Consiliul Județean a finalizat proiectul nr. 1 ”Gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare totală de 6.734.605 lei bani europeni, beneficiare fiind 15 primării, printre care Sîngeorz-Băi, Beclean şi Năsăud.
Sistemul informatic a fost realizat de SC Sobis Solutions SRL Sibiu, contractul fiind de 5.154.327,05 lei fără TVA. Proiectul nr. 1, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în baza contractului încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională, se adresează primăriilor Sîngeorz-Băi, Beclean, Năsăud, Teaca, Lechinţa, Bistriţa Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Leşu, Şieu, Monor şi Milaş.
”Este un alt moment important pentru noi, unul dintre cele două proiecte promovate în 2013, de aproximativ 3 milioane de euro în total, a ajuns la final. Suntem într-o situație fericită cu acest proiect, celălalt este un derulare după un an și ceva de contestații și alte piedici în procedurile de achiziție publică. Sper că până la finalul anului să fie funcțional și celălalt. Paradoxul este că acest proiect pe care îl încheiem este al doilea aprobat de către Autoritatea de Management, primul a avut cele mai multe probleme. Principalul obiectiv este interconectarea bazelor de date între CJ și cele 15 UAT-uri cu bazele de date ale MAI, ANCPI, APIA, Ministerului Finanțelor, ONRC. Acest sistem va ajuta foarte mult la agregarea datelor existente la nivelul jduețului și vor putea fi utilizate mult mai ușor, atât de către UAT-uri cât și de instituțiile de la nivel național. Vom urmări ca aceste baze de date să fie funcționale, vom sprijini instruirea celor care se vor ocupa de aceste echipamente”, a spus președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Obiectivul proiectului este ”creşterea eficienţei serviciilor publice adresate cetăţenilor şi mediului de afaceri cu privire la informaţiile din domeniul agricol şi implementarea de tehnologii informaţionale care să contribuie la o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole”.
Au fost prevăzute: crearea unui sistem electronic de tip e-administraţie la nivelul CJ şi al primăriilor partenere, implementarea Registrului Agricol integrat cu structură interactivă de sistem informatic geografic, realizarea inventarului digital în mediu GIS al terenurilor, implementarea unei platforme comunicaţionale. Se vor achiziţiona echipamentele şi dotările necesare, aplicaţii informatice şi licenţe specifice, servicii de conectare la infrastructura broadband.
Sistemul informatic conţine componenta de interfaţare cu sisteme informatice cu funcţii complementare (Sistemul informatic al APIA, sisteme deja existente în cadrul instituţiilor beneficiare, cu Registrul de rol nominal unic, cu Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), componenta de interfaţare cu Sistemul Informatic al ANCPI, componenta de stocare, gestionare şi diseminare a planului parcelar în format geospaţial, componenta de reprezentare geospaţială a informaţiilor din sistem (registrul agricol şi planul parcelar) dedicată mediilor mobile (smartphone), componenta de gestionare a fluxurilor electronice de date şi management al documentelor, portal web (cu secţiune publică şi privată), legat de www.portalbn.ro, componentă de analiză şi raportare a datelor.
CJ derulează un proiect similar, nr. 2, dedicat primăriilor Ciceu Giurgeşti, Galaţii Bistriţei, Căianu Mic, Dumitra, Şintereag, Şieu Odorhei, Budeşti, Tiha Bârgăului, Şieuţ, Poiana Ilvei, Romuli, Miceştii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş.
Programul software pentru intocmirea si evidenta Registrului Agricol destinat PRIMARIILOR a fost elaborat sub forma unei aplicatii in perioada 2007-2013 prin proiectul P.O.S. 3.2.1. din Programul Operational Sectorial “Cresterea competitivitatii economice” Pentru o informare corecta, in cazul de fata este vorba de implementarea la nivelul primariilor din judet a variantei “RegistrulAgricol APLICATIA SOFTWARE ON-LINE”.
Vezi: http://www.proiectesoft.net ; selectati: Registrul Agricol.ro