Am transcris cuvintele domnului Augustin Zegrean despre răutatea colectivă a oamenilor, românii cei buni creştini, cu durere şi ruşine că trăiesc într-o ţară atât de primitivă. Am suferit toată copilăria mea pentru că aveam un dinte strâmb, dar şi pentru că eram înaltă. Şi pentru una, şi pentru alta, copiii râdeau de mine şi mă făceau să mă simt prost, să plâng chiar, ei neavând altă vină decât aceea că au fost educaţi de adulţi şi mai primitivi.
Ultima bancă în care trebuia să stau la şcoală era pentru cei mai slabi copii, repetenţii, deşi eu eram premiantă. Am îndurat la maturitate întrebări de tipul „tu de ce nu te măriţi?”, „de ce nu faci copii?”, adresate de oameni respectabili pe care îi suspectez acum că voiau să mă pună în dificultate doar de dragul de a-şi arăta superioritatea şi ei, bieţii, într-un domeniu în care credeau că eu am dat greş. Aş fi putut oricând să le răspund cu alt gen de întrebări: „tu de ce nu ai nicio carieră? de ce nu ai făcut nimic notabil în lumea asta? de ce lingi clanţele la partide ca să te pună ăia pe o listă?”.
Ar fi părut că sunt invidioasă, aşa că am tăcut, de cele mai multe ori şi mi-am înghiţit lacrimile de umilinţă. Însă ei au continuat, aproape obsesiv să mă întrebe lucruri care ţin de intimitatea mea ca şi cum ar avea dreptul să intre în viaţa mea cu bocancii lor plini de noroiul aroganţei. Pe mulţi i-am şters de pe Facebook, pe alţii îi ocolesc, trec pe cealaltă parte a străzii şi mă prefac, simplu, că nu îi văd.
Din ziar şterg zi de zi comentarii de tipul „ospătarule”, „piticule”, „babă comunistă”, „beţivule”, „moşule” şi nu îmi vine să cred că la atât se reduc toate argumentele noastre împotriva celor cu care nu suntem de acord, de regulă politicieni pe care apoi îi mai şi votăm, deşi ar fi mult mai simplu să-i tratăm cu respect, iar când vine ziua votului să nu punem ştampila pe numele lor.
Oprim fără nicio jenă pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilităţi pentru că adesea sunt singurele libere şi ni se pare că, oricum, ei au prea multe, această atitudine fiind, de departe, cea mai evidentă dovadă a lipsei de respect cu care îi tratăm. Despre rampele de acces şi alte lucruri nu mai are rost să vorbim. Ele sunt văzute ca un efort uriaş făcut de comunitate, ca o cheltuială inutilă la buget. Drept pedeapsă, chiar şi atunci când sunt construite, sunt făcute parcă în bătaie de joc să nu poată urca pe ele nici alpiniştii. De la opincă, la vlădică, toată societatea noastră pare să-şi bată joc de oamenii care fie s-au născut cu aceste deficienţe, fie s-au ales cu ele în urma unor întâmplări nefericite de viaţă.
M-am tot gândit care e explicaţia şi am realizat că ea are rădăcinile tot în religie. Marea masă crede că persoanele cu dizabilităţi sunt „rodul” păcatelor, iar cei care le-au adus pe lume le-au ascuns multă vreme de ruşine, să nu ştie lumea cât sunt de păcătoşi. Aşa se explică de ce a fost nevoie de foarte multe ediţii ale Olimpiadei Inocenţilor pentru ca bieţii copii să fie aduşi în centrul oraşului să se bucure şi ei de o zi a lor. Unii nu ieşiseră niciodată din casă dacă vă puteţi imagina. Şi nici nu mă miră lucrul acesta din moment ce ştiu cât de oribil mi s-a părut în copilărie că sunt înaltă doar pentru că nişte copii care aveau altă înălţime – în opinia majorităţii perfectă – se adunau în haite şi mă ironizau. Îmi ajungea timpul petrecut la şcoală cu ei. Aveam să aflu mai târziu că la fel de împovărător e să fii scund, cu părul creţ sau roşcat. Dacă mai multe kilograme pot fi date jos cu trudă, alte aspecte nu pot fi corectate şi e împovărător pentru orice copil să fie pus la zid pentru ceea ce nu a depins de el şi nici nu depinde.
