Social

Cifra de afaceri a firmelor din industria județului a scăzut în primele 10 luni

Producţia industrială a judeţului s-a situat în luna octombrie a.c. cu 9,9% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului precedent, arată datele Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

Faţă de luna anterioară producția a scăzut cu 4,3%. În perioada ianuarie-octombrie a anului curent producția industrială a scăzut cu 4,2% față de aceeași perioadă din anul trecut.


În luna octombrie 2019 s-au înregistrat creșteri față de luna corespunzătoare a anului trecut în următoarele activități: industria metalurgică (4,1%), industria alimentară (3,4%) și fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (0,8%).

Scăderi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au înregistrat activităţile: fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (-26,3%), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (-20,1%), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (-13,2%), fabricarea produselor textile (-10,9%), fabricarea echipamentelor electrice (-2,3%) și fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.(-2,0%).

Comparativ cu luna precedentă s-au înregistrat creșteri ale producției industriale în următoarele domenii: fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (37,7%), fabricarea echipamentelor electrice (15,1%), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (7,8%), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (6,7%), industria alimentară (4,3%), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (3,1%), industria metalurgică (2,0%) și fabricarea produselor textile (0,5%).

Scădere faţă de luna precedentă s-a înregistrat la fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (-28,1%).

Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna octombrie a.c. cu 6,1% faţă luna corespunzătoare a anului anterior. Comparativ cu luna precedentă s-a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 6,6%.

În perioada 1.01-31.10.2019 cifra de afaceri a scăzut cu 5,5% față de aceeași perioadă din anul precedent.

Aproape jumătate din cifra de afaceri (44,3%) realizată în industrie în luna octombrie a anului curent a fost realizată din livrări interne. Din totalul cifrei de afaceri realizată din exporturi (55,7%) cea mai mare parte (93,1%) a fost realizată în zona Euro.

Agenţii economici cu sediul în judeţ au realizat în luna august 2019 exporturi în valoare de 44122 mii euro, cu 22,2% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior şi cu 23,7% sub nivelul lunii precedente. Distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului în perioada ianuarie-august a anului este următoarea: Germania (40,7%), Italia (20,6%), Franța (7,6%), Ungaria (6,5%), Austria (3,4%) și Republica Moldova (2,7%).

Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna august 2019 de 37689 mii euro, cu 20,9% mai mic comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a scăzut cu 25,2%. Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului în perioada 01.01-31.08.2019 este următoarea: Germania (21,9%), Italia (13,6%), China (9,6%), Turcia (9,3%), Ungaria (9,0%), Austria (5,0%), Polonia (4,1%) şi Republica Moldova (3,4%).

Soldul balanței comerțului exterior în luna august 2019 a fost pozitiv (6433 mii euro).

Etichete

4 comentarii

  • Las’ ca vin vietnamezii si indienii si ne scot din rahat, noroc cu ei. Daca au si salarii mai mari ca si ale romanilor atunci ei sunt baza. Vom devenii o natie inchisa la culoare ca romanii pleaca dupa salarii mai mari.

  • La noi prioritatea au fost slugile psdului,pensionarii nevinovati si bugetarii dependenti de salariile ciumei rosii.Inflatia a aratat adevarata putere de crestere a veniturilor celor de la stat,adica zero!!Industria,privatii,adevaratii aducatori de plus valoare sunt praf datorita cresterii salariilor, pretului energiei si pretentiilor unui stat corupt si incompetent!!Nu pot sa tac si sa accept aceasta ciuma rosie care ne va duce in prapastie!!Efectiv nu -i intereseaza ce se intampla cu adevarat in economie,sant in opozitie si nu pot sa-si ia ghearele de pe tara pana nu o scufunda definitiv!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS