Actualitate Politică Recomandări

Ciobănică: Bistrița are nevoie de un program realist, trebuie doar să reconectăm administrația la probleme reale ale oamenilor – interviu

Candidatul Partidului Verde la funcția de primar al Bistriței, Dumitru Daniel Ciobănică, vorbește, într-un interviu, despre ce le-a spus oamenilor în această lună de campanie electorală: ”Am promis că voi fi corect și că-mi voi pune toată energia pentru a duce comunitatea înainte”.

Suntem în ultima săptămână de campanie. Care e starea de spirit? Ce mesaje ați primit de la bistrițeni?

Dan Ciobănică: Cei mai mulți bistrițeni vorbesc de schimbare, dar nu toți știu că Ovidiu Crețu nu mai candidează. O să conteze mult aceste ultime zile și cred că schimbarea adevărată mai poate fi făcută. Totul depinde mobilizarea la vot și de mesajele pe care le dă presa, oamenii cu influență. Se poate face o adevărată schimbare.

Ce ar însemna mai precis?

Dan Ciobănică: Adică schimbarea modului în care facem politică și administrație și până unde facem politică și cum o amestecăm cu administrarea orașului. Dacă în locul lui Ovidiu Crețu vine Cristian Niculae sau Ioan Turc, am ratat schimbarea. Niculae vine ca unul crescut de fostul primar, fără talent și viziune, iar Turc a anunțat deja cine va ocupa posturile în Primăria Bistrița. Ne-a spus tuturor deja că postul de manager va fi scos la concurs dar ne-a comunicat și câștigătorul. Adică facem concurs dar concursul e câștigat deja de domnul Lorant Sas. Domnul Lorant NU îndeplinește acele criterii de concurs dar știm că îl va câștiga, dacă Turc va fi primar. Păi cum depolitizăm noi administrația?

Așa se întâmplă când se schimbă conducerea. Toți vin cu echipa.

Dan Ciobănică: Dar nu asta spune legea și chiar și PNL ne-a asigurat că atunci când vine la guvernare va depolitiza toată administrația. Se pare că a fost un nou slogan de prostit românii. Ce depolitizare faci când schimbi 90% dintre inspectorii școlari, iar majoritatea dintre ei sunt candidați la aceste alegeri? Și la Bistrița, inspectorul școlar e pe listele PNL, o fostă inspectoare din USL-ALDE, e pe listele PNL. E cea mai mare politizare a educației. O nouă batjocură la adresa tuturor părinților și profesorilor onești. Ca să nu mai vorbim de neprofesionalismul multora dintre ei.

Iar o să vă zică domnul Bălan că vă luați de liberali.

Dan Ciobănică: Eu nu spun invenții. Noi aici consemnăm niște realități iar bistrițenii vor vota aș cum cred ei că e mai bine pentru oraș și pentru noi toți.

Nu poți spune că aduci profesioniști când la prefectură pui politruci, la educație la fel, la finanțe și peste tot doar PNL-iști cu carnet de partid, nu cu școli bune. Același nepotism la toate instituțiile. Ioan Turc este cumătrul directorului de la Finanțe, iar fina lor este Doina Sigmirean Pop de la CAS Bistrița. Și e doar începutul.

Ce spun bistrițenii despre aceste lucruri?

Dan Ciobănică: Oamenii nu știu ce se întâmplă și nu e vina lor. Toți avem probleme și mintea ne este ocupată cum să le rezolvăm fiindcă guvernele de până acum nu ne-au simplificat viața. E tot ca înainte. Și antreprenorilor le este greu și angajaților. Bistrițenii și nu doar ei nu știu toate șiretlicurile politicienilor.

Cum ați face sau cum veți face dumneavoastră dacă veți fi ales?

Dan Ciobănică: Am anunțat deja că toate funcțiile publice vor fi ocupate prin concursuri corecte, fără pile, fără cumetrii. Al doilea lucru ține de capacitatea de organizare și viziunea pe care o pot da dezvoltării orașului. Sunt un om organizat și oriunde am fost am impus standarde. Fiecare persoană din Primăria Bistrița poate fi așezată la locul ei și asta va genera performanță. Voi implementa un sistem care să dinamizeze întreaga activitate. Sunt mulți angajați în sistemul public care sunt onești și profesioniști. Problema e că sunt mulți viruși roșii și galbeni în jurul lor și mulți le sunt chiar șefi și de aici e toată problema. Eu voi elimina virușii fiindcă sunt contagioși.

Vă referiți la membri de partid…

Dan Ciobănică: N-am nimic cu angajații care au opțiuni politice. Fiecare optează pentru cine vrea și crede. Problema noastră e să nu mai girăm în continuare politrucii pe funcții. Astăzi Instituția Prefectului n-are conducere fiindcă trebuie să vină un politruc acolo. Nu se organizează concurs, cu toate că suntem în vârf de pandemie. De ce ? Fiindcă domnul Orban așteaptă ca domnul Dolha să piardă alegerile și să-l numească din nou pe funcție. Ilegal, desigur.

De ce ilegal?

Dan Ciobănică: Fiindcă nu e niciun concurs, deși fiecare candidat are de îndeplinit niște criterii obligatorii și nu le-a îndeplinit nici atunci nici acum. Nu poți să iei membri de partid de nicăieri și să-i pui pe funcții de conducere. E inadmisibil. În felul acesta oricine poate fi prefect. Oricum ștacheta e de multă vreme foarte coborâtă. Mai jos nu se poate. Toți politrucii puși pe funcții în aceste luni și-au cumpărat diploma, fiindcă școală n-au.

Ce părere aveți de ceilalți candidați?

Dan Ciobănică: Nu-i cunosc foarte bine. Dezamăgirea cea mai mare vine de la USR PLUS, cu care puteam 100% face schimbarea. E singurul județ din România unde USR PLUS s-au vândut pe nimic. Mă refer la conducere, nu la votanți. Au ales să susțină doi politruci expirați, vechi nu noi, așa cum președintele USR Dan Barna a transmis peste tot.

Vă referiți la domnul Turc..

Dan Ciobănică: Păi domnul Turc e nou, dacă a fost viceprimar în urmă cu 15 ani? A fost partenerul PSD în 2008 și a numit viceprimarii orașului împreună cu Ovidiu Crețu și vicepreședinții Consiliului Județean împreună cu Radu Moldovan. Unul de la PNL, unul de la PSD. În 2012 s-a întâmplat la fel. Peteleu și Avram au fost viceprimari USL. Turc e susținut de PSD de 10 ani ca director la Registrul Comerțului. Radu Moldovan putea în orice secundă să-l schimbe cu un telefon dat la ministru. Dar s-au înțeles amândoi și înțelegerea e valabilă și astăzi. De Ionuț Simionca și de doamna Dobraniș nu vă pot spune decât că au dus o campanie civilizată. Dacă nu le place bistrițenilor de mine, atunci au alte două variante mai bune decât PSD și PNL care reprezintă sistemul vechi, depășit de aceste vremuri. Sper ca susținătorii USR PLUS să nu accepte această manevră politică a conducerii de la Bistrița de a susține personaje expirate și fără nicio viziune pentru viitor.

Vorbeați de USR PLUS. Au candidați rezonabili totuși.

Dan Ciobănică: Da. Sunt persoane în regulă printre candidații la consiliu, sunt convins. Nu-i cunosc. Eu vorbesc strict de conducerea lor. Doamna Iurișniți, domnul Lorant Toth, Lorant Sas și Călin Stan au înșelat așteptările electoratului USR PLUS. Păi unde le sunt candidații? Unde e entuziasmul USR PLUS, unde sunt oamenii noi? Doar în județul nostru USR PLUS nu are candidat nici la CJ nici la primărie. Nu au candidați nici în Beclean, nici la Năsăud. Practic ei nu există dar se revendică ca marii reformatori morali ai politicii românești. Păi nu-i vede nimeni. Niciun bistrițean nu știe cine e președinte la USR și la PLUS. Nimeni în acest județ. Ce să voteze oamenii? Au un candidat la Sângeorz-Băi dar ați auzit un singur liberal să zică că îl susține pe domnul Strugar? Unul singur. Nu. De ce ? Pentru că și acolo PNL are candidat. Tot PNL a îngălbenit orașul-stațiune dar ne zic nouă prin comunicate că ei n-au nicio legătură cu actualul primar. N-am văzut mai mare minciună și ipocrizie.

Ce proiecte le propuneți bistrițenilor?

Dan Ciobănică: Le propun să avem un oraș în mișcare, un oraș verde, respirabil, cu spații publice deschise, cu malurile râului amenajate pentru promenadă, cu o cultură diversă și de calitate care să atragă noile generații.