Groaznică naţiune putem fi din acest punct de vedere, bârfitoare, acuzatoare, complet needucată pentru a accepta diferenţele. Degeaba ne rugăm pe la toate moaştele şi sperăm să ajungem în rai dacă tot ce facem zi de zi e să transformăm viaţa altora într-un iad.
O altă dovadă a răutăţii colective este intratul acesta cu bocancii murdari de noroiul lipsei de educaţie în vieţile altora, oferitul de „reţete” de viaţă pe care cineva sau o comunitate le consideră ideale. Nu există nicio reţetă de viaţă. Poţi să te afli în formula perfectă văzută de societate şi să fii extrem de nefericit şi poţi să fii în cea mai imperfectă situaţie mulţumit şi împăcat.
În fond, viaţa e formată din etape. Toţi am fost copii, adolescenţi, tineri, vom deveni adulţi şi bătrâni dacă nu cumva viaţa se va termina după o altă formulă. Toţi murim indiferent dacă am fost înalţi, scunzi, dacă arătam precum nişte manechine sau eram diformi. Nu ducem cu noi, pe lumea cealaltă, nici cariere, nici copii. Plecăm singuri, la fel cum am venit. Cu toate acestea, ne purtăm în timpul vieţii ca şi cum ar fi veşnici şi făcând parte dintr-o „rasă superioară” în care ne-am autoinclus. Principala caracteristică a ei este răutatea, exprimată adesea când nu ne vede nimeni. De altfel, despre asta e vorba până la urmă. Adevărata noastră faţă este atunci când nu ne vede nimeni, în spatele tastelor, anonimi.
suntem un popor primitiv care linge moaste.
asta este cauza inapoierii mintale a societatii, atunci cand neputand explica prin stiinta fenomenele care ne inconjoara apelam la povesti nemuritoare tânguite de niste smecheri.
Cine linge moaste e un om care traieste dupa principii crestine. Cu respct, fara sa te jignesc, cei ca tine nu ling moaste dar in mod sigur ling in multe alte locuri.
Daniel , in Biblie nu gasesti versete care sa te indrume sa te inchini la moaste! Sunt crestin-ortodox dar niciodata in viata mea nu am fost deacord cu pupatul mainiilor la preot si , mai grav , sa iti faci chip cioplit! Ma rog la Dumnezeu si lui ma „spovedesc” si pot sa spun ca de fiecare data am primit ceea ce am avut nevoie si nu ceea ce mi-am dorit si sunt fericit ! In credinta nimeni nu te vrea prost , poate doar fetele bisricesti , indiferent de religie, pentru-ca slujesc banii. Asa cum un medic te opereaza pe bani , desi e remunerat pentru ceea ce practica , asa si un preot te boteaza , cununa si ingroapa doar cu bani…sa nu uitam ca preoti , care indrumau oamenii „slabi de ingeri” au fost si acum 2000 de ani si l-au omorat pe fiul lui Dumnezeu , de ce ? Ca sa elimine principala legatura dintre om si Dumnezeu ! Exact acelasi lucru se intampla si in zilele noastre , ba mai mult , indeamna lumea sa se inchine la lucruri fara suflet.
Aveti perfecta dreptate! Atunci cand nu sunt argumente, se trece la tot felul de invective, doar-doar prin asta va fi evidenta superioritatea. Subiectul invectivelor? Mai conteaza? Tot ce pica pe moment…. Este o dovada clara a gradului de educatie si civilizatie…
Cel mai bun comentariu care se potriveste editorialului doamnei Cristiana Sabău, este poezia „Lumini si umbre” de Otilia Cazimir:
Ai ochii negri, mincinoşi şi răi
Fîntînile cu ape moarte- ascund
Pupile negre licărind în fund,
Ce mă atrag spre-adînc ca ochii tăi.
Cînd vreau să plec, mă ţii în loc cu un cuvînt
Aşa se zbat copacii în furtună;
Ca pentru fugă crengile- şi adună,
Dar rădăcina- i leagă de pămînt.
De azi încolo n- am să- l mai iubesc…
Dar cînd îi văd privirile păgîne
Şi zîmbetul copilăresc,
Mă jur că n- am să-l mai iubesc- de mîine.
Pe zi ce trece- ţi semăn tot mai mult;
Aşa izvorul ce se- aruncă- n baltă,
Se- nvăluie cu mîlul laolaltă
Şi- n loc să- i spele apele verzui, îşi tulbură izvorul apa lui.
Mă iscodeşti ca pasărea de pradă,
Mă urmăreşti cu ochii reci şi răi,
Dar uiţi că dacă- s urme pe zăpadă,
Noroiul e lăsat de paşii tăi.
Mi- e faţa împietrită ca o mască
Şi- n ochi lumina- i gata să se stîngă
Chiar diamantului ca să sclipească
Îi trebuie o rază s- o răsfrîngă.
Iubirea ta nu creşte şi nu moare,
Ci totdeauna- i rece şi egală
E ca o floare artificială
Pe- o pajişte cu maci arzînd în soare.
Cînd voi pleca, mă vei uita uşor
Şi ştiu că nici nu s- ar putea altfel:
Abia o clipă valul călător
Păstrează chipul oglindit în el.
Am vrut în ciuda zîmbetelor tale,
Din ochii sterpi o lacrimă să storc
Şi am plecat să nu mă mai întorc,
Dar azi, din zori de zi îţi umblu- n cale.
Ce demon oare mi te- a scos în drum?!
De- ar vrea viaţa azi să mă dezlege
Şi raiul ei să mi- l ofere- acum
Tot iadul nostru dulce l- aş alege.
Azi mi- a venit cu ochii calzi şi buni
Şi nu l- am întrebat de unde vine
Pe floarea de pe marginea de drum
N- o- ntrebi de- i înflorită pentru tine.
Te văd mereu ca- n clipa de pe urmă;
Încremenit în capul scării
Cu zîmbetul uitat în colţul gurii
Şi- n ochi, tăişul crud al nepăsării.
Eşti rău. Dar cînd aud c- o spune altul
Mă uit în jos şi strîng din pumni şi tac.
Că numai eu în toată lumea asta
Am dreptul să te cert şi să te- mpac.
Eu am să plec cu sufletu- mpăcat
Că nu las nimănuia moştenire
Un suflet greu de ură şi iubire
Bănuitor şi trist şi- nfrigurat.
M- am resemnat; atît a fost să fie.
Mă uit cum cade soarele- n apus
Şi- aştept răspunsuri care n- or să vie
La întrebări pe care nu le- am pus.
Excelent articol, felicitari!
La primele iesiri din tara, dupa 1990, diferenta care m-a marcat, intre noi si ei, a fost legata de respect. Mi se parea ca toti oamenii au o aura de individualitate care ii pune la adapost de manifestarile de rautate. Chiar si oamenii strazii. Ceea ce lipseste la noi e respectul. In primul rand pentru propria persoana si apoi pentru ceilalti sau pentru proprietatea publica sau privata.
am vazut acuma intr-un supermarket doua babe pupatoare de moaste cum isi bagau degetul in cornuri sa le caute daca-s coapte,la sectorul patiserie,pe urma le cumpara urmatorul client….Astia de varsta a treia sunt RAUL Romaniei,cei mai necivilizati,nu-si cumpara un sampon cu anii,nu mai vorbim de pasta de dinti,pe langa asta voteaza si cu psd
Copiii invata de la parinti.
Cum vreti ca oamenii sa vorbeasca frumos din moment ce parintii si bunicii lor folosesc cuvinte de genul: țiganca aia mocicoşă, homalăul ala spurcat, ologu ăla, curoasa aia a lu Gavrilă, curva aia, bozgoru ăla, etc.
Mediul in care cresc copiii are o influenta foarte mare asupra copiilor. Daca vrem sa schimbam ceva, trebuie sa incepem cu noi insine. Daca noi vorbim frumos si copiii nostri o sa vorbeasca frumos.
Pe internet oamenii scriu tot felul de prostii, datorita faptului ca nu stau fața in față cu persoana pe care o injura. Daca cei care „ii fac pe altii in tot felul” ar sta de vorba cu aceste persoane fața in fața, nu cred ca ar fi in stare sa le vorbeasca in halul acela.
Excelent articol. Aceste randuri i se adreseaza si loi (ovidiu) postacul care ma jigneste de cate ori are ocazia, si care nu are odihna din cauza autorizatiei mele pe care sefii lui de la primarie mi-au refuzat-o aducand cuvinte grele la adresa mea fara sa ma cunoasca cu adevarat. Impostura , rautatea ascunsa si fariseismul, a cuprins foarte multi romani. Dar daca totusi ai curajul raspunderii, si te semnezi cand zici ceva, aceste pacate se volatilizeaza pana aproape de disparitie. Celor cu nume masculin le spun sa fie BARBATI si sa aiba curajul luarii de pozitie folosind numele real. A sta ascuns la tot si la toate este o lipsa de verticalitate. Chiar daca unele luari de pozitie il nemultumeste pe cel caruia i se adreseaza in mod normal ele sunt cu mult mai bine primite de cel care urmeaza sa fie sanctionat in scris. Asa ca d-le (ovidiu)fi mai atent la exprimare ca tot matale te faci de minune. Din acest moment nu o sa va mai pomenesc, indiferent de atitudine si de ce veti posta acolo. VIATA LUNGA !
D-le Bălan dvs jigniți în fiecare zi prin ceea ce faceți! Nu m-am legat niciodată de aspectul dumneavoastră fizic, nici de faptul ca sunteți în vârstă cu toate ca vârstă pe care o aveți și parul cernit ar fi trebuit sa fie o dovada ca sunteți un om înțelept dar cu mare regret constat ca ați trait degeaba pentru ca n-ați învățat mai nimic! Păcat mare păcat domnule Bălan! Incercati sa va răzbunați pe anumite persoane dar prin ce faceți și întreprindeți nu reușiți sa faceți altceva decât sa va atrageți antipatii și mai mult acțiunile dvs. nu va fac cinste! Vreți sa va amintesc de ultima? Încercarea de a bloca proiectul de construire a parcării subterane din parcul Eminescu. Da domnule Bălan eram în sală când ați ținut acel discurs jenant, ieftin și penibil și nu pentru ca lucrez la primărie ci pentru ca sunt un cetățean căruia chiar îi pasă de orașul în care trăiește.
Daca ne-am uita mai atent in ograda noastra si am respecta proverbul”nu face ce tie nu iti place” cred ca multe lucruri de prost gust nu s-ar intampla.
CRISTIANA SABAU , esti cea mai buna in ceea ce faci ! Ii admir si pe colegii tai de breasla si le citesc cu mare drag si interes postarile , dar nu sunt de acord sa intre cineva cu bocancii plini de mizerii in viata personala a ta , nici macar in viata mea . Nu sunt o persoana publica , nu am firme si multi bani , pentru-ca asta e la „putere „, sa ai bani si sa te invartesti in cercuri inalte , desi creierul e mai mic decat la o gaina . Bunul simt si respectul , il primesti pana la cei 7 ani de acasa , nu il cumperi si nici nu-l poti vinde . E ceea ce dobandesti si , mostenesti de la parinti . I-ti doresc din toata inima mult succes , multe realizari pe plan profesional si personal , fara ai mai baga in seama pe carcotasi , ca doar atat stiu sa faca ! Nu sunt buni de nimic , dar incearca sa denigreze pe cei buni . SUCCES , ne mai intalnim pe traseu , la diverse evenimente . Sa fi binecuvantata cu sanatate , putere de munca si mu;lta rabdare !
Respect pentru modul in care scrieti si ganditi!
Ar trebui cat mai multe „voci” in acest sens
Cristiana Sabau, așa este, adevărul doare….copiii sunt copii ale părinților. …copiază comportamentul lor, și al altor adulți.
Excelentă intervenție.
… mai taiati mult din chebabul asta?
„Doamna Sabau…” hahahahahaha, aveti de departe cel mai tare comentariu la articolul … doamnei Sabau, imao.
Genial :))
<> Am auzit că înainte de 1989 milițienii au trebuit să șteargă de pe asfalt, undeva pe lângă Beclean, cuvintele: Jos cizmarul! Așa că cenzura se adaptează și ea epocii.
In prezent locuim in Angliia. Vreau sa va spun ca aici persoanele cu handicap sunt normale in ochii cetatenilor. Au rampe, tot felul de facilitati, guvernul le acorda ajutoare pentru ca viata sa le fie usoara, au asistenti sociali personali… si tot asa. Altceva vreau sa va spun. Oriunde ar trai unii romani, nu invata si nu-si educa copiii sa fie altfel. Acum doi ani fiica mea a inceput in Anglia intr-o scoala dintr-o zona cu romani. O colega, romanca ( cu handicap), era batjocorita,zilnic, doar de copiii romani, ceilalti se purtau normal. Dece? Pentru ca educatia lor era alta.
Absolut,intotdeauna,articole bine inchegate,convingatoare,indraznete(in sens constructiv) documentate! Le citesc,de-adreptul le studiez,fiind un mijloc de formare a unui mod de a privi viata AUTENTIC! Va multumesc,doamna Cristina Sabau!
Felicitari pentru articol! Pacat doar ca cei care ar trebui sa se simta cel mai probabil nici nu se vor obosi sa citeasca.
Ceea ce-i lipseste romanului este smerenia. Nu, nu aia religioasa pe care o propovaduiesc unii din gat dar nu le trece nici prin inima, nici prin cap. Nu, smerenia aia ca poate si tu ai multe defecte care nu se vad din prima dar poate sunt mai gaunoase tocmai din cauza asta, ca sunt ascunse. Doar cand ajungem acolo, in clipa grea, in momentul pierderii iminente, atunci ne smerim brusc si vrem ajutor, de oriunde…… Ajutor, dar oare meritam ? De cate ori ne-am gandit de doua ori inainte sa luam in ras orice ? De cate ori am judecat si am catalogat fara sa avem caderea asta ? Smerenia s-ar traduce prin intrebarile: „Sunt eu atat de perfect incat sa pot emite judecati ? Ce as simti daca as fi in locul lui ?”
Nici vorba! Cititi replica doamnei Vinay Maria: „Ceea ce lipseste la noi e respectul. In primul rand pentru propria persoana si apoi pentru ceilalti sau pentru proprietatea publica sau privata.” Lipseste „individualitatea”, priceperea si constiinta! Asta urmare a inapoierii feudale in care ne aflam. A modelului stupid pe care il propuneti cu „smerenia”, model promovat acum de aparatul de propaganda politico-ideologica a statului: armata de popi a BOR. Asta ne-a adus estul: „sŭmĕrjenije”-„atitudinea umilă, supusă” – supunerea stupida, neconditionata in fata stapanului, fara intrebari, fara judecati. Distanta dintre smerenia supusa si bleaga si respectul constient de sine si de altii este exact distanta dintre est si vest.
M-a captat frumusetea acestui articol. As fi tot citit articolul, nu insa si unele comentarii…si m. vorbim de”principii crestine”. Asta lasa de dorit in Romania, felul in care esti tratat, servit…, chiar felul in care esti privit uneori.
Copiii mei au petrecut acolo cateva vacante in perioada adolescentei, fiindca aveam rudenii, bunici etc. Acum prefera alte tari Europene…”Irlanda este la fel de frumoasa si-i o placere sa interactionezi cu oamenii, te trateaza cu bunavointa” imi spun ei. Stiu ca sant Romani deranjati de badaranii, ca si de faptul ca cineva are totdeauna reteta perfecta pt. problema ta, insa multora nu le pasa de civilizatia din jur, nu vor sa beneficieze de efectele pozitive pe care aceasta le ofera. Ce mult venit ar putea aduce turismul, dar nimeni nu vrea sa fie tratat cu aroganta, privit de sus, suspectat… cum mi-a fost dat sa vad intr-un mall in Brasov acum cativa ani…
Stiti voi toti despre ce vorbim, hai m. bine sa luam seama, poate, poate facem ceva progrese