capitulării. Pentru Aliați au semnat mareşalul sovietic Jukov, în numele lui Stalin, şi mareşalul britanic Tedder, pentru Eisenhower. Generalul american Spaatz şi generalul francez Jean de Lattre de Tassigny au semnat ca martori.

    Atât instrumentul capitulării de la Reims cât și cel de la Berlin stipulau că forțele sub control german vor înceta orice operațiune la ora de 23.01 CET în data de 8 Mai. Datorită diferenţei de fus orar la Moscova era deja data de 9 Mai.Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva Germaniei fasciste pe 9 mai.

    La ora 15.00 a zilei de 8 mai, Truman, Churchill şi De Gaulle au anunţat oficial victoria. În 8 Mai 1945 în Paris, Londra și New York mulțimi uriașe de oameni sărbătoreau pe străzi Victoria. În Londra, un număr foarte mare de persoane s-au adunat în Piața Trafalgar și lângă Palatul Buckingham, unde regele George al VI-lea, regina Elisabeta și Winston Churchill au mers la balcon și au salutat mulțimea de oameni. În Statele Unite, președintele Harry Truman a „dedicat” victoria memoriei predecesorului său.
    ***

  • Sunt ani de zile de când transmit reprezentanților noștri politici, începând cu cei din Parlamentul României, că perpetuarea acestui fals istoric se face împotriva Adevărului și în dauna intereselor României.
    Există un proiect de lege pentru modificarea legii prin care 9 Mai este declarată zi a Victoriei. Deci, modificarea ar putea să fie făcută de azi pe mâine mai ales în condițiile în care coaliția de guvernare controlează peste 70% din voturile din parlament. Din prostie, din comoditate și posibil din unele simpatii ascunse pentru autocrația de la Moscova la unii, nu s-a făcut și nu se face nimic. Nici măcar unul din gureșii politicieni locali nu a vorbit despre asta de la tribuna Parlamentului.
    Republica Moldova a interzis imediat după 24 februarie utilizarea publică a literei V și a panglicii Sf. Gheorghe acestea fiind considerate mijloace de propagandă și manifestare a suportului pentru agresiunea rusă. Vom vedea, cu siguranță și provocări la Chișinău de 9 Mai.
    La Bistrița și în Romania vom avea și în acest an provocarea prostiei. Armata română va defila prin fața politicienilor locali și anul ăsta în același timp și în solidar cu armata lui Putin care va defila la Moscova, și posibil, la Mariopol. De data asta se va observa în toată lumea. E chiar mai mult decât prostie, e ticăloșie.

  • Bine ar fi sa sarbatorim cat mai repede si terminarea acestui razboi din tarile vecine, plus minus o zi conteaz mai putin, Toniuc nu te agita, pe Romania a mulso si Germania la fel de bine ca si Rusia, valori si bogatii au ajuns in ambele tabere, noi in principiu cu tot sapa si cu jalba-n protap !

  • Pentru corectitudine, Ziua Independentei de Stat a României este pe 10 mai, 1877. In urma contributiei semnificative
    din cadrul războiului ruso-turc (1877-1878), România îşi câstiga independenţa faţă de imperiul otoman. Astfel, pe 10 mai, 1877, Senatul ţării a votat proclamaţia de independenţă, care a fost aprobată în anul 1878 la Congresul de la Berlin. Confuzia vine din faptul că în timpul regimului comunist, atnci când se vorbea despre Independenţa României se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu rostit în Parlament la 9 mai 1877. Totusi, până la urmă în anul 2021 Parlamentul României a adoptat un proiect de lege prin care 10 Mai devine oficial Ziua Independenței Naționale a României, înlăturându-se orice confuzie.
    Prin urmare, ziua de 10 MAI, cunoscută si sub denumirea de „Ziua Regalităţii” are pentru România o triplă semnificatie, si anume: 1866- începutul domniei principelui Carol I; 1877- Independenţa de stat a României; 1881- transformarea ţării din principat în regat , când Carol I a fost încoronat Rege al României.
    Asadar, din 1866 până la venirea comunistilor la putere, mai exact în 1947, 10 mai a fost Ziua Naţională a României. Abia în anul 2015 Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care 10 Mai își câștiga statutul de sărbătoare natională.
    Prin urmare, mai degrabă ar trebui sărbătorită ziua de 10 mai, cu atât mai mult cu cât anul acesta pe 15 octombrie se împlinesc 100 de ani de la încoronarea suveranilor Romîniei Mari, Regele Ferdinand I si Regina Maria.

  • Foarte bun comentariul, domnule Remus! Buna ocazie, pentru a anunta ca, membrii Clubului Monarhistilor Bistriteni precum si simpatizanti ,participa in data de 10 Mai, la doua activitati cu suport special istoric si politic pentru tara! Omagiul adus Monarhiei pentru rolul insemnat in procesul modernizarii statului, pentru dobandirea Independentei , realizarea Unirii si apoi negocierea de exceptie la Conferinta de pace de la Paris(1919), 23 aug 1944 si de ce nu, lobby de exceptie a Casei Regale a Romaniei pentru intrarea in UE si NATO!! Vom depune flori, in jurul orei 14 ,la bustul M.S. Regelui Mihai I ! A doua activitate ,se va desfasura in Parcul Schullerwald incepand cu ora15, pana spre ora19, ca o adevarata sarbatoare, in mod decent , cu voie buna si aduceri aminte despre intalniri mai vechi sau mai noi ,avute de-a lungul timpului cu personalitati importante precum : M.S.Regele MihaiI si Regina Ana, M.S. Margareta Custodele Coroanei Regale, Alteta Sa Principele Radu, Alteta Sa Principele Nicolae, acad,A Sandulescu, Acad.Sorin Dumitrescu, Prof.dr.Adrian Marino,Prof. dr. A Gagea, Octavian Paler, Stelian Tanase, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Vartan Arachelian,Marius Oprea,Varujan Vosganian, Mircea Daneliuc, Prof.dr Alexandru Zub,Prof.dr. Ovidiu Pecican, Prof dr. T Nicoara, Cornel Jurj ,prof. dr.Liviu Zapartan, sculptorul Ingo Glass, prof. dr.E Constantinescu…..Asteptam sa ne intalnim, cu drag! Dr. M N Pop

  • ..in fiecare mare localitate din lume in fiecare an se comemoreaza holocaustul evidentiindu se atrocitatile ce nu vor mai fi permise…. cand la 2 pasi suntem contemporani cu aceleasi tip de crime ..concluza?
    FIINTEI UMANE II PLAC COMEMORARILE…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.