Actualitate

Radu Moldovan: Judeţul va avea un centru de radioterapie pentru bolnavii de cancer

Bolnavii de cancer nu vor mai fi obligaţi să bată drumul până la Cluj sau Mureş pentru şedinţele de radioterapie. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Primăria Bistriţa vor construi un centru de radioterapie chiar în oraş, a anunţat preşedintele CJ, Radu Moldovan, la deschiderea Zilelor Medicale Bistriţene.

„În mandatul meu care se apropie de final, am reuşit să atragem fonduri în valoare de peste 20 de milioane de euro care au fost investite în sistemul de sănătate. Avem, în prezent, un spital judeţean de urgenţă care arată de la bine înspre foarte bine”, a declarat preşedintele CJ.

Radu Moldovan a spus că, dacă va fi reales preşedinte al CJ, vrea ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa să fie dotat cât mai curând cu un heliport pentru a putea reduce cât mai mult timpii în care un om în situaţie gravă poate ajunge într-o clinică de specialitate, dar şi să extindă UPU care nu mai face faţă la capacitatea actuală.

„Cel mai important lucru pe care vrem să-l facem este un centru de radioterapie pentru bolnavii de cancer. Din păcate, prezenţa acestei boli este din ce în ce mai frecventă. Bolnavii noştri se duc la Cluj şi în alte zone unde şi acolo e aglomerare foarte mare. Noi avem terenul, de la minister am primit promisiunea că ne vor sprijini cu aparatul şi eu sper ca Primăria Bistriţa să vină alături de noi cu construirea buncărului care are costuri foarte mari. Sunt betoane speciale cu grosimi foarte mari. Eu sper ca, într-un termen rezonabil, să avem acest centru de radioterapie pentru a veni în sprijinul oamenilor care au probleme”, a completat şeful CJ.

El a salutat faptul că mai mulţi medici tineri au ales să lucreze la Bistriţa, printre ei numărându-se şi dr. Horia Logigan, născut într-o familie de medici din comuna Căianu Mic, şi care la numai 30 de ani, s-a specializat în urologie şi chirurgie robotică avându-l ca mentor pe prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, împreună cu care operează folosindu-se de robotul Da Vinci SI.

„Mă bucur foarte mult să aud că încep să vină şi specialiştii. Sper ca ANL să ne finanţeze locuinţele promise pentru medici. Avem terenul pregătit şi suntem gata să facem 38 de locuinţe pentru medicii tineri să le putem acorda şi un sprijin pentru startul în viaţă. Mă bucur că domnul doctor Horia Logigan este aici. Cât de repede se poate, împreună cu colegii mei de la Direcţia de Dezvoltare şi Studii Europene să începem să studiem de unde putem procura Robotul Da Vinci cu care să dotăm spitalul”, a completat el.

Prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, prezent şi el la deschiderea Zilelor Medicale Bistriţene a spus: „Horia Logigan e unul dintre elevii mei foarte buni care are teza de doctorat în robotică în cancerul prostatic localizat. Sunt bucuros că Horică va avea suportul să obţină un robot şi să concureze echipa de la Cluj. Investiţia e scumpă, dar, în timp, îşi dovedeşte eficienţa”.

Zilele Medicale Bistriţene, eveniment aflat la ediţia a VI-a, au început miercuri şi durează până vineri. Evenimentul este organizat de Colegiul Medicilor Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu mai multe organizaţii medicale.

3 comentarii

  • O idee foarte buna. Lasand politica la o parte, investitiile in tratarea cancerului de orice tip sunt binevenite. Din pacate este o boala care isi face simtita prezenta tot mai des. Un astfel de centru ar scuti pe multi si de anumite costuri care sunt si asa destul de mari dar si de neplacerile provocate de transport la alte unitati din afara judetului.Daca vom avea si specialisti de calitate si tineri va trebui sa ii sprijiniti si in cercetare. Felicitari tuturor care au participat la dezvoltarea sistemului medical Bistrita indiferent de culoarea politica.Mai este cale lunga dar cel putin suntem pe drumul cel bun.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS