Recomandări Social

Circa 1.500 de vârstnici pot merge în stațiuni prin Casa Județeană de Pensii. Ar fi bine să nu aștepte vara

Pentru pensionarii care vor să meargă la băi, Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a primit anul acesta 1.465 de bilete împărțite în 18 serii din care a vândut deja 273, a spus directorul CJP, Sanda Vișan, care a atras atenția celor care așteaptă vara ca să plece în stațiuni că este posibil să nu prindă bilet.

Biletele sunt în staţiunile pe care le deţine Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacității de Muncă „T.B.R.C.M.” – S. A., dar şi în staţiunile unde Casa Naţională de Pensii are încheiate contracte cu operatorii economici de profil, respectiv: Vatra – Dornei , Covasna, Tușnad, Buziaș. Moneasa , Băile 1 Mai, Felix , Bizuşa, Ocna –Șugatag, Tășnad, Turda, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Amara, Bălțătești, Bușteni, Geoagiu-Băi, Căciulata, Călimănești, Olănești, Govora, Herculane, Bazna, Sovata, Calacea, Lacu Sărat, Pucioasa, Sărata Monteoru, Târgu Ocna, Tinca, Voineasa, Sângeorz-Băi, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Neptun, Costinești și Techirghiol.

Numărul de solicitări din partea pensionarilor interesați este de 1.890, ceea ce înseamnă că nu toți vor putea merge în stațiuni prin CJP.

Distribuirea pe serii se face în mod computerizat, utilizându-se aplicaţia informatică SPA, pe baza criteriilor, respectiv a ordinii de ierarhizare a cererilor generată de situaţia descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri.

”Seriile noastre de bilete încep în luna martie și se termină în decembrie. Oamenii o să vină tot mai mulți în cele trei luni de vară și vor fi nemulțumiți pentru că nu avem cum să le dăm tuturor atunci. Avem și acum bilete, avem până la finele anului, iar cei care să meargă la tratament pot opta și pentru extrasezon când cererea nu este atât de mare și tratamentul este la fel de bine făcut în unitățile de cazare”, a spus Sanda Vișan.

Persoanele interesate trebuie să depună cererea cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet. Cererile se pot transmite prin poştă, fax, e-mail sau se pot depune personal la ghișeul – Bilete de Tratament, din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud, însoţite de următoarele documente :

  • cerere tip de acordare a biletului de tratament ;
  • adeverință de salariu
  • certificat de handicap

Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru anul 2022, modelul de cerere pentru acordarea biletului de tratament, precum şi seriile cu reparţia biletelor care se acordă sunt postate pe site-ul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud www.cjpbn.ro la secţiunea Prima paginăBilete de tratament / Repartizarea biletelor (link – http://www.cjpbn.ro/bilete-de-tratament/repartizarea-biletelor).

Tariful pentru un bilet de tratament balnear este cuprins între 1.933,88lei/bilet şi 2027 lei/bilet.

Costul unui bilet pentru un pensionar este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia.

În cazul pensionarilor care au calitatea de asiguraţi ai sistemului public de pensii, contribuţia individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie şi din câştigul brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, respectiv din venitul lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia.

În cazul asiguraţilor (angajaţilor) al căror câştig brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contribuţiei individuale este de 50% din preţul biletului de tratament balnear, iar în cazul în care câştigul brut realizat este mai mare decât câştigul salarial mediu brut, se achită preţul integral al biletului de tratament balnear.

Durata sejurului este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile cu 3 mese pe zi + 3 proceduri.

În acest an nu se acordă bilete de odihnă.

Pensionarii care provin din sistemele neintegrate sistemului public de pensii (MAI, SRI şi MAPN) şi urmaşii acestora nu beneficiază de bilete de tratament de la Casa Judeteana de Pensii Bistriţa-Năsăud.

Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, după cum urmează: a) gratuit; b) cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii băneşti.

Numărul biletelor de tratament balnear ce se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale cu caracter reparatoriu, categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, dar şi a pensionarilor de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale, se stabileşte prin aplicarea unui procent de maxim 15% la numărul total de bilete de tratament.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS