Social

De ce pădurarul e frate cu hoţul de lemne. Cine recunoaşte că, odată tăiat lemnul, nu salvăm pădurea

„Suntem obligaţi să apărăm pădurea chiar de cei care trebuie să o păzească, proprietari şi pădurari”, au spus poliţiştii şi inspectorii silvici la startul unei campanii de informare şi conştientizare a populaţiei privind tăierile ilegale. Pădurarii, plătiţi în bătaie de joc, sunt expuşi tentaţiei de a fi complicii hoţilor de lemne, în schimb, inspectorii silvici de la Garda Forestieră au salarii care pot ajunge, în cazul şefilor, la peste 10.000 de lei lunar, salariile poliţiştilor care să stea pe drumuri şi să dea amenzi sunt la fel de mari.

Aplicaţiile gen Radarul Pădurilor sau Inspectorul Pădurii sunt scumpe la rândul lor şi necesită specialişti care să le întreţină, însă toate acestea nu fac altceva decât să ducă la constatarea că lemnul a fost tăiat ilegal. Mai precis, statul consumă foarte multe resurse să urmărească un „mort”, în timp ce ar fi mult mai simplu să ţină în viaţă pădurea, rezolvând problema pazei pentru ca să nu se mai poată fura.

Întrebat ce salarii au pădurarii care păzesc pădurea, şeful Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud, Daniel Pop a răspuns: „Este într-adevăr o problemă cu salarizarea. Sunt mici la nivelul actual. Un pădurar are 1400-1500 de lei în mână. La câteva ocoale private, cu aprobările consiliilor locale, s-au majorat salariile undeva până la 2000-2200 de lei. E adevărat. Nu poţi cere unui pădurar cu o gestiune deschisă de milioane de euro să păzească pădurea fără să fie motivat financiar corespunzător. Pădurea are o mie de hectare, cu o valoare mare, chiar de milioane de euro, e deschisă în toate părţile pentru că pădurea nu e ca un magazin, nu e casă închisă, pădurea e amplasată în zone greu accesibile”.

Potrivit lui Daniel Pop, Ministerul Apelor şi Pădurilor lucrează la Statutul personalului silvic în care se va prevedea un sistem de salarizare corespunzător.

„Un inspector silvic are într-adevăr un salariu mult mai mare ca un pădurar. Până la urmă e atributul legiuitorului. El a făcut legea, nu eu, dar nu cred că sunt salarii exagerate la inspectori. Problema s-ar pune altfel: nu cred că salariul inspectorului silvic e mare, dar cred că al pădurarului e mic, da. E adevărat că lemnul, odată tăiat, nu salvăm pădurea, dar dăm un exemplu de forţă. Tăierile ilegale nu se vor opri, dar se vor reduce. Când hoţii sunt vizaţi de cetăţeni, iar cetăţeanul imediat informează sigur că stă cu o frică mai mare decât atunci când ştie că nimeni nu îl urmăreşte”, a spus el.

De altfel, în judeţ există şi peste 10.000 de hectare de pădure care nu sunt păzite deloc. Au fost retrocedate unor persoane fizice care nu au semnat contracte de administrare a pădurii cu nimeni.

„Avem o suprafaţă la nivelul judeţului de 8000-10.000 de hectare de fond forestier retrocedat persoanelor fizice cu diversele legi 18, 1, etc, care nu au pază. Nu avem o evaluare precisă fiindcă nici nu se poate face o evaluare 100%. Modificările aduse în luna august Codului Silvic spun că toate aceste suprafeţe – chiar Garda Forestieră lucrează la problema aceasta – vor fi preluate în pază de ocoalele silvice din zonă – acum lucrăm la împărţirea lor pe ocoale silvice – iar costurile pentru pază vor fi decontate de la bugetul de stat. Vor trebui angajaţi pădurari pentru că va creşte suprafaţ cantanoanelor. Noi sperăm ca, în judeţ, până anul viitor în mai -iunie, să reuşim să preluăm toate aceste suprafeţe în pază şi atunci va dispărea problema suprafeţelor nepăzite, proprietăţi ale persoanelor fizice”, a spus Pop.