Totul e să ai standarde înalte și echipa pe care o coordonezi să fie dedicată muncii pe care o fac. Nu vin să repar străzi, nu vreau să repar nimic de fapt. Vreau să modernizăm străzile, orașul și să-i dăm strălucire.

E nevoie de mulți bani pentru ale rezolva pe toate

Dan Ciobănică: Avem banii europeni și ne vom dezvolta. Bistrița poate fi un pol de dezvoltare dacă va aduna toate energiile bune ale orașului, dacă vom reuși să angrenăm mediul de afaceri și oamenii din educație pentru a pregăti noile generații de tineri și pentru a construi împreună orașul nostru. Putem avea un oraș dinamic și să nu uităm că fiecare dintre noi suntem o rotiță în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a orașului. Fiecare putem să ne aducem aportul pentru mersul înainte al întregii comunități.

Ce promisiuni ați făcut bistrițenilor?

Dan Ciobănică: Am promis că voi fi corect și că-mi voi pune toată energia pentru a duce comunitatea înainte. Cu un buget de peste 50 de milioane de euro pe an se pot face multe lucruri și cred că voi reuși să le fac fiindcă am făcut multe cu bani puțini. Bugetul orașului e foarte mare și o să fie și mai mare fiindcă vreau să aducem investiții publice și private importante. Mă bazez mult pe fondurile europene și cred că putem face acel salt economic care să schimbe fața orașului și care să aducă prosperitate și siguranță pentru noi toți.

Ce mesaj le transmiteți bistrițenilor?

Dan Ciobănică: Să aibă grijă de ei, să nu se ia după politicieni că nu vin vremuri bune, ci vremuri grele, complicate. Populismul ne dăunează tuturor. Pe politicieni nu-i afectează. Și-au mărit bugetul de 10 ori doar în septembrie, sunt plini de bani, nu-i interesează de ceilalți. Suntem într-o perioadă dificilă și sper să trecem cu bine.

(Articol electoral comandat de Partidul Verde – Filiala Bistrița-Năsăud, executat de Timp Online SRL – portal timponline.ro, CUI mandatar financiar: 21200091)

8 comentarii

  • Până cel târziu mâine doi din voi trei trebuie să se retragă,mă refer la Ciobănică,Dobraniș și Simioanca care e mai tare în sondaje să rămână iar ceilalți doi să apară public să-și arate susținerea ptr.unul din voi trei,așa veți reuși să ne scăpați de politruci,altfel totul e o gargară ieftină!

    • Toti trei vor avea voturi destule sa aiba un loc cel putin inconsiliu local. Simioanca va fi primul care fuge la un loc in senat si raman celealti doi si probabil si Doris Rai pe care ati uitat se mentionati. Eu sper ca doamnele o se intre tare cu voturi ca asa o se civilizeze cu mult situatia acollo.

  • Ciobanica e candidat Independent va rog sa nu il mai asociati cu Partidul verde sunt membru in acel paritd si daca o secunda suntem sinceri cu noi recunoastem toti acest aspect , nu are vreo viziune verde si nici nu ascunde asta, are cateva ambitii personale pt care doreste sa ajunga in consiliu local cred totusi ca domnul Balan dupa o munca atat de lunga si grea in acest Partid nu trebuia sa cedeze primul loc pe lista.

  • domnule alegator , tu inca nu ai inteles ca toti cei enumerati sunt pusi tocmai pt a rupe voturile PNL sa castige PSD nu au nici un alt scop sau gand si o sa o faca detasat datorita acestori mari personalitati enumerate mai sus care cu bani murdari de la un fost PDList ( Ioan Oltean ) au acceptat sa vanda acest oras mafiei PSD , multumim domnilor si doamnelor candidati la Primarie pt acest cadou frumos facut noua cetatenilor Bistritei

  • Evoluția se vede cu ochiul liber, de asta sunteți potrivit pentru a fi primarul Bistriței.
    Realizările pe forte proprii sunt cel mai bun CV.

    • Da Anuca draga, se vede cu ochiul liber, un deal unde s au băgat peste 10 milioane EUR ij jab la Stoian și alți, o pârtie cu care a fost de acord și Niculita și care zicea ca utilitatea ei se va vedea abia peste 5 ani, probabil cand nu vom mai avea deloc iarna.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS