Actualitate

Ciuperca Sfântului Gheorghe, de foarte bună calitate, și-a făcut apariția

Ciuperca supranumită ”a Sfântului Gheorghe” datorită momentului apariției sale, care corespunde cu sărbătoarea Sfântului Gheorghe, se găsește în Piața Decebal din Bistrița într-un mod ceva mai ”original”, cel puțin în ce privește promovarea pe cartoane.

Calocybe gambosa, cunoscută și sub denumirea de ”bureţi de spin”, ”bureți de mai”, ”ciuperca de primăvară”, este considerată de foarte bună calitate. Poate fi consumată murată, uscată sau chiar crudă, dar, din motive de siguranță alimentară și pentru a evita posibilele probleme digestive, se recomandă să fie gătite complet înainte de a fi consumate.

În general, ciupercile trebuie gătite înainte de a fi consumate pentru a elimina orice bacterii, ciuperci parazite sau alte substanțe potențial toxice. Acestea pot fi fierte, fripte, coapte sau prăjite, în funcție de preferințele personale și de rețetă.

În tradiția populară, ciuperca Calocybe gambosa este considerată un simbol al primăverii și al regenerării, deoarece este una dintre primele ciuperci care apar după iarnă și anunță venirea sezonului cald.

În multe culturi europene, ciupercile Calocybe gambosa sunt adesea asociate cu renașterea și cu forța vieții, și sunt considerate un aliment benefic pentru sănătate și vitalitate.

Ciuperca Calocybe gambosa a fost descrisă pentru prima dată de micologul italian Giovanni Antonio Scopoli în 1772, sub numele Agaricus gambosus. Mai târziu, în anul 1871, micologul german Paul Kummer a plasat specia în genul Calocybe și i-a dat numele său curent, Calocybe gambosa.

Numele său specific “gambosa” este un adjectiv derivat din cuvântul latin “gamba”, care înseamnă “picioare groase” sau “picioare umflate”. Aceasta se referă la aspectul caracteristic al piciorului mai gros decât cel al altor specii de ciuperci similare, cum ar fi Agaricus campestris.

Numele de gen “Calocybe” provine din cuvintele grecești “kalos”, care înseamnă “frumos”, și “kubos”, care înseamnă “cub” și se referă la aspectul frumos al ciupercii, care are o formă distinctivă în formă de cub atunci când este tânără.

3 comentarii

  • Felicitări pentru documentare și trimiterile etimologice. Aș dori să fac aici un mic adaos: Iuliu Morariu, marele botanist de la Zagra, le numea pe aceste ciuperci Tricholoma georgii – bureți-de-spcin și ne spunea că cresc prin răzoare și spineturile de coțobrel.

  • Dupa parerea mea , buretii de spin se numara printre cele mai bune ciuperci. Cat priveste aroma sunt indiscutabil pe primul loc. Din pacate vremea prea calduroasa face ca viermii sa-i patrunda iar daca esti foarte “pretentios” in materie de proteine , dupa o alegere/sortare foarte atenta raman tare putini.Ieri am gasit cca 2 kg dar m-am “ales” cu mai putin de 1/2 kg. O mica parte am folosit-o deja in aceasta dimineata pentru o papara delicioasa , cum (in mod sigur!) nu a mancat nici presedintele interimar…Cantitatea ramasa sper ca va delecta papilele gustative ale nepoatelor traitoare in Canada , care vor veni in vacanta , sa-si vada bunicii din Romania.

    3
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.