Actualitate

Ceremonie la Bistrița de Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății

Cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, în Piața Petru Rareș din Bistrița, la Monumentul Revoluției dezvelit anul trecut în fața Palatului Administrativ (foto), va avea loc o ceremonie militară și religioasă.

Evenimentul de marți 22 decembrie, ora 12.00, va cuprinde: slujba de pomenire a eroilor, alocuțiuni, depunerea unei coroane de flori în semn de pioasă aducere aminte.

Cu o zi înainte, luni 21 decembrie, de la ora 09.00, se va desfășura o ceremonie de depunere a unei coroane în semn de aducere aminte la Monumentul Eroului Martir Sabău Ioan, în cimitirul localității Brăteni din comuna Sânmihaiu de Câmpie.

Activitățile organizate de autorități se vor desfășura cu respectarea normelor impuse de legislația referitoare la starea de alertă.

Conform Hotărârii CNSU, activităţile organizate în spaţii deschise, cu ocazia comemorării eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, sunt permise cu participarea a cel mult 100 persoane şi respectarea următoarelor măsuri de protecţie sanitară: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii; dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară activitatea; menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

31 de ani de la Revoluție

Protestele, luptele de stradă şi demonstraţiile din decembrie 1989 au dus la sfârşitul regimului comunist din România. Bistriţa s-a numărat printre ultimele oraşe în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au efectuat vizite de lucru. În 16 octombrie, cei doi au participat la un miting popular care a avut loc în faţa Comitetului Judeţean de Partid. În 22 decembrie, la Bistriţa, coloane de muncitori din zona industrială au mărşăluit până în faţa actualului Palat Administrativ, unde s-au strâns mii de oameni. Liderii demonstranţilor au urcat în balcon şi au adresat, prin portavoce, discursuri mulţimii strânse în stradă. Din fericire, la Bistriţa nu s-a tras şi nu au existat victime. Au murit însă bistriţeni în alte oraşe, unde manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge. Tinerii Cristian Remus Bucur şi Ioan Sabău şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor dintre forţele de represiune şi manifestanţi, primul la Bucureşti, unde era student al Academiei Tehnice Militare, cel de-al doilea la Cluj-Napoca, unde urma facultatea.

19 comentarii

  • Din cuvantarea tovarasului Nicolae Ceausescu la Bistrita. ( unii doresc ca socialismul si comunismul sa dispara. Eu le transmit ca atunci cand PLOPUL va face PERE si RICHITA MICSUNELE atunci va disparea comunismul ) Cine isi mai aminteste aceste vorbe ?

  • La Timisoara preotii au incuiat usile bisericii ca nu cumva revolutionarii sa se ascunda in biserica. Ei au crezut in biserica dar preotii n-au crezut in revolutionari si au murit impuscati pe treptele catedralei. Sa fi fost preotii securisti???
    Asa este!! Tot comunistii conduc tara asta. Justitia e plina de slugile comuniste.
    Poporul a avut o sansa cu Coposu si Ratiu dar l-au preferat pe Iliescu si Roman.

    • Din marturisirile ofiterului de Securitate, responsabil pentru controlul bisericilor din judetul Timis, se stie, ca 92% din preotii ortodocsi din judetul Timis au fost informatori ai Securitatii. Oare in celelalte judete procentajul sa fi fost mai mic? Bistritenii bastinasi, stiu exact, cine au fost cozile de topor la Bistrita!
      Dupa ce armata a tras in demonstranti la Timisoara, Patriarhul BOR, Teoctist, i-a trimis o telegrama de loialitate tovarasului Ceausescu, in care condamna actele „huliganilor” de la Timisoara.
      Cand s-a aratat in public prima data dupa Revolutie la Bucuresti , la inceputul anului 1990, Teoctist a fost intampinat de studenti cu sloganul: Teoctist-anticrist!

    • Din presa vremii rezulta ca Ilie Sîrbu, tatăl fostei europarlamentare Daciana Sîrbu şi socrul lui Victor Ponta a fost cel care a închis şi a baricadat uşile Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Timişoara.
      În timpul evenimentelor sîngeroase de la Timişoara din decembrie 1989, fără a avea sarcini în acest sens, din pur exces de zel, numitul Sîrbu Ilie a raportat, de mai multe ori pe zi, legăturii sale operative ierarhic superioare din Centrul de Informaţii Externe tot ce afla şi avea în raza vizuală de observaţie din perimetrul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe. În data de 17 decembrie 1989, cînd, la ordinul şi exemplul personal al generalului Chiţac Mihai din Ministerul Apărării Naţionale, a fost declanşat foc de arme automate asupra populaţiei civile din Piaţa Catedralei, mulţimea s-a retras să se adăpostească în catedrală. Din propria iniţiativă, consilierul Mitropoliei, Sîrbu Ilie, a închis şi a baricadat uşile catedralei astfel că mai mulţi oameni, care au încercat şi au sperat să se salveze în catedrală, au căzut seceraţi de gloanţe, înregistrîndu-se şase morţi şi zeci de răniţi.
      Vezi: https://www.stareapresei.ro/ilie-sarbu-nume-conspirativ-de-securist-ovidiu-marinescu/

