Timp de gândire

Cine suntem când nu ne vede nimeni

Libertatea de exprimare este poate cel mai mare câştig al perioadei postdecembriste, însă a venit la pachet cu o mare pierdere: a responsabilităţii. Oameni s-au ascuns în spatele anonimatului şi au început să toarne mizerii despre alţii cărora nu ar fi avut niciodată probabil curajul să le spună direct şi în faţă ce cred cu adevărat despre ei.

E motivul pentru care aşa cum probabil că aţi văzut, nu mai mai puteţi posta comentarii pe Timp Online decât după ce ne vom asigura că respectaţi toate regulile pe care le-am enunţat. Nu văd lucrul acesta ca pe o cenzură, ci ca pe un mod de a învăţa să ne respectăm unii pe alţii exprimând criciti bazate pe argumente şi nu calomnii.

Este destul de trist că, în peste 25 de de ani de libertate, în continuare ne temem să ne asumăm ceea ce spunem sau suntem atât de ipocriţi încât ne arătăm adevărata faţă doar atunci când nu ne vede nimeni.

Din păcate, acest mod bolnăvicios în care funcţionează societatea noastră este generator de regres şi nu de progres. Şi ştiţi de ce? Pentru că, dacă am avea curajul, de exemplu, să le spunem oamenilor politici în faţă ceea ce credem despre ei, pe unii probabil că i-ar prinde ruşinea şi nici măcar nu ar mai candida. Din păcate însă, ei fac faţă cu greu hoardelor de linguşitori care – ce să vezi? – când deschid câte un ziar online, sub protecţia anonimatului, încep să verse lături despre cel pe care l-a lăudat şi linguşit.

Iar dacă tot am ajuns la capitolul laude, nu pot să nu mă gândesc la dintre profesorii mei care spunea aşa: „lauda spusă în faţă e ocară, dacă ai ceva bun de spus despre mine, fă-o în absenţa mea”. Sunt total de acord cu el fiindcă eu, spre exemplu, mă simt întotdeauna prost când mă laudă cineva şi îl suspectez că are un interes. Aşadar nu sunt o culegătoare de laude. Dimpotrivă! Cred că putem progresa doar dacă cei din jurul nostru ne arată unde am greşit şi care sunt punctele noastre slabe pe care nu le putem vedea singuri. Pentru asta însă nu este nevoie nici de jigniri, nici de calomnii. E nevoie de argumente exprimate civilizat. Mulţi dintre cei care comentează ceea ce scriu eu – şi pe care îi apreciez mult mai mult decât pe cei care mă laudă – îmi spun unde greşesc şi foarte bine fac.

În ce-i priveşte pe oamenii politici aflaţi în diverse funcţii administrative, mi se pare aproape firesc faptul că ei pun criticile anonimilor pe seama unor „postaci” şi nu le iau în serios. Dacă am avea curajul fiecare să spunem adevărul în faţă, privind omul pe care îl criticăm în ochi, cred că ar exista mult mai multe şanse să progresăm ca societate. Critica argumentată ar putea fi luată în serios, nu văzută ca o bârfă ieftină sau ca o răutate exprimată de un frustrat.

E adevărat că rostirea adevărului presupune şi asumarea unui risc. Ca una care scriu tot felul de lucruri despre unii şi alţii, mă trezesc adesea că sunt evitată de ei, că nu mă mai salută, că mă privesc într-un mod anume. Mi s-a întâmplat ca la o festivitate de premiere cineva să urce pe scenă şi să spună că eu sunt „ziaristul care scrie de rău” în timp ce respectivul s-a autointitulat „ziaristul de bine”. Eu cred că menirea unui ziarist este echivalentă cu cea a unui medic. Pentru ca să vindece un pacient, doctorul trebuie adesea să taie în carne vie. Ca să vindece societatea, ziaristul trebuie să folosească şi el un bisturiu, cuvântul.

