Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a scos la licitație terenul de 2.898 mp de pe str. Alba Iulia nr. 7 din Bistrița, proprietate publică a județului, pe care vrea să îl concesioneze în vederea construirii, dotării și exploatării unui centru de radioterapie. Data limită de depunere a ofertelor este 9 decembrie, ora 16.00.
Nivelul minim al redevenței lunare de la care se pornește licitația publică este de 2.258 euro/lună, conform evaluării valorii de piață a terenului și a valorii redevenței lunare stabilite prin studiul de oportunitate. Durata concesiunii va fi de 49 ani, începând de la data semnării contractului.
Terenul ce face obiectul concesionării este situat în vecinătatea Secției oncologice, existând posibilitatea de acces direct în curtea unității sanitare.
Valoarea estimată a investițiilor necesare, conform studiilor, este de 6,4 milioane de euro, din care 2 milioane de euro construcția, 4 milioane de euro echipamentele medicale și 400.000 de euro diferite cheltuieli. Termenul de execuție este de maxim 24 de luni de la data semnării contractului de concesiune.
Centrul de radioterapie va cuprinde un buncăr special în care va fi amplasat acceleratorul linear, spații pentru instalarea unui computer tomograf simulator, echipamente medicale specifice diagnosticului imagistic, echipamente de medicină nucleară a tulburărilor oncologice, cabinete medicale pentru consultații, saloane pentru internare, sală de așteptare, departament administrativ, parcare.
În județul Bistrița-Năsăud, rata incidenței de cancer este de 305,1 cazuri noi la 100.000 de locuitori, aproape de nivelul mediei naționale de 307,2 și la nivele comparative cu județele învecinate. În prezent, pacienții oncologici sunt nevoiți să apeleze la serviciile prestate în județele Cluj, Mureș, Maramureș sau Suceava.
Spitalul Județean de Urgență Bistrița, în parteneriat cu CJ și Primăria Bistrița, a încercat identificarea unor surse de finanțare pentru construirea și dotarea unui centru județean de radioterapie, însă dezvoltarea acestei investiții nu s-a putut realiza din fonduri publice. În consecință, raportat la incidența în continuă creștere a diagnosticărilor oncologice, SJU Bistrița a propus declanșarea procedurii administrative de iniţiere a concesionării terenului, în scopul construirii unui centru de radioterapie de către un investitor privat.
Cinci ani de minciuni! Nu știu cum vă mai rabdă Pământul.
https://timponline.ro/2-milioane-bugetul-bistritei-2018-centrul-judetean-radioterapie/
https://timponline.ro/fost-facut-primul-constructia-centrului-judetean-radioterapie-foto/
https://timponline.ro/municipalitatea-asociaza-realizarea-centrului-judetean-radioterapie/
https://timponline.ro/500-000-bugetul-local-centrul-judetean-radioterapie/
https://timponline.ro/radu-moldovan-bistrita-nasaud-va-avea-un-centru-de-radioterapie-pentru-bolnavii-de-cancer/
Cinci ani de zile în care ați promis și n-ați făcut nimic cu terenul gol și bani în excedent bugetar în fiecare an la Județ și la Primărie.
Cinci ani de zile în care oamenii au umblat pe drumuri. Cinci ani de zile în care oamenii au murit!!!
Acum, în locul unei investiții publice în sănătate și pregătește un nou tun imobiliar. Încredințarea unui teren public din centrul orașului unui client al puterii politice. Acum nu mai face nimeni gât că: PNRR, PNDL3, Anghel Saligny și alte alea.
Cum vă mai rabdă Pământul, impostorilor!
Despre construirea unui centru de radioterapie în parteneriat public-privat la Bistrița se vorbeste de multă vreme. Un astfel de centru este o necesitate având în vedere incidența crescută a bolii canceroase. Pacientii cu afectiuni oncologice sunt nevoiti să apeleze la clinicile din Cluj-Napoca sau din Târgu- Mures pentru tratament , unde programările pot să dureze luni de zile, timp în care boala evoluează spre forme acute. La Cluj Napoca primul centru de radioterapie functionează din 1985 la catedra de Oncologie Medicală și Radioterapie de pe lângă Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta” str. Republicii Nr. 34-36. Aici se află si Sediul Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala, care reuneste profesioniști implicați din domeniul radioterapiei și oncologiei medicale cu scopul de a sprijini colaborarea cu specialități conexe, pentru a contribui la creșterea calității asistenței medicale in domeniu.
Tot la Cluj, din anul 2o14 mai functionează si Centrul de Radioterapie Amethyst, situat in Florești pe Str. Răzoare, nr 486G. Serviciile oferite de Centrul Amethyst Cluj sunt: oncologie medicală, radioterapie, brahiterapie, imagistică medicală (Computer tomograf).
Laboratorul de radioterapie este localizat la parterul clădirii unde se află acceleratorul liniar (LINAC) marca Synergy Platform, producător Elekta Limited, utilizat pentru tratamentele de radioterapie externă.
(Vezi: https://amethyst-radiotherapy.ro/radioterapia-la-amethyst/)