Actualitate

Cine sunt și ce averi au funcționarii din Primăria Bistrița la care s-au făcut percheziții

(FOTO) Șase percheziții domiciliare s-au făcut în această dimineață la domiciliile unor angajați și foști salariați din Primăria Bistrița într-un dosar de infracțiuni economice: fals, abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat.

Surse judiciare susțin că este vorba de: Floare Gaftone, secretarul general al municipiului Bistrița, Monica Pop – arhitect șef, Sabina Malaicu Pop – consilier superior, Monica Szucs – consilier superior și Dumitru Cincea – director executiv Direcția Juridică. De asemenea, anchetatorii ar fi mers și la casa arhitectului Ștefan Tamaș – fost șef Serviciu Urbanism.

Floare Gaftone este secretarul municipiului Bistrița încă de pe vremea când primar era Vasile Moldovan (PD, ulterior PDL). Din 2007, deține 652 de metri pătraţi de teren pe strada Parcului, unde, de altfel, are şi o casă de 170 de mp cumpărată cu 100.000 de euro. În 2009, a ieșit la iveală un conflict cu vecinii, familia Udrescu, din cauza terenului aflat teoretic în ”proprietatea comună”, Floare Gaftone fiind acuzată de ”inginerii imobiliare” pe care le-a dezmințit AICI. Conform declarației de avere, deține terenuri la Bistrița și Vatra Dornei, casă la Bistrița și casă de vacanță la Vatra Dornei, mașină. Este căsătorită cu Ioan Gaftone, pensionat din MApN.

Deși a lucrat în Primăria Bistrița când s-au construit așa-numitele ”case de vacanță” ridicate în timpul mandatelor lui Vasile Moldovan pe post de locuințe în zone din extravilan și apoi ”anexe gospodărești” în timpul mandatelor lui Ovidiu Crețu, Floare Gaftone s-a erijat într-un fel de ”guru” al urbanismului local și a blocat de-a lungul timpului proiectele unor dezvoltatori imobiliari care au fost nevoiți să apeleze la instanțe de judecată.

În al treilea mandat, fostul primar PSD Ovidiu Crețu i-a luat aproape toate atribuțiile, ea devenind o persona non grata pentru fosta administrație social-democrată a orașului. Dezvoltatorii imobiliari au fost îndemnați chiar din Primărie să o acționeze în judecată, iar unii au câștigat procesele după ani de plimbat pe la instanțe, așa cum am scris AICI. În procese, Floare Gaftone a fost reprezentată de fiul ei, avocatul George Gaftone care este asociat în biroul său de avocatură cu fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

Monica Pop – la bază ingineră, a devenit arhitect șef al orașului în 2008, în timp ce primar era Ovidiu Crețu. Deține trei suprafețe de teren intravilan, un apartament, două spații comerciale și o casă (foto principal), dar și două mașini, aceasta în condițiile în care atât ea, cât și soțul ei lucrează la stat, ultimul la MAI. Ultima declarație de avere, din 2020, AICI.

Sabina Malaicu Pop – consilier și lider sindical, deține terenuri la Bistrița și la Valea Mare, o casă la Bistrița, una la Valea Mare, un apartament la Sibiu, dar și trei mașini. Soțul ei, inginer, lucrează la Rombat, dar câștigă mai puțin decât ea. Declarația de avere o puteți vedea AICI. Este considerată o apropiată a secretarului municipiului, Floare Gaftone.

Monica Szucs – consilier, căsătorită cu un angajat al Comelf Bistrița – are un apartament la Bistrița și altul la Moinești, o mașină și bani în conturi. Pe pagina de Facebook are fotografii din călătorii în afara țării.

Dumitru Cincea, directorul Direcției Juridice, omul care era folosit de administrația Crețu pentru a da avize de legalitate în lipsa secretarului, are în declarația de avere numai X-uri. Nu și-a menționat nici măcar salariul.

Arhitectul Ștefan Tamaș – fostul șef al Serviciu Urbanism, deține un apartament și o casă în Bistrița, un apartament în Austria și o casă de vacanță la Colibița, conform unei declarații de avere din 2017 postată pe site-ul Primăriei Bistrița.

Împreună cu soția, arhitecta Marcela Tamaș, lucrează în prezent în privat, având relații de colaborare cu Primăria Bistrița. Dacă alte proiecte imobiliare au fost respinse de curând, cel realizat de familia Tamaș pentru o locuință colectivă pe strada Năsăudui a trecut fără probleme prin Consiliul Local actual și în timpul noii administrații PNL – USR PLUS care, în schimb, a blocat alte proiecte invocând diverse contestații.

20 comentarii

  • Poate se va clarifica , cu această ocazie și problema STAȚIUNII POMICOLE.

 • Sperăm să fie destructurată caracatița care făcea și desfăcea în această instituție. Sperăm, de asemenea, ca organele să descindă și la alte instituții, mă gândesc că mișmașurile nu au început și s-au gătat la primăria Municipiului, ele au fost și sunt numai o continuare a practicilor care vizează interesele obscure ale băieților și fetelor cu putere în aceste instituții și care sifonează resursele publice după bunul plac. După cum se poate observa, deși toți sunt slujbași ai statului, trăind din lefurile primite pentru așa-zisa muncă prestată, o duc foarte bine, prezintă niște averi pe care, sinceri să fim, nu știu cât le poți obține din muncă cinstită, onestă și din simplele venituri încasate. Câți dintre noi, oamenii onești ai acestei urbe, după o muncă asiduă de zi cu zi, ne putem lăuda cu astfel de trofee? Cred că foarte puțini! Succes organelor abilitate! O simplă anchetare și o eventuală condamnare la o pedeapsă privativă de libertate, fără recuperarea eventualelor prejudicii comise, dacă se dovedește așa ceva, este o simplă frecție la un picior de lemn, nu încălzește pe nimeni, noi vom rămâne cu paguba, iar ei cu averea dobândită în mod ilicit!

 • Ce bn ar fi sa se faca in sfirsit dreptate Cu. eM in gneral Daca ai de a face cu ea iti pune atitea piedici si niciodata nu te avantajeaza doar in favoarea ei si a altor hoti si corupti din Bistrita care sunt amicii dinsei.Legea spune intr.un fel dar ea face propriile legi….Atitia bieti osmeni au platit amenzi cu dreptatea in mina pt minciunile ei.E o comunista care se crede stapina legiurilor si planurilor in Bistrita.E destul cit a inselat si rau a facut.Sa plateasca toate mirsaviile.Si schimbat JOS DIN FUNCTIE BATRINII CORUPTI .SA INTRE TINERI CARE NU SINT INVATATI CU MITA.DOAR ASA TARA POATE REVENI LA NORMAL IN RIND CU TARILE EUROPENE.ALfel in toate primariile di Bistrita de pe sate toti is in funcii si lasa scaunele din tata in fiu…la copii veri nepoti.Ce RUSINE CIND SUNT ATITIA TINERI CAPABILI CU SCOLI PT FUNCTII PUBLICE…Cum sa pui unul fara scoala intr-o functie doar pt ca e neamul tau????Unde sunt legile tarii????Unde sunt pedepsele????Cum sa fie condusa Primaria Politia doar intre neamuri.Atunci populatia locuitorii cu dreptatea in mina pierd pt ca toti au legile doar pt ei neamuri …Speram SA FACA LEGE DREPTATE AVERILE CARE NU AU FOST CISTIGATE CU SALARU NORMAL CARE NU. POT FII DECLARETE …LUATE SI RIDICATA SARACIA CELOR CARE AU UN SALAR DECENT SI DIN ALA IA MITA POLITIA PRIMARIA CA SA ITI REZOLVE CEVA. CINSTE SI RESPECT MASCATILOR.SPERAM SA NU FIE DOAR UN REPORTAJ SA FIE APLICATA LEGEA SI DREPTATEA PINA LA …FINAL.TOTI SUNT CORUPTI SI HOTI DIN PRIMARII SI POLITI TOTI SAU IMBOGATIT PESTE NOAPTE DIN MITA OAMENILOR MUNCITORI SI SARACI ….DREPTATE JUSTITIE….