Ştiu că mulţi nu privesc lucrurile aşa. Din comentarii, am aflat despre mine că sunt un om rău, o nerecunoscătoare pe care a ajutat-o te miri cine şi, în loc să fiu plină de compasiune, eu mă trezesc să scriu „de rău” enumerând fapte din rechizitoriile procurorilor. Başca am mai fost acuzată că nu le-am dezvăluit eu la timp ca şi cum aş fi avut mijloacele procurorilor şi ale serviciilor secrete. Ignorând total documentele instituţiilor statului, unii comentatori m-au găsit pe mine vinovată de nerecunoştinţă, ca şi cum din vina mea nu ştiu ce om politic lacom a devenit dintr-un om modest ditamai miliardarul. Niciunul din partidul lui nu a avut curajul să se ridice în picioare şi să-i spună că nu e în regulă ca un parlamentar plătit cu bani de la buget să se îmbogăţească într-un asemenea hal, niciunul nu i-a spus că nu ar trebui să fie „şeful”, ci reprezentantul lor, niciunul nu i-a atras atenţia că nu face bine. Au preferat să-şi tragă foloase la oalele lor, să se pună bine cu el ca să-şi rezolve problemele personale, iar dacă nu le-a ieşit cum au vrut, l-au înjurat apoi prin ziare, la comentarii. Haideţi să fim serioşi şi să recunoaştem că ura aceasta viscerală faţă de anumiţi oameni politici sau nepolitici nu vine de nicăieri. De regulă, vine de la cei mai apropiaţi care îi cunosc cel mai bine şi care fie au avut ceva de pierdut, fie nu au fost trataţi aşa cum ar fi vrut ei.

Drept urmare, puteţi comenta în continuare pe această platformă inclusiv ca anonimi dacă aşa consideraţi, dar numai în condiţiile în care înţelegeţi să respectaţi regulile enunţate de noi. Vom valida comentariile dumneavoastră abia după ce le vom citi pe fiecare cu atenţie şi ne vom convinge că exprimaţi opinii şi nu calomnii. Întrucât nu există un „paznic” al acestui portal, este posibil ca anumite comentarii pe care le scrieţi să apară cu întârziere, motiv pentru care ne cerem scuze. Credem însă că am ajuns într-un punct în care trebuie să învăţăm cu toţii lecţia responsabilităţii.

14 comentarii

  • Nu puteți salva sufletul celui ce nu cere să fie salvat.
    Regulile nu sunt altele, grav este că au fost și nu s-a ținut seamă de ele.
    Linia de separație între opinie și calomnie este strict subiectivă, rafinamentul criticului educat poate descalifica orice concurent, iar o calomnie bădărană poate trece total neobservată.
    Anonimul nu devine personalitate recunoscută dacă semnează cu numele real, dar respomsabilitatea celor afirmate trebuie să fie asumată și de unul și de altul în egală măsură.
    Ce vă propuneți să faceți este cenzură, cenzura răutaților gratuite, cenzura nesimțirii și a obrazniciei.
    Loc pentru nuațe există mereu. Disprețul față de aleși nu este doar cel remarcat de dumneavoastră, îngrădirea la lins osul, este și unul pur practic. Nu eczistă în interiorul partidelor mijloace, proceduri, platforme de interacțiune ales – alegător.
    Dacă era oarecum firesc ca șeful local al unui partid să devină și candidat, acum PNL a decretat că numitul de la centru devine șef local și candidat, alegătorul avizat, membru de partid este total eliminat. Singura cale de exprimare fiind aceasta pusă la dispoziție de dumneavoastră. Aici, cenzurată sau nu, există posibilitate de-a comenta, alte publicați au anulat postarea comentarilor.

  • Cred ca este lăudabilă politica voastră. În cele din urmă, sunteți singurii care o pot hotărâ. Eu am un singur regret și anume, ca nu vor suporta rigorile legii iluștrii anonimi care calomniază, odată ce veți face voi selecția comentariilor. Pentru aceia care nu știu („anonimii”), puteți fi identificați cu nume și prenume, în urma unei plângeri la Poliție.
    Sărbători fericite! 🙂

    • Din păcate, procedura de identificare a anonimilor este destul de complicată. Ajungem să răspundem noi juridic pentru alţii. Cred că orice om de bun simţ înţelege că nu e ceea ce ne dorim: să fim târâţi prin instanţe pentru că lipsa de responsabilitate a unora.

  • Foarte bine că instituiți un filtru, din păcate se pare că e nevoie de așa ceva. În mod normal, în ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT pe care au votat-o mulți cetățeni, ne-am fi așteptat, să avem măcar la fel de mulți, acest filtru al bunului simț, al decenței, respectului și educației… În legătură cu anonimatul recunosc că nu sunt atât de categoric din câteva motive ăntemeiate zic eu. Am văzut și cunosc oameni care au protestat împotriva unui regim, iar conducerea acelui regim a făcut în așa fel încât acea persoană și-a pierdut locul de muncă ceea ce este de o gravitate fără margini în DEMOCRAȚIA de 26 de ani… Să nu uităm și verificarea IP-urilor tot în DEMOCRAȚIA de 26 de ani… Deci, ideea e că pot să-mi imaginez motive obiective pentru care cineva preferă să-și păstreze anonimatul mai ales atunci când critici puterea, indiferent care ar fi ea, pentru că puterea are instrumente de FORȚĂ pe care le poate folosi împotriva acelei persoane, deci nu se joacă fair-play de cel care are puterea. Acesta ar fi argumentul cel mai evident dar mai sunt și altele… În schimb mă bucur foarte mult că s-a luat decizia de a bloca, elimina comentariile calomnioase, pline de înjurături și care arată o proastă creștere și lipsă totală de educație… Sper ca decența și respectul să guverneze în totalitate, cu foarte mici excepții, ca și până acum, cititorii timponline fiind, în marea lor majoritate, educați, cultivați și civilizați. Și nu în ultimul rând mai vreau să adaug că aceasta este o formă de educație și avem nevoie de educație mai mult ca orice în timpul nostru…

    • Subscriu 100%.Cel mai elocvent ex.Cand cel care ,,supravegeaza”tot ce se spune bine ,sau rau despre inaltpreafercitul presedinte CJ a depistat ,,unealta”,,tradatorul” care nu lauda pe cel de la care duce acasa painea copiilor,a suspendat internetul pt.cei rai ,avand acces doar laudatori.

  • Nu stiu de ce atita vorbe? E foarte simplu se conditionezi comentarea sub numele clar si de ce nu si cu poza si inregistrarea anteriora cu aprobabare. Doar se vrei. Pe urma dispare si brutalitate din discutii. Deci nu comentari trebuie selectati ci omeni care au voie se comenteze. Simplu. Foarte simplu. Sau si mai bine, inchis functia complet. Cine are ceva de zis, se scrie articol si sa-l ofere sub numele lui.

    • E foarte simplu să îţi faci un cont fals şi să postezi în continuare mizerii. S-a inventat metoda cu care să nu îţi poţi face conturi false de email sau vreo tehnică prin care să nu descarci ce poză vrei de pe internet şi să o foloseşti la profil? Nu cred. Până la urmă, aceasta este soluţia pe care am adoptat-o noi ca să nu îngrădim dreptul nimănui la exprimare şi ca să nu ne trezim zi de zi în situaţia de a primi telefoane şi ameninţări cu judecata din cauza comentariilor calomnioase.

    • Este ziarul d-voastra,va respect decizia,dar in cazul in care nu a-ti permite comentarii si cititorii ar fi mai putinii,incasarile mai mici,asa ca va rugam supotati-ne asa cum suntem ca e mai greu unii fara altii.PAREREA MEA.Multumim si SARBATORI FERICITE!

  • Da, responsabilitatea din pacate nu prea exista la noi in educatia formata si da Cristiana ai dreptate. Sunt multe de facut cu noi oamenii.

  • Faceti ca vreti dvs.eram sigur ca se va ajunge aici.c-o sa luati exemplul altor on-line-uri.asta este.bine macar ca nu le eliminati de tot.ca atunci s-a dus………libertatea de exprimare .ptr. Care au murit cativa la revolutie.asta este…..faceti ce vreti.

  • Cam tarziu ….dupa ce ani de zile ati incurajat insultele si denigrarile impotriva unor persoane prin postarea comentariilor scrise cu atata ura si rautate. Ba mai mult, cateodata chiar ati scris articole cu continut defaimator. Poate ati aflat intre timp de jurisprudenta Cedo in materia libertatii de exprimare sau de Decizia nr.3216/19.11.2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau ati citit mai cu atentie Codul deontologic al ziaristului. Dar ma intreb: cu onoarea si demnitatea celor denigrati si a familiilor acestora cum ramane?

    • Ce scriem noi şi semnăm. Dumneavoastră, lupul moralist, de ce nu postaţi comentarii cu contul de mail şi cu fotografie? Nu aveţi „onoare şi demnitate”, dar ne ţineţi nouă lecţii?

    • Daca faceau lucrui numai bune fiti sigura ca nu erau defaimati.Poate asa le-a fost scris nu trebuiau sa intre in mocirla.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.