Contractul “Delegarea prin concesiune a serviciului public de salubrizare respectiv activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale şi managementul staţiilor de transfer şi al centrelor de colectare din judeţul Bistriţa-Năsăud” a fost atribuit, în urma licitaţiei din 4 decembrie 2013, asocierii dintre SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA (Bucureşti) – lider de asociere, SC Brantner Servicii Ecologice SA (Cluj-Napoca) şi SC Floricon Salub SRL (Câmpina-Prahova) şi va fi semnat luni la Consiliul Judeţean.
Şi această licitaţie a fost contestată îndelung la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, însă în final SC Supercom SRL, SC Rosal Grup SA, SC Financiar Urban SRL şi asocierea SC Polaris M Holding SRL – SC Urbana SA, perdanţii licitaţiei, nu au avut câştig de cauză.
Depozitul ecologic de la Tărpiu, care a devenit operaţional în martie 2013, va fi administrat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, societate administrată tot de preşedintele COSR Octavian Morariu, care va plăti o redevenţă trimestrială, banii urmând să fie folosiţi pentru construcţia următoarelor trei celule proiectate pentru depozitarea deşeurilor.
Contractul de implementare a containerelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor, atribuit SC Iridex Group Plastic SRL, prevede 212 containere semiîngropate cu un volum de 3 metri cubi pentru deşeuri mixte, aproximativ 82.000 de pubele atribuite fiecărei familii sau persoane juridice, pentru a putea colecta deşeurile de la fiecare locaţie, 968 de containere semiîngropate pentru colectarea hârtiei, 968 pentru plastic şi metal şi 90 de bucăţi pentru deşeurile din sticlă.
Proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme. Valoarea totală a proiectului: 156.636.438 lei, valoarea eligibilă: 141.709.850 lei, 98 la sută din sumă reprezentând finanţare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat.
Depozitul ecologic de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi, în patru celule. Prima celulă, operabilă, are o durată de viaţă de 5-6 ani, o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi şi se întinde pe 2,62 ha. Construcţia celorlalte trei celule va începe în 2015, 2021 respectiv 2026. Staţia de sortare (capacitate de 13.000 de tone pe an) permite sortarea diferitelor tipuri de deşeuri din ambalaje pe diferite componente. Staţia de compostare a deşeurilor (1,4 ha) are o capacitate de 12.000 de tone pe an şi cuprinde o zonă de compostare, una de maturare şi una de stocare.
Adaugă comentariu