Ministerul Muncii lucrează la un proiect de lege de interzicere a cumulării pensiei cu salariul de la stat, măsura fiind considerată una justă: „După ce primește pensia, se angajează tot într-o instituție publică, de unde vine concluzia că poate munci”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru,
”Da, se lucrează la un proiect de lege, în cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii, am făcut o primă lectură a unei variante pe care echipa mea mi-a prezentat-o. Urmează să o finalizăm, pe măsură ce colectăm toate informațiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere și, în foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală, respectiv calea, în ce măsură va fi prins într-un proiect de lege transmis Parlamentului, va fi prins într-o altă formă de reglementare. Deocamdată suntem în plin proces de elaborare a unei variante”, a declarat Violeta Alexandru.
Ministrul consideră că o astfel de măsură este justă, câtă vreme după ce ies la pensie, unii români se angajează tot la o instituție publică: ”Are legătură în primul rând cu faptul că trebuie să existe o justă măsură pentru cei care deși au vârsta la care pot lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează tot în sistemul public, are legătură cu justețea unei măsuri față de o situație dată în care o persoană, deși în plină forță de muncă, după ce primește pensia, se angajează tot într-o instituție publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare . Acesta este principalul raționament care m-a determinat să mă apuc de elaborarea unui asemenea proiect”.
În anul 2009, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, cei care intrau sub incidența actului normativ fiind obligați să aleagă între pensie și salariul de la stat.
La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că: „Beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, proiectul legislativ fiind inițiat de aleși ai PSD și susținut de Guvernul de atunci. Ulterior, PNL a depus, la finalul lunii februarie a acestui an, un proiect de lege privind reglementarea cumulului pensiilor cu câștigul salarial. Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit, în luna iunie, de către Senat. Proiectul este în procedură legislativă la Camera Deputaților.
Avocatul Ioan Someșan, el însuși pensionar, a salutat pe Facebook această inițiativă: ”Absolut corect și perfect justificat. Unii nu știu ce să mai facă cu banii, alții de abia își duc zilele. Dacă te-ai pensionat, la orice vârstă, înseamnă că ești epuizat, stresat, terminat fizic și psihic și ai nevoie de odihnă. Unii, de ex.din MAI au fost pensionați timpuriu, au primit, săracii, pe lângă pensie și salarii compensatorii și apoi s-au angajat consilieri juridici ori au intrat în avocatură și lucrează și iau banii altora mai tineri, care nu își găsesc un loc de muncă, nu se pot afirma. Felicitări celor care au luat această măsură!”
Felicitări guvernului pt. măsură, o grămadă de trantori prin politia locala si institutiile statului. Deci se pot lua legi si pt. binele tuturor FELICITĂRI.
Problema adevărată stă în vârsta la care se pensionează acești oameni.
Nu e normal sa te pensionezi la 40-50 de ani.
Daca s-ar pensiona la 60-65 nu ar mai avea chef de lucru.
Aici trebuie sa fie schimbarea.
VÂRSTA DE PENSIONARE ESTE NEDREPT STABILITĂ !
super,asteptam sa vedem legea in vigoare.
„După ce primește pensia, se angajează tot într-o instituție publică, de unde vine concluzia că poate munci”.
De unde vine concluzia: munciți până nu mai puteți! Dacă atât înțelege ministrul muncii despre muncă, este TRIST.
Da, în alte țări se muncește până nu mai poți munci.
De exemplu până la 68 de ani.
Cum s-a stabilit această vârstă de pensionare ? vârsta medie de viață (80 ani) – 12 ani.
Așa a stabilit statul, ca durata pensiei să nu fie mai lungă de 12 ani, pentru ca nu își permit. să plătească pensii timp de 20, 30 de ani.
Apare și un deficit de forță de muncă, dacă oamenii se pensiinează prea devreme. Populație activa mică in comparație cu populația întreținută de către cei care muncesc.
Vă garantez că dacă se va ieși in pensie la 65 ani, nimeni nu se va mai reangaja la stat, ca să cumuleze pensia cu salariul!
Vârsta de pensionare este problema.
Francezii sunt la fel de bandiți ca și românii. Demonstrează, fac scandal, greve, nu sunt de acord cu modificarea legii pensiilor din Franța, nu vor să-și piardă privilegiile. Vor să fie in continuare pensionari de lux.
Nu simpatizez deloc cu sindicatele din Franța!
Este o absurditate rosie!!! Un nonsenss!
Lucrezi undeva de unde te poti pensiona conform legii la 38 de ani… BRAVO – esti bun! Stai acasa si ai grija de nepoti. Aaaaa nu ca n-ai nepoti! Nici copii n-ai? Ca de… nici n-ai apucat sa te casatoresti?! Te plictisesti sa faci sport pe aparatele din parc sau sa te uiti la telenovele??? Decizi sa te angajezi… buuun… la stat sau la privat, nu conteaza… sau te faci avocat… profesie liberala… situatie in care ai un venit de mai putin de jumatte decat salariul de dinaainte de a fi pensionar… orice ai face, contribui la sistemul de pensii de stat, corect? DA, corect! Si nu e corect ca aceasta contributie a ta sa se piarda pe undeva prin neant, nu? Lucrezi ca scalvu’ pana la 65 de ani… si contribui luna de luna… la 65 de ani ce faci? Iesi in a 2-a pensie? Sau ramai cu cea de la 38 de ani, dupa ce ai platit bani la stat 27 de ani????
Poti avea 2 pensii pentru munca? Una de 8000 lei valabila de acu 27 de ani si una de 1300 lei? Nu e corect sa iesi in pensie cu 1300 de lei la care sa se adauge un spor de “uniforma” sau “munca in sistem” in cuantum de 10%??? Sa ai si tu o pensie de 1430 lei???
Din exemplul asta vezi si tu pensionarule ca pensia ta de 8000 de lei este nesustenabila! Adica nu ai de unde sa o dai pentru ca nu o plateste nimeni! Pai corecta-i treaba????
Un sefut de la poliția locala , pensionat de la penitenciar la 40 si ceva de ani, cu pensie de peste 2000 lei , mai primește de la primarie peste 6000 de lei !
E plină tara de tineri pensionari reangajați la stat !
In toate serviciile din primărie exista asemenea specimene.
Interzicere a cumulării pensiei cu salariul de la stat, este doar „primul pas” ca să citez un clasic in viață. Guvernul Orban are un plan pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor astfel încât să se încadreze în deficitul de aproximativ 3,5%. Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a declarat că înafară de interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat se mai are in vedere îngheţarea salariilor demnitarilor, și chiar concedieri în sectorul bugetar. El a mai spus că trecerea de la 24 la 16 ministere a fost primul semnal că este necesar un aparat de stat mai suplu, dar că trebuie mers mai departe, pentru corectarea dezechilibrelor economice ale guvernării PSD, care au condus la un deficit de peste 4 la sută.
Perfec de acord cu toate comentariile,așa că nu mai are rost să repet,doar poate o mică completare.Să nu existe nici cumul de pensii,așa de exemplu cum are Băsescu,pensie de contributivitate,de militar,de parlamentar,indemnizația egală cu a președintelui in funcție,de fost primar ,de europarlamentar…și mai ști mama smăului să-l trîntească de care.La fel și cel care ne dă lecții de democrație,adică Zegrean fostul președinte CCR,care are vreo 5 feluri de pensie,toate neimpozitate,că are și indemnizație de handicap și ca ei mai sunt mulți de toate culorile politice.
PAREREA MEA!
Pai ei si le-au dat. Normal ca trebuie desfiintate!
Referitor la handicapati… acolo e o discutie mai ampla… nimeni nu si-ar dori sa fie handicapat, nu? Oricum pensia aia nu e mare… unii chiar au nevoie de ea si daca pot lucra BRaVO LOR!!!! Lasa-i sa se angajeze si sa-ti aranjeze produsele in punga la casele de marcat de ex. Asta e ajutor social, bunavointa si incercarea de integrare! Oameni bolnavi care vor sa fie utili, dar nu pot dim cauza handicapului. Fata de alti trantori care nu vor sa faca nimic!!!!
Iarasi se confunda statutul de handicapat – muuuuulte pensii de acest fel sunt date fara o baza reala, doar ca a ajuns la comisia potrivita!!!!aici trebuie facuta curatenie – la toti care se dau loviti si inseala! Cu astia se cheltuie o gramada de bani, de la spitalizari, analize, pensii bla bla bla…
#Stan Papusa… esti comunist rau! Citeste ce am explicat mai sus, sa vezi si tu de ce nu e corect sa ai si pensie si salar! Bineinteles … ma refer la persoane sub varsta de pensionare! Personele pensionate pt limita de varsta nu au decat sa lucreze daca mai sunt in stare, cu jumate de norma sau alte modalitati… e aceeasi situatie ca si la persoanele cu handicap… daca vor sa munceasca si pot… toata stima! Completez ca persoana care se pensioneaza sa plece si de pe functie, chiar daca vrea sa ramana si sa lucreze in continuare! Sa mearga pe un nou contract de munca
Nu stiu cine esti dat ai perfecta dreptate!!!
Pensionarii din instituțiile publice să meargă să lucreze în privat, nu pe banii statului. Dar pardon, acolo trebuie să lucrezi nu să-i urmaresti pe alții care chiar muncesc! Sunt atâția tineri competenți care nu au loc din cauza acestora și sunt nevoiți să plece din țară. Ganditi-va câți asemenea pensionari sunt in toate instituțiile publice din țară.
De la vorba la fapte este o cale lunga . Atît de lunga ca vor uita pînă la urma sa o pună în aplicare . In principiu este corect . Cine mai vrea sa muncească sa munceasca la privat chiar daca este pensionat . Un privat nu isi permite sa plătească inutil o persoana . Mai sunt si exceptii …
Nu va agitati!Azi ,maine,nu o sa fie bani nici de pensii ,nici de salarii!!Cine o sa faca banii?Copilasii cu telefoane inteligente,mamosi,madariti ?Nu va mai sfaditi si agitati degeaba,viitorul este negru!!
Va place ca vor taia pensile si salariile, ca vor da multi oameni afara?
Bravo! Bucurati-va ca atat stiti, sa va bucurati de problemele altora. In loc sa va ganditi la problemele altora, ar trebui sa va ganditi la problemele voastre, pentru ca exact asta vor ei.
Sa va invrajbeasca. Sa va conduca. Sa va manipuleze si sa ramane-ti tot saraci. Tot furati si tot intr-o tara vanduta strainilor.
E bine, nu? Hai sa ne batem intre noi!?
Te îngrozește gândul ca va veni ziua in care va trebui sa muncești pentru banii ce-i primesti ?
Ți-au stricat astia vacanța la ski in Austria ?
Ai coșmaruri deja ?
Al dracu ‘ cum bagă astia zâzania intre romani !
BRAVO. Este o masura corecta si demult asteptata. Votam cu voi.
Calculul pensiei sa fie pentru toata lumea identic indiferent unde lucreaza. Pentru ceea ce a lucrat, a primit salariul pe masura.
Varsta de pensionare sa fie aceiasi, sau foarte apropiata.
Apoi toata lumea sa primeasca pensia doar la varsta pensionarii generale, 65 ani, chiar daca iese mai repede din „sistem” pe diferite motive.
Vrem echitate.
Bravo ORBAN si PNL ! Votam cu voi la toate alegerile ca ne-am saturat de socialismul desantat !
Vasi am si puncte calde pt. tine !