  • Revoluția Română din Decembrie 1989, reprezintă un eveniment crucial in istoria contemporană a României, la care bistrițenii au fost participanti activi . Incă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989, au iesit in fata fostului comitet judetean PCR, din piata Petru Rares peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială, riscându-si viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, sau dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Aici a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, in frunte cu prefectul Ovidiu Frent au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului, inainte de a sti ce vor să pună in locul ei. Ba mai mult prefectul, Frent a afirmat că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță. După mintea lui nici Catedrala Mântuirii Neamului, nu ar avea ce să caute in curtea Casei Poporului din Bucuresti. Este vorba de ignoranta din capul prefectului, dat fiind faptul ca troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Asadar, prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Prin urmare , afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita.Din contra, in caz concret, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Române din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri si marcând momentul cand Romania a parasit „drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe „drumul democratiei”. De aceea, este necesar ca troita sa fie adusa inapoi, in Piața Petru Rareș, asa cum solicita cetatenii indignati de nesabuinta mutarii ei in cimitir. Pe de alta parte, inainte de 1989 comunistii au ridicat un bloc in coasta Bisericii din Piata Unirii, pentru că Nicolae Ceaușescu nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, dar se pare că nici neocomunistii de azi nu suportă să vadă crucea. Anul trecut, in decembrie, 2019 la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, in locul troitei din Piata Petru Rares, a fost dezvelit un PIETROI ascuns între boschetii din fata Prefecturii, care nu poate inlocui CRUCEA. De aceea, “boschetarii” administratiei locale trebuie sa aducă înapoi troita în fata Prefecturii fiindcă ea reprezentă un semn că Revolutia Română a biruit în primul rând cu ajutorul crucii.

    • Revolutia nu se defineste printr-o victorie a Bisericii.
      In fond o dictatura a unor idei, inlocuita cu o alta..care isi consolideaza Puterea la niveluri locale regionale si politice, inmultind exponential locurile de cult, utilizand toate mijloacele moderne de marketing pentru a transforma o populatie de oameni in dependente la un sistem centralizat.
      Revolutia a avut loc pentru a exprima ideea de libertate individuala.
      Libertatea de a gandi diferit, crede, actiona conform propriilor crezuri intr-un spatiu civilizat care ar permite manifestarea diversitatii opiniilor , trairilor.
      Libertatea in sine, e absenta unui monopol de gandire rigid impus de sisteme care pun pe primul rang captivarea opiniei publice intr-un discurs monoton, nivelant. E puterea fiecaruia de a fi ceea ce vrea sa fie in societate, desigur in limitele unei convietuiri colective care exclud violenta, furtul etc.
      Crucea, religia vor disparea, incet incetisor, probabil dnii nu-si dau seama dar televiziunile si serialele americane au facut in fundal toata munca ,.a fost inlocuita cu cultul produselor, mai degraba consumatorul cetatean va petrece 1 ceas sa caute cel mai bun pret pentru televizorul lui, decat sa mearga dumnica la biserica. E oarecum trist, pentru ca biserica asigura spatiul pentru socializare, despre asta era vorba. Dar si mai trist e ca nu exista spatiile comunitare care ofera mai multe avantaje decat cultivarea unei atitudini inchise, obedienta sociala, in fond marirea decalajului intre ceea ce se intampla in lume si ceea ce se intampla local. Biserica ca sa supravietuiasca va trebui sa se adapteze sa depaseasca criza asta de identitate. Vaticanul a inceput sa accepte idei, sa faca pasi intr-o directie de modernizare. La noi..biserica e un vector negativ. De la cultivarea reticentei fata de solutiile altora in pandemie pana la negarea unei realitati.
      Dar stiti ceva, poate asa si trebuie, e necesara pastrarea unui pol de diversitate.
      Daca am gandi cu totii la fel, lumea ar fi mai saraca.

    • corect ce spui….dara asta s-a intamplat in romania
      CUM COMENTEZI COINCIDENTA CADERII REGIMURILOR COMUNISTE DIN TARILE ESTICE in aceeasi perioada?
      s-a sculat patriotismul la toti in aceeasi zi?
      DE CE NU AU IESIT BISTRITENII IN FATA COMITEULUI JUDETEAN IN FRUNTE CU BALAN IN 16 OCTOMBRIE 1989 SA CEARA ABDICAREA LUI CEAUSESCU?

  • In legătură cu mutarea Troitei Revolutiei din Piata Petru Rares în cimitirul municipal, în decembrie, 2019 , trebuie presupus ca s-a facut cu stirea evlaviosului Radu Moldovan , crezând că îl poate păcăli pe Dumnezeu, desi ca un laș el nu a suflat nimic despre această blasfemie. De data asta, l-a scos în fată pe prefectul de atunci Ovidiu Frent, care a spus o mare prostie, cum că Piata Petru Rares nu era un loc potrivit pentru troita revolutiei. Evident toată lumea stie că, Piata Petru Rares este singurul loc din Bistrita care are legătură cu revolutia din decembrie, 1989. De aceea, prefectul Ovidiu Frent a încasat bobârnacul din partea societătii civile .

  • Toti IMPOSTORII scriu aici si se mai dau si istorici priceputi si analisti politici. Dar va intreb , unde ati fost dragilor anul trecut cand soc. civila fostii participanti la marele miting din 22 dec de la B-ta au organizat si i-au rugat pe marii patrioti din Bistrita de astazi sa vina sa refaca in semn de pios omagiu traseul parcurs de muncitorii bistriteni care v-au redat voua libertatea. Din 80.000 de locuitori doar o manuta de oameni au avut sufletul mare si s-au gandit la poporul si eroii neamului de atunci.Si- au asumat atunci bietii oameni un risc urias. O gramada de armata era cu glontul pe teava. DUMNEZEU a facut in asa fel ca nu s-a auzit un foc de arma tras. Ciocul mic si sa iasa la interval acel postac care a fost acum 31 de ani in strada si a urlat la sistemul comunist. Eu dorm cu capul pe perina cu sufletul implinit fata de aceasta cauza.

  • Mai oameni buni….Voi sunteti imbecili?
    in urma cu 10 ani a fost Primavara araba….dati pe wikipendia si va explica ca la prosti ce a fost atunci…. Stirile din Romania de atunci au fost foarte clare…. culmea…IDENTICE CU CEA FOST IN EUROPA DE EST IN ANII 90
    Despre ce vorbim?
    Suntem doar niste marionete….
    Miortita e copil mic…pentru marile puteri… A FOST O REIMPARTIRE A LUMII DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC
    Si voi inca credeti CA ATI FOST PATRIOTI…asai?
    patriotii….p…..wlii

  • Draga d-le Balan , au strigat sute de oameni , intai timid , au strgat , ce ne spuneau unii care stiau ce trebuie strigat , adica : LIBERTATE , LIBERTATE.Eram ca o turma! Eram cu sotia in primele randuri ale coloanei.Apoi , inainte cu 100 de m de unitatea militara tot asa , cineva a strigat :Sa ingenunchem si sa zicem Tatal Nostru.A fost un moment de cumpana intrucat soldatii cu arma la picior erau in fata noastra.A durat cateva minute , timp in care am stat pe loc si ne temeam unii de altii.Cred ca la Timisoara si la Cluj soldatii au tras si la ordin dar si de frica . Dupa cateva minute de confruntare „din priviri”soldatii au primit ordin sa intre in cazarma.Dupa aceste momente oamenii au prins curaj si in afara de lozinca „libertate” au aparut ca prin magie tot felul de lozinci „JOS DICTATORUL” ,” JOS CEAUSESCU” , lozinci probabil aduse de unii „specialisti” , infiltrati , cred astazi , printre noi .In acelasi timp au aparut si poeti spontani.Unul dintre ei , coleg la Intreprinderea Mecanica Bistrita (MEBIS , ca marca ) striga cat putea:Mai cismar din Scornicesti/Aia mea sa o b….ti !s.a.m.d.Eu strigam toate lozincile , in afara de „Jos Ceausescu”…Trecand pe langa blocuri strigam lozica ”DACA VA PASA , NU STATI IN CASA ” si „VENITI CU NOI!”. Unii pe care-i strigam pe nume intrau in apartamente ca sa nu stie nimeni ca ne sunt prieteni sau rude.Asa de mare era teama.Ajunsi in piata m-am gandit cu sotia sa stam aproape de „Coronita” , astfel incat sa putem fugi printre blocurile din spatele Postei Noi , cum se numea pe-atunci, desigur daca se impute treaba. Dupa cateva zile am aflat cu stupoare ca la subsolul de la „Coronita” erau instalate doua mitraliere.Deci nu stateam deloc unde trebuia.Am stat acolo pana cand colonelul Palaghianu care raspundea de garzile patriotice mi-a spus ca Ceausescu a plecat din CC iar el merge la fabrica sa nu se fure armamentul.Cand am ajuns acasa l-am vazut pe Dinescu si pe Caramitru care ne spunea ca „Revolutia a invins”Dupa asta am facut patrule (inarmate cu bote…) sa aparam cuceririle revolutiei (printre altele: sa ne aparam locurile de munca , sa nu arunce , „elementele ostile”in aer Fabrica de Oxigen , ca distruge tot orasul etc.) Am stat asa vreo trei zile „aparand revolutia” pana intr-o zi cand directorul Fiscuteanu Tiberiu ne-a zis mie si la inca cativa „mari revolutionari” ca el merge acasa intrucat a aparut deja noua nomenclatura , personificata prin „Sapporo” care sta in fotoliul primului secretar…Asa ca am plecat rand pe rand acasa , fiecare la casa lui.In acele zile am infiintat sindicatul liber al fabricii , dupa modelul Solidaritatea, cum s-ar zice azi , am fost membru fondator.Dupa o saptamana m-am lasat de acel sindicat care era liber la fel ca toate ziarele care se declarau libere.Nu era pentru mine…N-am cerut niciodata certificat de revolutionar.As fi putut obtine un lot de teren , as fi putut obtine alte favoruri.Acum cand scriu , ma gandesc cu nostalgie la acele zile.Ce tanar si naiv eram.

  • Chiar dacă in decembrie, 1989 la Bistrița a fost o mișcare de protest spontană, iar în oraș nu s-a tras nicun foc de armă, o serie de luptători „anti-comunisti” dețin certificate de revoluționari, care le atestă „faptele de curaj” de care au dat dovadă în revolutia din 1989. In prezent Bistrița mai are doar 3 revoluționari, după modificărle aduse legii: George Avram, Ioan Bența și Ioan Blaga. Acestia au obtinut acest titlu în urma unui scenariu fals, prin care cei 3 ar fi fost la baricada din București din 21 decembrie, după care ar fi venit la Bistrița să pornească iureșul demonstratiei pornit din Zona Industrială. In legatura cu falsul, Ioan Bența a facut public un auto-denunț dupa care D.N.A a intrat pe fir, intocmind un dosar penal. Conform denuntului, George Avram ar fi făcut uz de fals pentru obținerea certificatului de „revoluționar cu rol determinant”. Avram e singurul care neagă acuzațiile. Dosarul este în cercetare. Până la pronuntarea instantei de judecată cei trei „revolutionari ” beneficiază de avantajele conferite de statutul lor de „revoluționar cu rol determinant”.
    Reamintim că la sfârșitul lunii februarie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind conferirea titlului de „Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Luptator cu Rol Determinant” pentru aproape 1.700 de persoane. Miza consta in indemnizația de 2.200 de lei pe lună, care se acordă indiferent de starea materială a acestora.
    Si totusi, Bistrița are revolutionarii ei autentici în cadrul Revoluției din decembrie 1989.
    Intre acestia se numara fostul subprefect Ovidiu Frenț revolutionarul care si-a riscat viata, in , aflandu-se pe strazile din Timisoara in zilele fierbinti din decembrie ’89.
    De asemenea, nu trebuie uitati adevaratii eroi bistriteni : Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara.
    Vezi: http://www.presidency.ro/files/userfiles/anexa_decret_revolutionari.pdf

  • Ziua de 21 decembrie 1989 semnifică începutul Revoluţiei Române la Bucureşti, după ce Timisoara a fost declarat oras liber de comunism pe 20 decembrie, 1989.
    De asemenea, LEGEA Nr. 198 din 7 noiembrie 2011 prevede declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, precum şi a zilei de 21 DECEMBRIE, drept Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România. Conform legii, autorităţile publice centrale şi locale vor organiza activităţi festive pentru marcarea acestor evenimente.
    In acest sens si la Bistrița a fost ridicat „Monumentul Comemorării Victimelor Comunismului” în parcul de lângă blocul Lamă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.