6 comentarii

  • ANUL TRECUT PE RAZA MUNICIPIULUI BISTRITA APROAPE IN EXCLUSIVITATE LEMNELE DE FOC AU FOST VANDUTE LA NEGRU,FARA NICI UN FEL DE DOCUMENTE DE PADURARI SI OAMENII LOR.ACESTIA AU DUBITELE LOR INCHISE ,PE CARE PUN 1.5-2 MC DE BUTUCI,PE CARE LE ADUC IN CURTE LA COMANDA TELEFONICA LA UN PRET DESTUL DE MARE.,DAR NU AI CE FACE.ESTE UN CETATEAN DIN UNIREA CARE ADUCE CU O REMORCUTA DESCHISA .

  • Padurar sarac nu am prea am vazut !!!Daca eu sunt proprietar de padure si padurarul nu vine la marcat,ce sa dac?Sa stau in frig sau sa cumpar lemne de la cei care cumpara prin mituire parchete si vand lemnul cu triplu pret?

  • Alo, alo, alo RADARUL PADURILOR, POLITIE, ITRSV, DIRECTIA SILVICA , SILVICULTORI. Tata lubea vorbeste de sfanta padure. Foarte frumos ! Dar nimeni nu scoate o vorbulita de un alt fond deosebit de valoros si important. Copacii, arbustii si tot ce tine de partea vegetala care se afla pe malurile raurilor din BN. Maltratarea si defrisarile PLOPILOR, ARINILOR, SALCAMILOR, RACHITELOR etc a ajuns la ordinea zilei. Se cunoaste bine de cine trebuie cazul de la NEPOS de pe Somes, unde s-a intocmit si un dosar penal. Raul Sieu nu sta nici el mai bine. Toata iarna cat este ziua de lunga rasuna voioase DRUJBELE pe maluri. Un caz special mi-a atras atentia dupa ce un coleg mi-a relatat cele intamplate. Am fost si eu la acele locuri sa ma conving. In dreptul satelor Arcalia, Sieu Magherus, Crainimat, Chirales vreo 25- 30 de rachiti seculare plantate probabil de fostii GROFI maghiari ai locului, bietii copaci au fost sfredeliti la baza si incendiati, pt. a se usca. Smecheria a mers atat de departe ca sa se induca faptul ca au fost trazniti acesti copaci, si taierea lor sa fie oarecum justificata in caz de un eventual control. Ma intreb; cum nimeni din administratiile locale, si posturile de politie rurala nu aud zgomotele suspecte si se fac ca nu vad atelajele care vin de pe vale ? Martori sunt zecile de pescari cu care am stat la o poveste pe aceasta tematica PENALA.

  • Stăpâne,stăpâne,mai ada-ti si-un câine! S-au: Munților cu creasta rara
    Nu lasa straja să piară…
    Domnu Bălan nu te mai chinuii ăștia se ghideaza după zicala: Câinii latră,ursu mere, nu ti-ai dat seama până acuma?
    Mergeti va rog pe valea Someșului să vedeti munții de lemne din curtile unor fabrici si apoi mai vb. toate au destinatie Austriacă. Vânzători de neam si tară!
    Au pus in fruntea ministerului o fosta profesoară specialistă in inundații, care se bate cu pumnul in piept cu radarul pădurilor.Care sunt cheltuielile cu acest radar? vrem să stim si noi ca e plătit din bani publici,care e randamentul lui?daca e pe plus jos pălăria,dacă nu cătușe. Nu se mai poate.

  • Hoti de lemne sunt aia de ar taiat padurile cu tirurile au carat lemnele si liau vandut la alte tari nu care isi aduna catun car de lemne sa se incalzeasca am ajuns o tara de ras.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS