Preotul catolic Kiss Attila din Rodna, campion mondial la atelaj canin la categoria B1 şase câini, vicecampion european de mai multe ori, având la activ multe concursuri câştigate la nivel naţional şi internaţional, a relatat de unde provine pasiunea sa pentru acest sport şi a divulgat câteva lucruri mai puţin cunoscute despre câinii care trag sania sa.
Kiss Attila, care împlineşte în decembrie vârsta de 40 de ani, este preot catolic la Rodna din 2011, însă pasiunea sa pentru câinii din rasa Husky Siberian este mult mai veche. În 2004, când a fost hirotonit preot, a vrut să-i ducă mamei sale rămasă singură un animal de companie. Aşa că a ales câinele originar din Siberia, „agil, alert, inteligent și prietenos”, cum e descris de specialişti. I-a plăcut atât de tare, încât a dorit să aibă şi el unul.
„Am fost repartizat la Reghin, unde am fost preot doi ani, şi acolo l-am purtat la şcoală. Ştia să stea lângă mine, altceva nu ştia. Apoi am fost repartizat într-o localitate la 12 km de Miercurea Ciuc şi acolo aveam o filială în munţi. Când o luam spre munte am aflat că şi acolo sunt câini din această rasă. Şi aşa l-am cunoscut pe un domn care mi-a donat un câine chiar dresat, însă era bătrân. El m-a îndemnat să încerc sportul cu atelaj canin. A venit iarna, m-am dus la filială (cu atelajul -n.r.) şi era un drum de 16 km pe care l-am făcut în 6-8 ore. Acum 9 km, îi fac în 20 de minute. Apoi am văzut că ceva nu este în regulă”, a relatat părintele Kiss Attila.
Uremătorul său câine a fost unul cu carte de origine, pe care l-a cumpărat din Timişoara, dar care avea un defect: era pitic: „Când e în concurs cu unul înalt trebuie să fugă mai mult, iar acest lucru nu era bine, deşi câinele era frumos. Problema era că nu făcea faţă. Apoi mi-am luat câini din Ungaria. Am câştigat campionatul Ţinutului Secuiesc, apoi al României, cu câinii aceşti şi am mers în străinătate să văd ce se întâmplă. La prima participare la un concurs internaţional, am fost primul de la urmă. Mi-am zis că, dacă antrenez pe câinii pe 23 de km, trebuie să fac faţă, dar nu a fost aşa”.
La concursurile internaţionale, părintele Kiss a început să-şi facă prieteni şi să înveţe de la ei ce trebuie să facă pentru a fi cel mai bun.
„M-am împrietenit cu un austriac multiplu campionat mondial şi european şi cu alţii. Între timp, am făcut o montă după care am cumpărat un lider de la un campion mondial din Cehia. De zece ani nimeni nu îl poate bate, aşa de performant e. Apoi am mai cumpărat un câine de lângă Berlin, unul din Bavaria, altul din Belgia şi altul din Olanda. Cu aceşti câini am adus în România baza de câine de lucru care nu exista niciodată. Avem o bază genetică pentru zece ani. Nu mai trebuie să mergem niciunde la montă. Aţi văzut ce ştiu câinii noştri. E extraordinar. Singura problemă pe care o avem este că nu e cunoscut sportul acesta. Noi nu am făcut toate acestea pentru noi – eu peste 10 ani trebuie să mă retreag că nu mai fac faţă fizic – ci pentru tineri, iar Slavă Domnului s-a împlinit zicala că discipolul întrece maestrul”, a spus părintele Kiss, arătând spre Bogdan Berende care a câştigat deja primul său titlu european.
Cei doi se antrenează la Rodna şi Valea Vinului. „Dacă este temperatura peste 15 grade nu mai ai voie să scoţi câinii pentru că fac infarct. Atunci merg în pădure, culeg ciuperci fiindcă în natură e mai intensiv prezent Dumnezeu şi acolo s-a unit vocaţia mea cu acest sport”, a spus părintele Kiss.
Cu toate că îşi doreşte să participe şi la campionatul mondial din Suedia din 2018 ca să îşi apere titlul, Kiss Attila a spus că are rezerve că va putea merge din două motive.
„Sunt pregătit fizic, iar câinii mei sunt foarte bine antrenaţi. Aceasta nu e o problemă. Problema e de ordin financiar. E o investiţie foarte mare. Costurile participării la campionatul mondial sunt imense. Acolo nu pot duce rulota, iar dacă o duc, trebuie să pornesc cu 14 zile înainte. În fiecare zi poţi merge maxim 700 de km. Dacă tragi rulota pe autostradă nu poţi merge cu mai mult de 100km/h. Sunt aproape 2600 de km. În plus, dacă nu duci rulota, trebuie să cauţi cazare care e de 40 de euro/persoană/noapte, iar acolo trebuie să fii înainte cu 4 zile pentru ca să fie odihniţi câinii, plus trei zile se ţine concursul. Singur nu pot conduce câinii la start. Trebuie să fie minim o persoană, însă benefic ar fi 3-4. Deci este foarte greu. Acum nu stau aşa de bine financiar să pot face faţă la această provocare. Întrucât nu e prea cunoscut sportul, nu avem contract cu vreo firmă mare care să ne finanţeze. A doua problemă e timpul. Eu sunt preot. În fiecare zi fac Sfânta Liturghie şi trebuie să caut un preot să mă înlocuiască, iar primul preot catoloic e la Bistriţa, la 60 de km. E vorba de părintele protopop Gered Peter. Distanţa de 60 de km o facem acum într-o oră şi jumătate. E greu să mă înlocuiască cineva”, a spus părintele.
De anul acesta, după ce sportul a fost recunoscut oficial şi în ţara noastră, părintele Kiss şi echipajul său concurează sub culorile României.
Cu siguranta veti gasi ajutor undeva !!! Nu renuntati !!! Se gasesc oameni buni care sa aprecieze aceste eforturi care sunt semnificative. Mai ales ca de fiecare data va intoarceti cu cate o medalie… si sunteti pe podium. Sunteti de apreciat !!!!!!!!
FELICITARI !!!!!! DOAMNE AJUTA !!
Caini fac puii si puii lor costa multi bani,deci ave-ti de unde nu va plangeti daca nu pute-ti lasa i pe altii.Jenant sa va milogiti si vindeti un catel cu multe sute de euro.
ce nume inspirat ai….
Dar tu stii cat costa sa hranesti vreo 10- 12 caini? Zilnic!!
Jenant ca ai aparut cu asemenea comentariu!!!Asta e jenant !!!!!!
Si mai jenant e ca ai dat o palma limbii romane -nici macar jumatate din textul pe care l-ai scris nu l-ai scris corect…….. si numelui tau…a fi taran = truditor, onest si cu drag de tara si de Dumnezeu…dar cum ai folosit probabil un pseudonim ….tot astat de fals esti si tu!!!!!!
sam taranu, decat sa comentezi inutil mai bine te duci la scoala ( aveti, puteti, cainii fac pui, etc). Cred ca tu trebuie sa te duci la cotet, nu sa-l apostrofezi pe campion.
As vrea sa vad si un preot ortodox aducand medalii tari noastre…. felicitari preotului catolic pt tot ceea ce face ca sa ne reprezinte tara… restul discutiilor pe langa nu mai conteaza… succes