Elevii care învață să devină bucătari la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița au învățat, de la chef Nina Rus, secretele preparării păstrăvului și rețeta cu care invitata la lor la atelierul ”Gătește cu un chef!” a câștigat medalia de aur la un concurs din Coreea de Sud.
Chef Nina Rus de la Păstrăvăria Rin a fost invitata de azi a școlii la atelierul ”Gătește cu un chef!”, organizat în cadrul proiectului ”Drag de meseria mea”, finanțat cu fonduri europene.
”Pregătim păstrăv folosind două tehnici. Una dintre ele este poșarea, cea mai veche tehnică de gătire, care este și cea mai sănătoasă. Se face la 78-80 de grade, fie în apă condimentată, fie în lapte, fie în vin, însă lichidul nu are voie să clocotească. Peștele se scufundă în lapte pe care o să-l aromatizăm cu salvie și cu piper roz. Facem și o emulsie cu piper roz, cimbru și usturoi pentru peștele pe care îl pregătim la tigaie și îl aromatizăm cu această emulsie. Mai facem un piure de păstârnac cu vanilie, cu mascarpone și puțin lime. Mai facem și un sos de citrice cu capere, cu miere și cu coriandru, un ingredient care nu lipsește din bucătăria mea. Vom face și ceva crocant ca să nu avem numai cremozitate în farfurie, un cips de păstrârnac”, ne-a spus chef Nina Rus care a început lecția de gătit cu filetarea peștelui și cu extragerea tuturor oaselor din fiecare bucată.
”Mă bucur foarte mult că am acceptat invitația doamnei directoare Codruța Drăgan să țin un atelier aici, la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, o școală cu un atelier de bucătărie foarte dotat. Am fost în multe școli și licee, dar nu am văzut așa ceva în țară. Vreau să-i felicit pe elevi că au ales această meserie care este foarte grea care îți aduce multă bucurie și satisfacție atunci când îți reușește un preparat într-un concurs. Am filetat un păstrăv demonstrativ, iar ei au lucrat foarte bine și au filetat 30 de păstrăvi. E prima oară când o fac, dar au prins imediat tehnica. Îi felicit!”, a spus chef Nina Rus.
”În fiecare săptămână invităm chefi, ospătari și bucătari, astfel încât elevii să învețe ca să prindă drag de meserie și să o profeseze aici și nu în altă parte. Avem toate condițiile, de un an de zile am intrat practic într-o școală nouă, cu trei ateliere dedicate alimentației publice și organizând astfel de activități am văzut că le place mult copiilor.”, a spus prof. Codruța Drăgan, directorul Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița, potrivit căreia prin proiectul ”Drag de meseria mea”, cu o durată de trei ani și o valoare de circa 500.000 de euro, elevii fac stagii de pregătire practică la agenți economici și sunt remunerați pentru această activitate.
Până acum, au mai fost organizate ateliere de pregătit dulciuri și de preparat cafea, ne-a spus Florentina Buricea, profesor de instruire practică la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița.
👏🏻👏🏻👍🏻
Teoria , ca teoria…da practica ne “omoara” ! Cu siguranta , d-na N. Rus e in “alimentul” ei , il are in ADN! Din pacate , (din ce se vede in poza) , doar doua domnisoare par interesate , celelate inclina spre alte “arte”. Altfel , sper sa ajung si in anul acesta pe la Romuli si Dealul Stefanitei , sa revad casa si fantana din deal , sa admir maiestoasa linie ferata facuta de “pleava societatii” , doar cu tarnacopul , roaba si lopata si sa mananc un pastrav cu mamaliga…
Ce copii frumoși și dedicați!
E o plăcere să citești știri pozitive, care-ți transmit o stare “de bine”,
Uite mai,că tinerii pot și vor ! 👏🙏