 • In sfarsit o vanit randul si acestor mamuti, ei taiau si spanzurau in primarie, O adevarata mafie in care Nașul era G….

 • Eu nu am auzit de profesia asta ” inginera „. Poate ma lamureste cineva…

 • Doamna Monica se opune ca eu să las moștenire celor doi fii casa . refuzul mi la trimis in scris prin adresa acasă .Întreb trebuie să mor ca fii să moștenească ?

 • Putin, foarte putin au strans din imbarligaturile impuse chiar de ei platite sa le dezlege…da pe pampalaul ala de moldovean nu l purica nimeni care ti ar da si verigheta ca sa ti castige increderea ?

  • Nu vă gândiți la pedeapsa cu închisoarea, la câți bani au făcut, distinșii avocați găsesc portițe și chichițe să scape basma curată

 • Sper să plătească pentru tot ce a făcut la urbanism mâna în mână cu Crețu.Sper să înceapă să și scoată ochii …nu i mai rabdă Dumnezeu!

 • Musai verificati toti de la vladica pana la opinca, angajati si pensionari
  si mai ales dl.cretu si toti care i-au facut trebile murdare precum madam p..
  Nu doar urbanismul e corupt.

 • Du-te Ionele….ca furi curent ….si iti fuge imaginatia …..de nu mai stii ce-ai vrut sa zici. Am citit cate ceva dar nu stiu ce draqu iti trebuie sa scrii atata….ca nu te pricepi.

 • Pariu că scapă toți, nu va face nici unul pușcărie.
  Cel mult o să returneze „prejudiciul” (care va putea fi demonstrat) și vor rămâne cu agoniseala de o viață muncită la stat.
  Legea care-i scapă de pușcărie pe evazioniști fiscali le vine mănușă la toți amintiți mai sus și nu numai lor.
  Cine crede că mai sus numiții dețin doar ce apare in declarația de avere este naiv!

 • M pe zona ei bineînțeles cu aportul celorlalte, dadea autorizații aparent legale la baietiii care cotizau, la ceilalți „prosti” ii purta pe drumuri ani de zile dupa tot felul de documente care nici la blocuri nu se cereau, acuma sper ca politia sa faca dreptate, nu trebuie sapat foarte adânc, doar puțin rasfoite actele eliberate de dânsa si o sa iasa la lumina ilegalitatile „aparent legale” si abuzurile in serviciu pe care le-a facut.Apropo… o sa trec si eu pe la politie sa le dau anumite indicii.
  In sfarsit ti-a sunat ceasul, ai crezut ca primaria aia e „moșia ta proprie”, asa te-ai comportat.

 • Despre salariile nesimțite din Primărie nu vorbește nimeni? Ciumata roșie de Lia Olguța Vasilescu a dat liber la salariile nesimțite din primării. Iar ciuma galbenă se bucură acum și ea de ele.

 • Poate cu aceasta ocazie vom afla cum a pus Sab mana pe doua terenuri pe strada Mioritei(se aude ca s-a autoîmproprietarit dupa revolutie).
  La fel a procedat si Mar,tot pe aceași strada,evident functionar si el în Primaria Bistrița.Apoi daca tot si-au construit casele în cea mai râvnita zona si-au tras si strada asfaltata si iluminată,evident pe banii contribuabilor ca deh…sunt mari ștabi.

 • Sabrina și Mar..ca erau cred iubiți pe vremea aia. Eee… tinerețe tinerețe…Tineri..funcționari amândoi… căsătoriți amândoi…ce ceață!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.