Actualitate Recomandări

Ceremonie la Bistrița de Ziua Națională a României

Miercuri 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Bistrița va avea loc un ceremonial militar și religios organizat de autoritățile locale.

Ceremonia se va desfășura în Piata Centrală și va începe la ora 11.00.


Evenimentul se va desfășura cu respectarea normelor impuse de legislația în vigoare la acel moment, a anunțat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

CNSU a emis o decizie prin care în municipiile reședință de județ ceremoniile de 1 Decembrie pot avea loc cu participarea a cel mult 200 de persoane (acces cu certificatul digital Covid-19) și respectarea măsurilor de protecție sanitară, iar Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens. Accesul populaţiei la ceremoniile organizate este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, portul măştii de protecţie şi respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.

6 comentarii

  • Daca numa 200 de persoane pot participa ii lasam pe oficiali sa se catere pe BINA , restul mergem la pesti si la cumparaturi.

  • BRAVOOO, d.na ANDREEA SIMISDEAN !!!
    Chiar așa este, din păcate!!!!!
    Atât îi interesează pe politicieni, în astfel de ZILE NAȚIONALE, în rest NIMIC !
    Ba, scuze: îi interesează EXCLUSIV bunastarea lor proprie, adică CIOLANUL !!!!
    Semnează: UN ROMÂN ADEVĂRAT !!!

  • Motto:
    „A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferințele veacurilor, purtate de un neam cu credință în Dumnezeu și cu nădejdea în dreptatea Lui”.
    (Iuliu Hossu- Declaraţia Unirii rostită la 1 decembrie 1918, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia)
    Bistritenii au fost participanti activi la actul istoric de înfăptuire, al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Astfel, la data de 29 octombrie 1918 s-a constituit Consiliul Național Român din Bistrița, care a stabilit delegatia din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD participantă la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, în următoarea componență:
    1) CERCUL BISTRITA:
    Dr. Gabriel Tripon, Bistrița;
    Dr. Dionisie Longin, Bistrița;
    Dr. Petre Poruțiu, Bistrița;
    Mihai Dorofteiu, Bistrița;
    Ioan Cotoc, Nușfalău.
    2) CERCUL NASAUD:
    Eliseu Dan, Borgosuseni;
    Ioan Păcurariu, Năsăud;
    Dr. Victor Onișor, Bistrița;
    Laurențiu Oanea, Rodna Veche;
    Ion Cătărig Zăgrean, Năsăud;
    Victor Motogna, Mocod;
    Valer Vârtic, Mocod.
    La biserica românească din actuala Piata Unirii s-au sfințit credenționalele și steagul bistrițenilor prezenți la Alba Iulia.
    Cu toate astea, Bistrița nu are un monument evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 când s-a înfăptuit „România Mare, una și nedespărțită”.
    Desi Primăria Bistrița a promis la inceputul anului 2018, realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918,care să fie dezvelit în Piața Unirii cu prilejul CENTENARULUI, acest lucru nu s-a materializat. De aceea, ar trebui ca un MONUMENT AL UNIRII să fie realizat macar până pe 15 octombrie 2022, când se implinesc 100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari- Regele Ferdinand si Regina Maria. Având in vedere ca Piata Unirii din Bistrita este de dimensiuni reduse ca suprafata, acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc placat cu marmură cu înaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
    Pe trei dintre laturile obeliscului se vor putea amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latură să fie trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, dând astfel o personalizare a monumentului pentru Bistrita .
    De asemenea, pe soclul monumentului se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .

    • Liviu, la biserica greco-catolică s-au sfințit credenționalele. Desigur, greco-catolicii erau români și aproape toti romanii din Bistrita erau greco-catolicii pana de 1 Decembrie 1948 cand au devenit dusmani ai poporului, au fost scoși în afara legii și biserica lor a fost confiscată de Statul comunist. Nu e un motiv totuși ca în anul 2021 să ascundem adevărul. La 1918 Biserica din Piața Unirii era greco-catolică. Din respect pentru cei pe care pretindem că-i cinstim, să-i spunem așa cum se numea!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS