”Am rămas buimac când am auzit că trăim în Bangladesh, că orașul nostru este plin de ”pușcării”. Faptul că în urmă cu mulți ani părinții, împreună cu conducerea școlilor din oraș, au luat decizia de a asigura paza unităților școlare a plecat de la o realitate tristă. Foarte mulți elevi au suferit agresiuni fizice sau verbale în incinta școlilor si în imediata vecinătate. Au fost mulți copii loviți sau terorizați poate și de colegi, dar în special de indivizi certați cu legea. Multora li se pecepea „taxă de protecție ca să nu fie bătuți. Din aceste motive s-a apelat la „gardieni” (agenți de pază angajați la firme acreditate să asigure paza bunurilor și persoanelor). Când s-a pus problema plății, directorii școlilor au ridicat din umeri, nu au în buget bani pentru așa ceva. Și ca în nenumărate alte situații (zugrăvit clasele, reparat mobilierul, achiziționat material didactic, etc.) părinții, de musai ca de voie bună, au scos bani din buzunar”, spune președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji, într-un material intitulat ”Cum să dai cu dreptu-n stângu’ și să-ți dai autogol”.
Chereji spune că ”situația aceasta dăinuie dinainte ca dl. Crețu Ovidiu sa fie ales primar”: ”Acum, la sfârșitul celui de-al doilea mandat de primar, dl. Crețu constată că orașul pe care îl conduce de aproape 8 ani are similitudini cu un oraș din Bangladesh și că școlile din oraș sunt ca niște pușcării. Toate ar fi fost în regulă dacă nu am fi promovat, prin inițiativă cetățenească, un proiect de hotărâre a Consiliului Local privind asigurarea pazei școlilor de către Poliția Locală (iar dacă efectivele nu permit preluarea pazei școlilor în totalitate, atunci agenții de pază de la firme specializate să fie plătiți de la bugetul local). Când este vorba de bani, să nu cuteze nimeni să propună altceva decât dorește primarul. Propunerea ca paza unităților școlare să fie preluată la bugetul local am făcut-o la dezbaterea publică privind bugetul pentru 2015 și am revenit și la dezbaterea din 2016. Anul acesta am indicat și sursele de unde poate fi plătiți gardienii. Am făcut și propunerea ca, în timp, să se treacă la un sistem modern de pază, cu camere de luat vederi conectate la un dispecerat unic pe oraș, al Poliției Locale, iar în cazul în care se observă un pericol potențial la una dintre școlile din oraș să existe un echipaj de intervenție rapidă care să rezolve situația. Această propunere am făcut-o și din considerentul că in bugetul pentru 2016 sunt prevăzuți bani pentru camere de luat vederi, dar nu consider normal să transformăm directorii de grădinițe sau școli sau alte cadre didactice în supraveghetori ai camerelor de filmat”.
”Nu am primit niciun răspuns cu prilejul dezbaterii publice din 28 ianuarie 2016, dar nici nu am auzit de la dl. primar să ne spună că paza cu gardieni este anacronică, că seamănă cu situația dintr-o țară înapoiată, de lumea a treia, nu cu ceea ce ar trebui să fie într-un oraș european. Oare dl. primar, în calitate de președinte CLOP (Comisia locală de ordine publică) nu trebuia să ia măsurile de interzicere a aceste practici „înjositoare” pentru un oraș european (cum îi place să spună)? Opt ani, mari și lați ne-am dat europeni, dar în oraș aveam școli-pușcării ca-n Bangladesh! Acum, dacă am „cutezat” să venim cu altă idee decât a lui, iese la atac și, ca-n fotbal, își dă autogol. Păi domnule primar, 8 ani de zile nu a fost nici o problemă să funcționeze gardieni la școli pentru că erau plătiți de părinți. Caracterul de lume a treia a pazei cu gardieni l-ați constatat numai când vrem să spunem STOP acestei practici (asta chiar demnă de lumea a treia, de Bangladesh sau orice altă țară înapoiată) să punem oamenii să tot plătească, iar așa zisa administrație (de fapt autocrație) locală să toace banii pe prostii inutile comunității. Sunt convins că cetățenii orașului au văzut adevărata față a primarului și vor susține proiectul de hotărâre cu mai multă convingere. Nimeni nu l-a pus să-și bage autogol. Dar vorba aceea, fiecare pasăre pe limba ei piere!”, a comentat Chereji.
Vai domnul Chereji ce rau ai mai ajuns toate le prezinti dea indoaselea faci ce faci si prezinti lucrurile de asa maniera incit sa nu te mai intelegi numai dumneata.Poate ne prezinti ce ai facut in scurtul tau mandat de primar .Dar te rog sa fii sincer sa nu dezinformezi ca sa nu spun sa nu minti ,hai spune ce lucruri ai realizat ca primar in Bistrita ca ai avut aceasta calitate.
Dute cici angajat pmb si te culca, dar 8 ani cu fonduri europene si lucruri de mantuiala. Cine te crezi sa ai un asfel de comportament?
Dar tu cine te crezi sa-i certi parerea Ceciliei ? Pe cine ridici in slavi ? Pe un „anonim ” aparut acum in prag de alegeri si caruia ii spuneau altii cat poate duce ( paharele ) , la streaptease la Bodea , si acolo ii spuneau altii cat sa bea ! Gandeste-te ce marioneta era daca avea si o functie publica ? 🙂 …vai …vai…
Nu te stradui sa-mi raspunzi sau sa ma jignesti ca ma lasa rece de la o asfel de persoana. Omul asta a facut ceva ce se putea face doar cu bani de la buget si mai presus de orice are bun simt, nu este si nu a fost un infumurat si arogant.
Vreau reluarea cand si-a dat autogol. Poate sa imi spuna cineva in care minut s-a intamplat ? In repriza a doua ?
Domnule flavius altceva dacat sloganul bodiu mai aveti in repertoriu? S-au crezi ca cei pe care ii aperi sunt mai buni? Dar ce se intampla la pmb esti la curent sau esti implicat?. Nu-l mania pe dumnezeu ca s-ar putea sa nu fie bine.
Din cauza lipsei de competenta nu se leaga la cap primarul Cretu cu asigurarea securitatii in scoli . Nu are cu ce si nici cu cine . Si-a angajat in Politia Locala niste incompetenti obedienti , de la seful Frandes Florin si pana la ultimul agent . Cu astia nu poti face nimic , eventual sa inventezi tepe prin sensurile giratorii .
Apropo de Politia Locala : bugetul lor pe anul trecut a fost de 55 de miliarde de lei vechi , iar eficienta ZERO BARAT . Astia sunt cea mai inutila institutie posibila si ar trebui desfiintati , pentru ca nu fac altceva decat sa polueze aerul in oras cand se dau cu masinile degeaba .
Respectarea unor reguli, norme principi de conviețuire, nu poate fi obiectul unor firme de pază. Activitatea de pază este reglementată și acceptată să fie desfășurată de firme private. Extrapolarea activității de pază peste cea de aplicare a normelor legale, transformă aceste firme de pază în miliții. Normele impuse pot fi chiar legale, doar poliția are, în legislația noastră, dreptul de-a le impune și veghea la buna lor aplicare. Acolo unde democrația este la loc de cinste, poliția doar constată neregula, șeriful sau judecătorul pedepsește. La noi firmele de pază ajung să facă legea și aceasta datorită incompetenței politicienilor. Atât vreme cât din delicvență se poate câștiga aceasta se va extinde, poliție este singura în măsură să o limiteze, niciodată firmele de pază.
Un Stat independent nu poate avea decât o singură coordonare a poliției, o singură armată. Dorința de a se impune a voinței administrative a politicienilor a generat unitățile de gardieni publici. Slăbirea Statului de drept a permis și înființarea unei poliții, zis locale, ce este la dispoziția primarului și după cum se vede nici nu se vrea să fie o poliție a locuitorilor, al contribuabililor, ei dacă au nevoie de ordine și siguranță pentru copiii lor, să caute bani în buzunare și să plătească.